Lobster Napisano 21 Listopada 2005 Napisano 21 Listopada 2005 Witam Czy stoi coś na przeszkodzie, aby zapleść koło, z szosową obręczą i piastą MTB ? Myśle ze chyba powinno się dać coś takiego zrobić bez problemu, ale wolę się upewnic Aha, i co byście polecili do takiego zestawu ? Piasty wezmę jakieś jak najtańsze, fajnie by było natomiast żeby obręcze były w miarę lekkie. No i oponki jeszcze jakieś do tego, czy szytki, czy co tam lepiej na to wsadzić [o szosie nie mam bladego pojęcia ]. Do jeszcze dochodzi jakaś najtańsza 9-rzędowa szosowa kaseta i łańcuch [niestety musi być te 9 rzędów :/ ] A, no i wszystko ma być przedewszystkim TANIE :]
szakq Napisano 21 Listopada 2005 Napisano 21 Listopada 2005 zaplesc sie da ale to bez sensu bo piasta mtb tylnia nie bdzie pasowac do ramy mtb maja one rozstaw widelek 130mm a piasty mtb maja 135mm.w praktyce ja jezdzilme na ramie niby mtb ale starej ktora miala rozstaw hakow 130mm i rozgiolem nieco widelki(stalowa rama)i tak ze 3 lata jezdzilem na niej ale to byla tania ramka z duza pewnie iloscia stali w widelkach szosowa delikatniejsza i moze nie wytrzymac takich zabaw a juz o aluminiowej ewentualnie wole nie myslec.zostaja tylko wymiana osi ale to moim zdaniem bez sensu(koszty)
Lobster Napisano 21 Listopada 2005 Autor Napisano 21 Listopada 2005 Ale nie, jakbym chciał wsadzić te koła do ramy szosowej, to bym użył piast szosowych :mrgreen: . Ale własnie ponieważ rama mtb jest szersza, to własnie dlatego chce na piastach mtb te koła zrobić . Zaczęło się od jazdy na slickach 26 cali, no ale zmienianie opon co kilka dni było by kłopotliwe, więc pomyslałem że sobiee złożę jakieś tanie koła (na przyszły sezon), na których będą spoczywać slicki. A skoro mają być tylko na slicki, to czemu nie zastosować szosowych obręczy . Obwód koła szosowego z założoną oponą jest mniej więcej taki sam jak kół 26 calowych z oponami 2,2 - a 26 ze slickami są dużo mniejsze...
Żbik Napisano 21 Listopada 2005 Napisano 21 Listopada 2005 Bez sensu moim zdaniem robic takie manewry. Lepiej kupić wąskie obręcze MTB i włożyć w nie slicki 1" i wyjdzie prawie to samo, a nie będzie kombinacji
szakq Napisano 21 Listopada 2005 Napisano 21 Listopada 2005 w sumiemoze byc tylko ze musisz miec tarczowki no i co z kaseta?Bedziesz ja przekladal z piasty na piaste czy tez kasete kupisz druga?A jesli tak to i lancuch musisz kupic drugi i wymieniac to wszystko za kazdym razem
Rafaello Napisano 21 Listopada 2005 Napisano 21 Listopada 2005 w sumiemoze byc tylko ze musisz miec tarczowki no i co z kaseta?Bedziesz ja przekladal z piasty na piaste czy tez kasete kupisz druga?A jesli tak to i lancuch musisz kupic drugi i wymieniac to wszystko za kazdym razem Niekoniecznie muszą być tarcze, wystarczy np. adapter do v-brake'ów (np. Mavic takie robi)ale to z kolei jest trochę czasochłonne przy przekładaniu no dodatkowo kosztuje. Najlepsze są faktycznie tarcze. No i druga kaseta - ale tutaj można wziąć pod uwagę że jeżdżąc na dwóch kasetach zużywają się dwa razy wolniej - po czasie wyjdzie na to samo. Co do wymiany łańcucha to nie widzę uzasadnienia dla jego zmiany.
Lobster Napisano 21 Listopada 2005 Autor Napisano 21 Listopada 2005 No, z przodu tarcza, z tyłu adapter - nie bojcie sie - wszystko jest juz zaplanowane No i wlasnie po to, żeby moc szybko zmienić kolka, na tmatych bedzie druga kaseta i oczywiscie drugi łańcuch (sramowski na zapinke, wiecnie ma problemu Co do wymiany łańcucha to nie widzę uzasadnienia dla jego zmiany. A ja widze, do nowej kasety nei założe przecież starego łańcucha... i wymieniac to wszystko za kazdym razem Tylko odpinam koła, wkładam nowe, z tyłu przykręcam adapter, i przepinam łańcuch. W sumie bez tylnego hebla tez bym mogl jezdzic . a nie będzie kombinacji jakbym kupil kompleto nowych kół, to też bym musiał wszystko przekładac (kaseta itd). Po głębszym zastanowieniu... jeszcze to przemyśle . Może zamiast wydawać kase niepotrzebnie, to kupie sobie wreszcie jakieś solidne przednie koło, na to co mam załoze slicka, to wtedy tylko z tułu bede musiał zmieniać opone jak bede chciał po szosie pojezdzic... A moze jakas szosowke uzywaną za 500 zł z allegro ? Sam już nie wiem...Albo stary rower przerobie na szosowy ... Będe nad tym myslał przez długie zimowe wieczory... Jak macie jakieś ciekawe propozycje to piszcie
Żbik Napisano 21 Listopada 2005 Napisano 21 Listopada 2005 a nie będzie kombinacji jakbym kupil kompleto nowych kół, to też bym musiał wszystko przekładac (kaseta itd) Dla mnie drugi komplet kół oznacza kompletne koła wraz z nakręcona na nich drugą kasetą Wtedy odkręcasz zaciski i zmieniasz same koła i po kłopocie
Gość kamoreks Napisano 22 Listopada 2005 Napisano 22 Listopada 2005 A czy do Author Traction będzie pasowała piasta MTB Novatec?
Żbik Napisano 22 Listopada 2005 Napisano 22 Listopada 2005 A czy do Author Traction będzie pasowała piasta MTB Novatec? A co ma model roweru do piasty :?: :cool: Pewnie, że będzie pasowała...
Plotr Napisano 22 Listopada 2005 Napisano 22 Listopada 2005 a czy na pewno zmiescisz szosowa obrecz do ramki mtb ?
amoniak Napisano 23 Listopada 2005 Napisano 23 Listopada 2005 a czy na pewno zmiescisz szosowa obrecz do ramki mtb ? Spoko :roll: Mieści się bez problemów
Lobster Napisano 23 Listopada 2005 Autor Napisano 23 Listopada 2005 Zeby nie zakładać nowego topicu - to faktycznie jest Onyx ? http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...products_id=414 Warto to kupić, czy lepiej jakaś inną ?
Żbik Napisano 23 Listopada 2005 Napisano 23 Listopada 2005 Tak, to jest Onyx, tyle że "wyprodukowany dla potrzeb GT". Może to oznaczać, że ma jakieś "dziwne" zamocowanie do tarczy albo dziwna szerokość albo jeszcze coś dziwniejszego niż "dziwne" . Musiałbyś się upewnić mailowo czy jest to standart czy jakieś "dziwactwo" (tylko słowo "dziwactwo" i jego odmienne pasujś do określenia tego typu rzeczy )
klimczuk Napisano 4 Grudnia 2005 Napisano 4 Grudnia 2005 Używam piast Deore w kołach szosowych.Zestaw ten spisuje się całkim dobrze. Problemów z młożeniem do ramy nie było. Na nasze polskie drogi jest to jakieś rozwiązanie. Plusem takiego zestawienia jest fakt iż możesz stosować takie koła np. zimą, czy w terenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.