cath Napisano 20 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 witam. w sierpniu kupiłem przez allegro u dystrybutora nową przednią przerzutke shimano XT (model 2005). Naczytałem się że jest znacznie lepsza, tj, sztywniejsza itd. W sumie budowe ma znacznie "mądrzejszą" niz modele poprzednie. Kupiłem ją za 90zł, cena była okazyjna, facet miał ich chyba ze 30sztuk. Paczka doszła po 2tyg. ale doszła. Po jej założeniu zauważyłem że ma znaczne luzy!!!! Była nowa, nie śmigana. Luz był na górnym pantografie, ok 1mm!!! szczeliny!!! Mój poprzedni XT (model 2003) ma mniejsze luzy po kilku tys km. Moje pytanie. Czy spotkaliscie się z niską jakością nowego Shimano? chodzi mi konkretnie o modele shimano z kolekcji na 2005 rok. Na allegro jest mnóstwo części shimano po okazyjnych cenach. Np korby LX za pół ceny. Jak to się ma do jakości. Wedłóg mnie to przerzutka którą dostałem to produkt drugiej lub trzeciej jakośći. A chyba wszystko przez to że shimano ma produkcje w Czechach (tak słyszałem), i teraz łatwiej o niedoróbki. Co o tym myślicie??? Użytkuje już nasty rower, zawsze byłem za shimano, ale teraz mam mieszane uczucia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żaba Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 A pomyślałeś o tym , że może to być tzw luz roboczy.Nie chcę się wymądrzać , ale coś tam na materiałoznawstwie/maszynach mówili mi o : luzie montarzowym (fabrycznym) luzie roboczym (właściwym) luzie szkodliwym (wyeksploatowanym) Może shimano wstępnie "dociera" swoje komponenty , żeby bikerom zaoszczędzić stresu z częstom regulacją podczas "układania się" części.Moja przednia XT w 2004 nowa , miała to samo i..........ma do tej pory bez zmian.Wyregulowana zaraz po zamontowaniu ,działa do tej pory bez korekt i ceregieli. 8) Już ok.4000tys.km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Ja kupiłem niedawno na Allegro XT 2004 na tył za 110PLN. Działa super. To moja druga taka przerzutka. Nie zauważyłem, żeby była gorszej jakości niż ta którą kupiłem z rowerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cath Napisano 21 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 jaki luz roboczy!!!, czyli tak jak w amortyzatorach Marzchocci, które obecnie nagminnie łapią luzy. I tam też dystrybutor uważa że są to luzy robocze!! Nie chce się wymądrzać ale Powinieneś wiedzeć ,że luz roboczy musi być na tyle duży żeby dany mechanizm mógł swobodnie pracować, nie mając przy tym nie pożądanych cech np luzu który w jakś sposób mógł by upośledzać prace danego elementu. Ta nowa przerzutka podczas pracy (przerzucania) widac jak "poddaje się" i lekko wygina. Co na pewno ma wpływ na zmiane biegów. Konkretnie na szybkość i precyzje. Mój poprzedni XT też ma luz roboczy, wkońcu jego elementy muszą pracowac lekko.Ale nie ma wyczywalnych luzów ,chodzi lepiej jak ta nowa!! Dlatego wykluczam luz roboczy. A jak ona się dotrze, to znaczy zjedzie, to ten luz bedzie bardzo duży. Drugi raz kupiłem coś w Polsce z osprzetu shimano, i drugi raz przejechałem sie na tym. Praktycznie zawsze mam cześci z zachodu, używane lub nowe, i stwierdzam że jakość oferowanych tam cześci jest o niebo lepsza. Chyba że mam pecha i trafiam na bubla, ale kupiłem ją z pewnego źródła, brak słów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Przerzutkę przednią XT 2005 też kupiłem niedawno na Allegro (teraz mi się przypomniało) i nie ma żadnych luzów, działa miodzio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 A może że cena była okazyjna to może to były felerne sztuki :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Bizon, ja też kupiłem po bardzo okazyjnej cenie i działają super. Przednia XT 90PLN, tył XT 110PLN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cath Napisano 21 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 moja tez działa, ale te luzy!! Może zobaczcie u siebie na swoich przerzutkach przednich z allegro czy nie ma luzów. Żeby sprawdzić właściwie wrzuć na środkową koronke (na małej nic nie bedzie widać), i poruszaj metalowa płytką/wózkiem na boki, ale mocno. Jeśli w miejscu osi obrotu nie macie żadnych luzów, to super. Tak powinno być Moja ma ok 1mm luzu,(ale na samym mocowaniu, na końcu płytki/wózka ten luz powoduje odchylenie o ok 3mm) na górnym mocowaniu pantografu. U mnie można między pantograf a reszte przerzutki włożyć jedną dużą podkładke ok 1mm grubości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cynamon Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 cath, moje nie mają żadnych luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kogatt Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 w tym roku kupiłem po okazyjnych cenach xt 05 oraz korbę lx 05 na allegro i nie mam z nimi problemów. xt nie ma luzów i działa wybornie. lx'owi też nie mam nic do zarzucenia nawet nie piszczą łożyska choć to podobno nagminne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żaba Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 cath, ten jeden mm. też mam , ale na koncu wózka tam gdzie ty 3mm.Przerzuta przejechała już troszkę i jak było na początku ,tak mam nadzieję ,długo będzie bez zmian.Chyba masz pecha do zakupów na allegro :-( . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Ja mam XT z odwrotną sprężyną '2005 i nie wyczułem jakichkolwiek luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cath Napisano 22 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 chyba kupiłem poprostu bubla. Na kogoś musiało trafic. Dzieki za odp. jednak nie jest tak źle z shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.