Skocz do zawartości

[Spinka] Warto zakładać?

malcu88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Karcherem :icon_wink: Ja opierdzielam karcherem cały łańcuch z przystawienia i wszystko się elegancko spłukuje. Potem ciekłą parafiną po całości, szmatka, parafina, szmatka itd. A na koniec z większej odległości karcherem, by z wierzchu spłukać nadmiar, gdyż szmatką nigdy mi się nie udało tak wytrzeć, by syfu nie łapał. A z daleka jak psikam, to z wewnątrz się nie wypłukuje. Trzeba wyczuć odległość. Karchery mają różne dysze i moce, także nie umiem powiedzieć, z jakiej odległości.

Polecam ciekłą parafinę w roli oliwki do łańcucha. Jest dużo tańsza od markowych preparatów, a właściwości smarujące ma zadowalające. Gdyby trener mi nie wspomniał o parafinie, to strach pomyśleć ile bym wydał na rolhoffa czy inne specjalistyczne oliwki huh.

Ja spinek używam głównie z podowu trwałości połączenia. Skucie łańcucha dość tanim skuwaczem zawsze skutkowało wykrzywieniem ogniwka i późniejszym zerwaniem łańcucha. Na spince wippermana wsio sie trzyma cacy. Spinki srama muszą być zapięte w idealnej czystości, inaczej mogą się rozpinać. Ja tego dokonałem dwukrotnie. Osobiście spince srama nie ufam, wippermanowi owszem.

Napisano

Używam spinki Sram'a i jak na razie nie udało mi się ani jej zerwać ani przypadkowo odpiąć. Jeśli chodzi o odpinanie do czyszczenia to jest bardzo wygodne, jak się postaram to odepnę dwoma palcami :). Co zaś tyczy się czyszczenia to shake'a robię raz na miesiąc wrzucając łańcuch do butelki z naftą. Regularnie za to pędzelek z benzyną, śmigu smigu z góry i z dołu, potem szmatą kilkukrotnie do czysta i po wyschnięciu Finish Line. Pięknie i cicho wszystko chodzi.

Napisano

Kiedyś ktoś zadał pytanie dotyczące chyba łańcuchów Srama i dostał oficjalną odpowiedź od koncernu, w której gość napisał że też tylko przeciera szmatką z zewnątrz żeby był czysty, smaruje regularnie i stwierdza że nie zauważył spadku trwałości łańcucha w porównaniu z shake'iem. Jak się zużyje to go wymienia i tyle :)

Więc może ten doświadczony serwisant miał rację?

Podobno racja jest jak "4 litery", każdy ma swoją - ale w tym wypadku Serwisant nie był rzetelny. Faktem jest bowiem, że zużycie łańcucha automatycznie odbija się na zużyciu zębatek. To jest abecadło serwisowania roweru i Klient powinien byc z tym faktem zapoznany. Tylko od decyzji Klienta zależy, czy cokolwiek później z łańcuchem robi, czy jeździ aż go zarżnie, zwykle wraz zębatkami.

Dbałość o łańcuch zwiększa żywotność zębatek, szczególnie w systemie jazdy na 2-3 łańcuchach wymienianych w stałoprzebiegowych odstępach, dopasowanych do stylu jazdy.

Średniej klasy łańcuch Conexa to wydatek ok. 60-70 zł, a wymiana wszystkich zębatek (i zawsze równocześnie łańcucha) to już dość konkretny wydatek, nawet przy niższych grupach.

(...)

Ja spinek używam głównie z powodu trwałości połączenia. Skucie łańcucha dość tanim skuwaczem zawsze skutkowało wykrzywieniem ogniwka i późniejszym zerwaniem łańcucha.

Spinki są w trasie wygodniejsze - tak wynika przynajmniej z mojego doświadczenia, chociaż nie dorabiałbym do tego filozofii. Ich plusem jest według mnie przede wszystkim to, o czym pisze wikrapi - nie ma ryzyka skrzywienia ogniwa ani usztywnienia łańcucha w miejscy zakucia - zerwania także nie są rzadkościa, zwłaszcza, jak nie ma się wprawy lub zrobi to niedbale.

Napisano

Ciekawe jak usunąć piasek pomiędzy szczelinami ogniw tylko przecierając go szmatką :wallbash:

Od tego masz rozum aby pomyśleć a nie zadawać głupich pytań. Przeciągasz przez każde ogniwo pasek ze szmatki. Zadowolony z odpowiedzi czy nadal nie :whistling:

• Mod Team
Napisano

strach pomyśleć ile bym wydał na rolhoffa czy inne specjalistyczne oliwki huh.

Ano, u mnie Rohloff wychodzi ok 15 PLN/rok - faktycznie wielkie kwoty ;)

@UP: A Jak sobie wyobrażasz czyszczenie szmatką pomiędzy ogniwem wewnętrznym i zewnętrznym, jakoś nie widzę innego sposobu niż chemiczny, aby skutecznie to wyczyścić. Cóż, może jestem nazbyt pedantyczny, ale lubię mieć w 100% czysty napęd

Szmatka to może się nadaje, ale raczej do jakiegoś szybkiego przetarcia łańcucha ew. przetarcia ze smaru, dobrze sprawdzi się też przy czyszczeniu kasety, czy kółek przerzutki :c

Napisano

Od tego masz rozum aby pomyśleć a nie zadawać głupich pytań. Przeciągasz przez każde ogniwo pasek ze szmatki. Zadowolony z odpowiedzi czy nadal nie :whistling:

Nie bo to nie było pytanie! Samo wycieranie łańcucha bez mycia go to dla mnie kretyński pomysł. A z moim rozumem jest wszysko OK.

Napisano

Wyciera to się tyłek wiadomo po czym a łańcuch się czyści. Więc wszyscy co nie mają spinek i jakoś sobie radzą to kretyni według Ciebie. Gratulacje tak trzymaj :thumbsup: Jak nie potrafisz wymyć, wyczyścić dokładnie łańcucha na napędzie to naprawdę mało zaradny z Ciebie człowiek :icon_mrgreen:

Napisano

Wyciera to się tyłek wiadomo po czym a łańcuch się czyści. Więc wszyscy co nie mają spinek i jakoś sobie radzą to kretyni według Ciebie. Gratulacje tak trzymaj :thumbsup: Jak nie potrafisz wymyć, wyczyścić dokładnie łańcucha na napędzie to naprawdę mało zaradny z Ciebie człowiek :icon_mrgreen:

Poprostu uważam że są też inne sposoby na czyszczenie łańcucha bez potrzeby zdejmowania go niż tylko czyszczenie go szmatą. I nie podniecaj się tak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...