Skocz do zawartości

[koło]wymienić piastę czy całe koło

olaff28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obecnie posiadam obręcze Alexrims X2100,ipiasty Joy Industrial które muszę wymienić.Pytanie moje dotyczy,wymienić samą piastę(w serwisie polecali Novatec na łożyskach maszynowych 120 +30 wymiana )czy całe koło do 200zł?

Napisano

Dla mnie to pytanie nie ma sensu, jak masz uszkodzoną piastę to ją wymień zostawiając sprawne elementy koła

Napisano

tylko że pewnie szprychy też będą do wymiany. w takim wypadku koszt rośnie.

ja bym proponował poszukać kółka :)

sam używam z tyłu jakiegoś kółka PRO. piasta Deore, obręcz PRO M50 czy jakoś tak ( PRO to marka Shimano więc raczej dobre rzeczy ), szprychy Sapim. podobno ręcznie zaplatane w belgii ( stamtąd pochodzi Sapim ). kosztowało 160pln.

Dwa sezony a z kółkiem wszystko w porządku.

Napisano

W rowerze wymieniam parę rzeczy, pod kątem startów w maratonach.Pytanie było odnośnie założenia lepszego koła.Staram się obniżyć wagę całego roweru.

Napisano

też mam takie kolo i zaczęło dziwnie chodzić po rozebraniu okazało się że konus się wyszczerbił w miejscu gdzie chodzą kulki po wymianie konusa na nowy polerowany za 10 zł chodzi lepiej niż nowa

zobacz może u Ciebie też wystarczy szkoda niepotrzebnie pchać się w koszty

Napisano

Piasta jest do tylnego koła na 36 szprych. Są tańsze na kulkach,ale w sklepie polecali na maszynowych że dłużej wytrzyma .

• Mod Team
Napisano

Jak nie bedzisz dbał to żadno nie wytrzyma. Pozatym jak ty chcesz zbijać mase na pieście za 120zł?? przecież to pancernik ważacy ponad pół kilo. Chcesz schudnąć ?? zacznij od obreczy, cena piast zaczyna sie od 250zł.

Przejdź na 32 albo i mniej szprych to bedzie lzej. oglnie chcesz lekkie koło ?? tak zeby roznica na masie było ponad 100g? szykuj 400zł na koło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...