lukaszmolas Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 witam ma ktos moze jakies linki do testow kol xtr lub xt bo zastanawaim sie nad kupnem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaello Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Tu masz ich opis w teście rowerku Kelly's Sabotage: http://www.bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=13&art=98 Rafaello [ Dodano: 2005-11-21, 18:39 ] Koła XT różnią się od XTR'a chyba tylko piastami - obręcz i szprychy raczej te same. No i wagą i kolorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 23 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Nie ten dział niestety, powinno być tutaj :arrow: http://xc-zone.jgc.pl/forum/viewforum.php?f=26 :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazybiker Napisano 23 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Zastanow sie dobrze nad tym! Za te pieniazki mozes zlozyc maxymalne kolka a XTR ma pare nie typowych czesci z ktorymi potem moze byc trudno! Ale co do dzialania zero zastrzezen! Blyskawica, jak caly XTR... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaello Napisano 23 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Parę praktycznych (bo szarpiących za kieszeń) informacji na temat kół XTR'a. Ponieważ sam je mam dowiedziałem się paru rzeczy. Po pierwsze obręcze nie są te same co w modelu XT. Różnią się podobno minimalnie wagą ale głównie sztywnością. A teraz dobra wiadomość - mozna kupić bez problemu poszczególne komponenty do tych kółek. Jedna obręcz kosztuje ponad 5 stówek :shock: . Cena szprychy to 12zł a nypel 5zł. Oryginalne kulki Shimano (stosowane tylko w tym modelu oraz kołach Dura-Ace) to koszt 10zł za 18szt - to akurat spoko cena biorąc pod uwagę że to chyba najczęściej wymieniane części tych kółek. Stożek piasty przedniej lub tylnej lewy lub prawy z kapą i uszczelką 38zł, osłonka gumowa przy mocowaniu center locka 8zł. Jak coś innego pójdzie w piaście też podobno nie ma problemu. Myślę że decydując wydać tyle kasy na koła jest to ważny argument a w zeszłym roku wiem że były problemy np. z samymi szprychami (mnie osobiście żadna nie pękła chociaż ważę ponad 8 dych) bo też chciałem zasięgnąć informacji na ten temat. Rafaello acha - ceny ze sklepu crazysport.pl ale trzeba pytać się mailem bo nie mają wszystkiego wystawionego na stronce [ Dodano: 2005-11-23, 23:45 ] widzę crazybiker że Cie uprzedziłem po wrzuceniu postu zobaczyłem że pytałeś się o dostępność poszczególnych części do tych kół. A co do żylety - potwierdzam a miałem okazję pojeździć też na crossmaxach sl w wersji na center locka i wybrałem z pełną świadomością japończyki Rafaello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazybiker Napisano 23 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 XTR pracuja swietnie bo mialem okazje na nich pobrykac! Ale wiem tez ze za te pieniazki mozna zlozyc high endowe kolka w ktorych elementy wcale nie beda az tak drogie! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafaello Napisano 26 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Zahaczając o wagę tych kółek to znalazłem ostatnio cos takiego: http://www.light-bikes.com/bikegallery/Bik...ting.asp?id=375 Nie wiem na ile jest to wiarygodna waga, jeśli to prawda to ważą 95g mniej niż crossmaxy sl disc ??? :shock: Nie ma też wzmianki o żadnej przeróbce tych kółek. Prawdę mówiąc swoich nie ważyłem nigdy w gołej wersji, jak dorwę jakąś dokładną wagę skonfrontuję to z realem. Rafaello [ Dodano: 2005-12-07, 16:26 ] Donoszę: Shimano na 2006 rok wprowadziło poprawioną wersję kół WH-M965. Została zastosowana nowa lżejsza obręcz o wadze 400g. Komplet kół waży teraz katalogowo 1712g (model 2005 1742g).Różnica pomiędzy największym konkurentem Mavic Crossmax SL Disc zmniejszyła się do 27g (na kompletach!) wg. danych katalogowych. W praktyce może się okazać że koła ważą teraz tyle samo, Mavic nie zawsze podawał dokładne rzeczywiste wagi swoich kółek. Wagi kół oczywiście bez zacisków. Również w kołach WH-M765 wprowadzono podobną zmianę odchudzając je do wagi 1821g (model 2005 1847g). No i jeszcze jedna ważna zmiana - zjazd cenowy. Koła XTR można kupić w sklepach za 2300 (najniższa cena jaką znalazłem), koła XT za 1300zł Rafaello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.