Skocz do zawartości

[hamule hydrauliczny ] ryde - problem z regulacją

cubeltd

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie klocki ocierają o tarczę. Możliwości jest kilka - najczęściej źle ustawiony zacisk, krzywa tarcza, uszkodzone/zużyte klocki.

W przypadku pierwszego wystarczy poluzować zacisk, zacisnąć klamkę i ponownie przykręcić. Druga sytuacja - wymiana, ewentualnie próba prostowania. Trzecia - wymiana.

Zabić zagnieżdżonego w tylnym hamulcu krasnoludka. :icon_lol:

Poważnie mówiąc, ustawić właściwie zacisk. Niestety metoda opisana przez Rafała nie zawsze działa. Czasami trzeba to zrobić ręcznie, szczególnie w Hayesach, które mają klocki bardzo blisko tarczy. Wiem z doświadczenia z moimi Trailami.

Tarcza może być krzywa jeśli popiskuje, ciągły pisk (tarcie) wskazuje na źle ustawiony zacisk.

A jeśli to nie poskutkuje, znaczy to, że nie zabiliśmy krasnoludka na śmierć i albo trzeba powtórzyć zabijanie, albo należy gościa jakoś obłaskawić. :icon_lol:

Zabić zagnieżdżonego w tylnym hamulcu krasnoludka. :icon_lol:

Poważnie mówiąc, ustawić właściwie zacisk. Niestety metoda opisana przez Rafała nie zawsze działa. Czasami trzeba to zrobić ręcznie, szczególnie w Hayesach, które mają klocki bardzo blisko tarczy. Wiem z doświadczenia z moimi Trailami.

Tarcza może być krzywa jeśli popiskuje, ciągły pisk (tarcie) wskazuje na źle ustawiony zacisk.

A jeśli to nie poskutkuje, znaczy to, że nie zabiliśmy krasnoludka na śmierć i albo trzeba powtórzyć zabijanie, albo należy gościa jakoś obłaskawić. :icon_lol:

Witam

Akurat mam te same hamulce i nawet miałem ta samą sytuację w tym sezonie po zastojach okazało się że sam zzaczął ocierać.

odkręciłem go , wyjołem klocki i przedmuchałem sprężonym powietrzem i wyczysciłem pędzlem złożyłem ustawiłem by tarcza znajdowała się w równych odległościach miedzy klockami i jest wporzadku, profilaktycznie zrobiłem to samo z drugim ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...