Skocz do zawartości

[Rower] SCHWINN MESA vs SCHWINN MESA GS

maciejga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przeczytałem już chyba wszystko na temat roweru MTB do 1000 zł i o ile dobrze zrozumiałem najlepszym wyborem w tej cenie będzie SCHWINN i prawdopodobnie się na niego zdecyduję tylko mam pytanie odnośnie różnicy w tych modelach i wielkości ramy,

Mianowicie mam 174 cm wzrostu, 75kg wagi z wzoru wychodzi mi 75 x 0,57 / 2,54 = 16,8 czyli rama 17''

Aktualnie rowerki te są dostępne w tych dwóch wersjach:

SCHWINN MESA: http://allegro.pl/mega-wyprzedaz-schwinn-mesa-sram-sx-4-24-biegi-i1514119702.html - są tylko 19'' - 859,00 PLN

SCHWINN MESA GS: http://allegro.pl/rower-mtb-schwinn-mesa-gs-polecam-i1530708646.html - są 17'' i 19'' - 949,00 PLN

Czy z góry dać sobie spokój z ramą 19'' ? Czy model GS jest lepszy od tego tańszego ? Czy cena wynika z czegoś innego ?

Nie mam możliwości przymiarki tych rowerów dlatego proszę o radę.

P.S. Czy przymiarka do rowerów innej firmy ( Cannondale ) będzie jakimś miarodajnym wyznacznikiem ?

P.S.2. W zeszłym roku kupiłem Kross'a Crow Preria 19'' i jest on zdecydowanie na mnie za duży (a poza tym nie radzi sobie w lesie :) )

Napisano

ten schwinn za 949zl mimo wizualnie dobrego osprzetu jest modelem z okolic 2007 roku jak wpisze sie w gogle "Rock Shox J1 Skok 100mm" to w okolicach 2007 roku wyskakuja rowery proponowal bym wybranie czegos z okolic 2010 ale nie kupowanie na starcie czegos az tak starego ale nowego

prosze podpasowac sobie ktorego krossa :)

Napisano

frezer chyba sobie żartujesz? ten schwinn to kapitalna propozycja właśnie dlatego, że mimo że jest sprzed kilku lat to jest fabrycznie nowy. W tej cenie w życiu nie znajdziesz nowego roweru choć w połowie na takim osprzęcie. Zdecydowanie warto dopłacić do Mesy GS. Dobry amortyzator jest wart dużo większego poświęcenia niż 100 zł;)

Napisano

Tak wiem, że nie są to modele z tego roku. A nawet pewnie i z 2006. Jednak są to rowery nie używane i z tego co mogę się domyślać większość elementów nie ma daty ważności. A nawet kiepskie rowery jeżdżą po kilkanaście lat.

Rower potrzebuję głównie do jazdy po dziurawych miejskich drogach czasami po lesie. Żadnych ekstremalnych tras i dużego obciążenia dla sprzętu. Kross do 1000 zł nie oferuje nic porównywalnego.

P.S. Biera mnie ubiegł :)

Napisano

Raczej ten droższy, różnica w cenie jest niewielka i moim zdaniem się opłaca. I ja wziąłbym chyba 19" - te Schwinny mają dość specyficzną geometrię i 19" w Mesie będzie "mniejsze" niż 19" w Krossie Levelu. Mimo dużej długości rury podsiodłowej odległość między siodłem a kierownicą będzie relatywnie mniejsza niż w Krossie przy tej samej długości podsiodłówki. Zbadałem organoleptycznie :P

Napisano

Na ten wzrost tyko 17" i nie kombinuj z 19 - jestem wyższy ai tak na 19" nie szło zupełnie. No to problem chyba z głowy bo w 17" jest tylko za 950 :). A czy sie opłaca - tak, jedynie do wymiany mega cieżkie opony na coś lżejszego, amor swoja droga wystarczający ale mnie urzekło w mesie bardzo wygodne siosło :) Kupuj dopoki ten model jeszcze jest dostępny.

Napisano
Rower potrzebuję głównie do jazdy po dziurawych miejskich drogach czasami po lesie ... Czy z góry dać sobie spokój z ramą 19'' ? Czy model GS jest lepszy od tego tańszego

Wcale nie, z tego co napisałeś wynika, że będziesz używał tego roweru jak crossa, więc rozmiar 19" jak najbardziej może być, a nawet będzie chyba lepszym wyborem :)

Oczywiści polecam brać wersję GS.

Napisano

Na ten wzrost tyko 17" i nie kombinuj z 19 - jestem wyższy ai tak na 19" nie szło zupełnie. No to problem chyba z głowy bo w 17" jest tylko za 950 :). A czy sie opłaca - tak, jedynie do wymiany mega cieżkie opony na coś lżejszego, amor swoja droga wystarczający ale mnie urzekło w mesie bardzo wygodne siosło :) Kupuj dopoki ten model jeszcze jest dostępny.

Kwestia indywidualnych upodobań i stylu jeżdżenia. Tylko piszę z jakiego ja wyszedłem wniosku po bezpośrednim porównaniu - może to się komuś przyda.

Napisano

No to zonk :)

O ile zdecydowałem się na tego droższego to wątpliwości co do ramy dalej mam duże.

Przed chwilą jeździłem na dwóch rowerach Cannondale:

Rozmiar L - zdecydowanie za duży - siedziałem j.. na ramie

Rozmiar S - niby ok, bezpieczna odległość do ramy, koło mogłem stojąc koło mogłem podnieść na ok 10 cm, ale siodełko miałem bardzo wysoko i nie wiem czy to normalne ze jak skręcałem dość ostro to mając pedał w górnej pozycji kolanem waliłem w kierownice.

Wiem, że najlepiej by było na nie siąść i przymierzyć ale niestety nie mam takiej opcji :(

P.S. sivydym ty masz/miałeś tego SCHWINN'a ?

Napisano

Co ma Cannondale do Schwinna :blink: ?, jak wsiądziesz na rower który chcesz kupić to będziesz wiedział jak jest, co Ci może pomóc "Siwydym" , po pierwsze na 99% nie jest tak zbudowany jak Ty, po drugie zapewne jeździ inaczej ;)

Napisano

W elce jak byk na ramie widnieje dumny napis dla "mądrych" amerykańców zalecany wzrost 178-188... przyszły właściciel ma podobno 174 i 19 jest/będzie za duża.

Napisano

Nie pisz banialuków co jest napisane na L, ważne jak się na nim czuje potencjalny nabywca, nie wykluczone, że 17" będzie za mały a 19" za duży :) .

PS

To co w ubraniach w stanach jest rozmiarem M to u nas jest L i co z tego ? :teehee:

Napisano

A tak rozmiary mają inne i ta L to po prostu był mastodont :) Wiesz dobrze ze na ktos o takim wzroscie ( nic nie napisał że ma nogi np 95 cm. i krótkie rączki ) będzie wygladać na takiej ramie jak superman w locie.

Napisano

Nie wiem jak będzie wyglądał, ani Ty nie wiesz, nie wykluczone, że żaden rozmiar nie będzie odpowiedni, ale o tym może zadecydować tylko on sam.

Napisano

... będzie wygladać na takiej ramie jak superman w locie.

:icon_mrgreen:

@Rulez: ja rozumiem Twoją argumentacje ale tak jak pisałem nie mam możliwości przymierzyć się do tych rowerów, dlatego też wyżej pisałem o Cannondale bo do nich mogłem się przymierzyć - nie znam się na rowerach nie wiem jak ramy różnych producentów mają się do siebie dlatego zbieram opinie które pozwolą mi zminimalizować prawdopodobieństwo pomyłki. Jak kupie zły rower to nie będę miał pretensji do nikogo tylko do siebie - ryzyko zakupów w internecie.

Napisano

dolaczam sie do pytania

jaka rama w tego typu rowerach przy wzroscie 1.80 waga 70 kg?

//edit

nie mam mozliwosci sprawdzenia czy rower pasowal by na mnie

Napisano

Ja kupiłem 17'' i dziś już na niej jeździłem.

Mogłaby być ciut większa szczególnie wydaje mi się ze wygodniej by było by kierownica była wyżej bo czuję cieżar ciała w nadgarstkach - ale to może kwestia przyzwyczajenia. Jeśli chodzi o wysokość to jest optymalna i już nie muszę się obawiać o klejnoty :)

@Sessvisto - zmierz długość nogi i wylicz ramę z wzoru 75 x 0,57 / 2,54 = 16,8 (75 to długość mojej nogi - bez butów od ziemi do krocza). Tak jak wyżej pisano NIC nie zastąpi przymiarki ale czasami nie ma wyjścia i trzeba podjąć to ryzyko. Ja bym na twoim miejscu brał 19'' bo wydaje mi się ze na mnie optymalna była 18'' a jestem niższy.

Pozdrawiam.

Napisano

Dłuższym ? czy dłuższym i regulowanym ?! O ile dobrze pamiętam w moim Krossie Preria miałem możliwość zmiany kontu nachylenia mostka przez co mogłem podwyższyć kierownice tutaj niestety jest on sztywny.

Napisano

Przepraszam, miałem na myśli właśnie regulowany, a napisałem dłuższy nie wiedzieć czemu :stupid: W każdym razie chodziło mi dokładnie o to, o czym mówisz. Coś w tym guście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...