Skocz do zawartości

[hamulec tarczowy hydrauliczny] Tectro Auriga Comp - nie dziala

Kubaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam taki problem. Posiadam hamulec podany wyzej. Od jakiegos czasu prawie wogole nie hamuje(klamka sie wciska do samego konca, az palce przycina oraz baaardzo lekko hamuje). Jestem ciemny w zwiazku z hamulcami wiec prosze o pomoc. Pozdrawiam

Napisano

Twój hamulec jest zapowietrzony. Jeśli się na tym nie znasz, a tak wynika z tego co napisałeś, to oddaj hamulcea do dobrego sklepu rowerowego w twojej okolicy.

Napisano

Dzis wlasnie odebralem rower ze sklepu rowerowego. Facet powiedzial mi ze nie wie czemu tak jest i powiedzial tez ze moze byc zapowietrzony albo brak oleju, ale mowil ze nie wie jaki to olej i nie wygladal zeby umial to zrobic. Da sie to zrobic samemu ?

Napisano

tutaj jest strona z opisem hampla tam po prawej jest DOWNLOAD naciśnij a ściągnie serwisówkę fakt,że po angielsku ale są rysunki powinieneś dać rade

a jak by ktoś pytał jaki olej to mineralny nawet jest na klamkach napisane

Napisano

nie do końca olej hamulcowy bo hamulcowe to są DOT (syntetyczne)

to jest olej hydrauliczny mineralny nabędziesz go w sklepie rowerowym kupując oryginalny i grubo przepłacając

lub w motoryzacyjnym kupując LHM+ coś takiego

50 ml Shimano kosztuje 15 zł a LHM+ 1l kosztuje 30 zł jest różnica

Napisano

mozna kupic oryginalny shmimano :

http://allegro.pl/shimano-olej-mineralny-do-hamulcow-tarczowych-50ml-i1502283417.html

lub zastosować płyn do zawieszeń hydraulicznych citroena - lhm :D W tej samej cenie, ale pojemość 20 x większa. Starczy na ładnych kilka lat, a praktycznie nie da odczuc sie roznicy miedzy oryginałem a lhm'em :

http://allegro.pl/total-lhm-plus-1l-mineralny-olej-hydrauliczny-i1521171438.html

@Czajnik był szybszy :D

Napisano

ok kupie ten lhm+,bo jest bardziej oplacalny a z tego co mowisz to nie ma rzadnej roznicy miedzy tym a tamtym shimano.

Mam jeszcze jedno pytanie, gdy odebralem dzisiaj rower ze sklepu rowerowego to klamka hamulcowa strasznie odstawala. Czy bedzie w normalenjj pozycji gdy uzupulnie ten olej ?

Napisano

klamkę musisz wkręcić trochę. W środku patrząc od strony uchwytu jest mała śruba imbusowa, którą reguluje się dystans klamki od chwytu

Popatrz jak nie znajdziesz to zrobię Ci zdjęcie na moim sprzęcie

Napisano

ok, a w zwiazku jescze z tym odpowietrzaniem to jest tak jak na tym filmiku ?

(tylko on ma jeszcze jakies sruby czy cos)
Napisano

to jest kalamitka. Taka śruba z dziurą w środku do wkręcenia w klamkę.

Powinieneś dostać w motoryzacyjnym jak nie obejdziesz się bez niej, włożysz wężyk w dziurkę jak wykręcisz śrubę :teehee:

ewentualnie stara śruba baryłkowa przerzutki shimano

Napisano

Ok wielkie dzieki za pomoc i sory ze zadaje takie glupie pytania ale juz wiem mnniej wiecej co i jak. Jak bede mial chwile czasu to sprobuje to zrobic.

Pozdrawiam!

Napisano

Powiem szczerze że 10-15 min roboty zajmuje odpowietrzenie ich... Wiem bo mam :) I nie tecro tylko Tektro:) O i jeszcze jedno... U MNIE NNIE DA SIĘ TAK KLAMKI ODDALIĆ OD KIEROWNICY! :) Jak oni to zrobili, przecież tam nie ma aż tak długiej śrubki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...