senjiro Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 Mam mały problem, chodzi o mocowanie bidonu w ramie Author A-Ray, która niestety w rozmiarze M posiada mocowanie koszyka tylko pod ramą co z wiadomych względów mi nie odpowiada. Jest oczywiście kilka możliwości jak: mocwanie Tacxa i bidon z tyłu (odpada bo mało poręczne), obejma lub paten w stylu batwings (boję się że koszy może przesunąć na bok) Póki co najlepsza propozycja jaką słyszałem do nawiercenie ramy i zamontowanie mocowania na bidon w takim miejscu: Pytanie czy rama nie poniesie żadnego uszczerbku, w szczególności że jest to full no i gdzie kupić takie mocowanie (śrubko-nity)? Może macie jakieś inne pomysły lub doświadczenia? Z góry jednak zaznaczam że najlepsze miejsce dla bidonu w tej ramie (tak mi się przynajmniej zdaje) to do zaznaczone na zdjęcie (spiąłem zipamy i próbowałem). Ramkę mam zamiar kupić od kolegi i dostałem ją na jazdy próbne
Sonix Napisano 27 Marca 2011 Napisano 27 Marca 2011 Też miałem podobny problem i rozwiązałem go dwoma zipami trzyma super a bidon umieściłem powyżej mocowania dampera. Niestety nie posiadam teraz zdjęcia
senjiro Napisano 27 Marca 2011 Autor Napisano 27 Marca 2011 W tym przypadku rama jest tak skonstruowana że nie ma szans żeby upchać tam bidon. Z tego co słyszałem to tez w niektórych ramach jest też to mało praktyczne, bo mimo że bidon się mieści to bardzo trudno się go wyciąga. Dzisiaj kolega jechał na fullu Meridy i jak próbował wyciągał bidon to mało co nie przytrzasnął sobie łapy bo pchał ją tam gdzie nie trzeba
Sonix Napisano 28 Marca 2011 Napisano 28 Marca 2011 W tym przypadku rama jest tak skonstruowana że nie ma szans żeby upchać tam bidon. Z tego co słyszałem to tez w niektórych ramach jest też to mało praktyczne, bo mimo że bidon się mieści to bardzo trudno się go wyciąga. Dzisiaj kolega jechał na fullu Meridy i jak próbował wyciągał bidon to mało co nie przytrzasnął sobie łapy bo pchał ją tam gdzie nie trzeba Mój bidon na długość też wchodzi na styk dlatego nie idzie wsadzić go od góry, więc kupiłem koszyk gdzie bidon wsadza się od boku i nie ma żadnego problemu. O taki -KLIK-
senjiro Napisano 28 Marca 2011 Autor Napisano 28 Marca 2011 Też o tym myślałem i może koszyk boczny będzie jakimś rozwiązaniem pytanie czy w ogóle się tam zmieści Rozważę chyba jeszcze raz mocowanie Tacx`a (używa ktoś może takiego)? Torebki podsiodłowej i tak nie wożę bo jeżdżę na oponach z mleczkiem. Będzie się tylko trzeba nauczyć sięgać do tyłu po bidon
Grand231 Napisano 28 Marca 2011 Napisano 28 Marca 2011 Że tak podepnę się pod temat - jaki koszyk na bidon polecacie tak aby podczas zjazdu cały bidon nie latał, oczywiście w rozsądnej cenie.
senjiro Napisano 28 Marca 2011 Autor Napisano 28 Marca 2011 Tacx Tao jest całkiem niezły pod tym względem. Bardzo mocno trzyma bidon. Jest na zdjęciu w pierwszym moim poście.
Sonix Napisano 29 Marca 2011 Napisano 29 Marca 2011 Będzie się tylko trzeba nauczyć sięgać do tyłu po bidon Dwie trzy jazdy i będziesz to robił automatycznie. Minusem jest tylko ten syf który leci spod kół.
senjiro Napisano 29 Marca 2011 Autor Napisano 29 Marca 2011 na pewno tego syfu jest mniej niż miałbym go mając zamontowany bidon pod dolną rurą
Sonix Napisano 29 Marca 2011 Napisano 29 Marca 2011 na pewno tego syfu jest mniej niż miałbym go mając zamontowany bidon pod dolną rurą Tak oczywiście ale też więcej niż nad dolną rurą tak jak standardy
senjiro Napisano 29 Marca 2011 Autor Napisano 29 Marca 2011 A co powiecie na takie mocowanie? http://allegro.pl/uchwyt-koszyka-bidonu-na-kierownice-mrbike-pleszew-i1535650923.html oczywiście do sztycy
Sonix Napisano 30 Marca 2011 Napisano 30 Marca 2011 wgląda na solidne ale pierwsze rozwiązane jak dla mnie praktyczniejsze gdyż łatwiej będzie wyciągnąć bidon.
Mod Team Puklus Napisano 30 Marca 2011 Mod Team Napisano 30 Marca 2011 Zipami bedzie ok zeby sie nie przesuwało pod zipy mozesz dać pasku gumy z dętki np. powinno być dobrze. tanio i sprawnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.