Skocz do zawartości

[Amortyzator] Enduro ~130mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam niedawno kupiłem rower Author'a 7mm wraz z RST Launch 130mm RA, który jest lipny, tak zastanawiam się że z czasem mogę go zmienić ale nie wiem zbytnio w co celować do Enduro bo co XC to by się znalazło ale to 100mm trochę mało na enduro. I tak nawet nie wiem ile by trzeba mieć zł na taką zmianę. Za czym się rozglądać?

Napisano

Określ choć troche granice cenowe. Zalezy Ci na wadze czy raczej stawiasz na dużą wytrzymałość ? Czy ewentualnie amortyzator pod qr20 wchodziłby w gre ?

Napisano

Myślę że koło 800 zł było by dobrze? W sumie maniakiem lekkości nie jestem bo sam dużo ważę i kg w tą czy tą przy mojej wadze dużo nie da mi prędkości, więc bardziej na wytrzymałości ale nie takiej jak obecny RST Launch który jest ciężki ale chyba mocowanie ośki i budowa goleni są najsłabsze. Poza tym i tak chyba jedno półkowy cięższy od mojego znaleźć

No własnie Marzcoch 44 widziałem go w 9mm

QR 20 czyli sztywna ośka? W sumie z czasem piasta obecna i tak się zużyje.

Napisano

qr20 to właśnie sztywna oś :thumbsup: . Gdybym ja składał rower do Enduro na pewno zagościł by tam amortyzator pod qr20. Dużo większa sztywność ! Co powiedział byś o Pike ?

Napisano

niby wszystkie są sztywne ale wiadomo ze niektóre trochę mniej:-)

Quick Release 20mm.......

zależy gdzie i jak jeździsz ja śmigam na standardowej osi i jest ok.....ale nie mieszkam w górach(a szkoda) więc nie katuję kół aż tak bardzo.

za 800zł można już jakiegoś PIKA wyczaić... ale to już zmiana piasty od razu wiec dodatkowy koszt

tu jest fajny Maniutek 145mm ale da radę

http://allegro.pl/nixon-super-intrinsic-145mm-2007-okazja-i1532858337.html

tu Marcoch stary ale jary

http://allegro.pl/marzocchi-bomber-z1-mcr-fox-sid-reba-manitou-qr20-i1529112579.html

• Mod Team
Napisano

Zwróćcie uwage na to ze wiele osób w oskach 20mm urywa/przerkeca gwinty lub całe ucha na skutek uszkodzenia gwintu w zaciskach przy osi bo nie sa do takich przyzwyczajeni, magnez jest wytrzymały ale delikatny.

Napisano

Epicon całkiem fajny, można do tej ramy ustawić skok 120 mm, a jak już kupisz ramę bujaną to przestawić na 140 mm. Moim zdaniem nie ma co szaleć na tym etapie, bo cokolwiek nie wstawić do sztywnej ramy (nawet Boxxera 150 mm) to i tak zawsze będzie to sztywna rama. Tak jak pływanie z wiadrem przywiązanym do stóp. A przyszłościowo to coś z przestawianym skokiem i ośką 20 mm, żeby teraz do sztywnej ramy ustawić mniejszy skok, a po zmianie na bujaną dać 150 mm, od którego się zaczyna ostrzejsze enduro.

Napisano

Dziwna jest teoria i tym QR20... Każdy chyba wie, że w QR20 przykręca się na "sztywno" koło. Więc dla tego każdy mówi, że amorek jest sztywniejszy. I to jest prawda. Amorek pod gruba oś jest sztywniejszy na boki. Jednak sądzę że sztywna oś nie jest aż tak potrzebna w ENDURO. Choć wiadomo... duży skok nie idzie w parze ze sztywnością boczną przy zwykłej osi. Biorąc pod uwagę np słynne Dirt Jumpery. Każdy kto je mocniej przykatuje to pękają. Ale pękają tylko te co mają mocowanie pod "miękka" oś. Sam takiego jednego złamałem. A jak już miałem Dirt Jumpera pod QR20 nie złamałem boostera ;)

Do 800zł juz kupisz:

- RS Pike

- Manitou Nixon

- RS Domain

Z tym, że Pike najbardziej "pracuje" na boki.

Zwróćcie uwage na to ze wiele osób w oskach 20mm urywa/przerkeca gwinty lub całe ucha na skutek uszkodzenia gwintu w zaciskach przy osi bo nie sa do takich przyzwyczajeni, magnez jest wytrzymały ale delikatny.

Hmm... dosyć dziwne, bo ja miałem około 10 amorków z QR20 i jakoś ani razu nie ukręciłem/ przekręciłem gwintu. Sądzę, ze są to sporadyczne przypadki! I to wtedy, gdy jakiś imbecyl przykręca śruby w amorku na maxa. Przecież Ośke tylko się mocno dokręca a śrubami w amorze tylko się kontruje! A kontre nie zakręca się na maxa.

(nawet Boxxera 150 mm)

Od kiedy Boxxer ma 150 mm skoku?

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam trochę odswierzam temat mianowicie chodzi o całkowity maksymalny skok/wysokość amora jaki by wrzucić do tej ramy :

dscf0092ng.jpg

Mianowicie chodzi mi tutaj o to aby nie zepsuć geometrii ale najbardziej by jej nie uszkodzić.

Napisano

Rozumiem, że teraz jest 100mm skoku. 120 możesz wsadzić raczej bez problemu. Zobaczysz co się będzie działo i ewentualnie można skok zmniejszyć/zwiększyć.

Ja w swoim rowerku miałem sztywny widelec i zmieniłem na amora 100mm :teehee: Geometria jest fajna (jak w zjazdówce), a główka ramy nie narzeka. Przejechane chyba 3 tys. km i jest ok. Wiem, że tak się nie powinno, ale nie skaczę na jakiś hopach ani nic w tym stylu, więc wszystko się trzyma, a jak i tak niedługo zmieniam ramę.

A tak od siebie to polecam ci Epicona. Skok można zmieniać od 100 do 140mm. za 700 kupisz bez problemu tą nowszą wersję.

Napisano

Sory, nie doczytałem. Skoro teraz masz 130mm to w tym Epiconie możesz dać skok max 140mm. Wejdzie bez problemu.

Chyba że chcesz coś większego, to np. Rock Shox Domain (ale to już 900-1000zł).

Jaka to rama ? (chodzi mi o nazwę)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...