Skocz do zawartości

[Badania]lekarskie

azazul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zwracam się z prośbą o opisanie badań u lekarza rodzinnego ob, morfologia, mocz oraz badania u lekarza sportowego. Nie jestem pełnoletni a więc muszę przyjść z opiekunem ?

• Mod Team
Napisano

Nie musisz przychodzić z rodzicem.

O co Ci chodzi z tym opisem badań? Zamierzasz studiować medycynę i potrzebujesz instrukcji na laboratorium do tychże analiz :D?

Napisano

Do rodzinnego możesz iść bez opiekunów tylko musisz mieć odpowiednie papierki-nie pamiętam jakie:P książeczkę zdrowia itp... na pewno tak jest bo sam jestem niepełnoletni a chodzę do lekarza... Zresztą ze szpitalem jest tak samo...

Napisano

Książeczka zdrowia, choć jest bardzo wygodna dla lekarzy, nie jest już obowiązkowa ;)

Od lekarza rodzinnego bierzesz skierowanie i dzwonisz do przychodni sportowej żeby się zarejestrować na dany dzień. Tam Ci pobiorą krew, próbkę moczu (nie wiem czy nie będziesz musiał tego oddać wcześniej, żeby wyniki były już na reszte badań). Wypełniasz ankietę, okulista, larengolog, próba wysiłkowa (spacerek po bieżni), dentysta. Potem jeszcze badanie u lekarza sportowego (czy masz krzywy kręgosłup, czy nic Cię nie boli, czy dotkniesz palców u stóp), po czym otrzymujesz potwierdzenie zdolności do uprawiania sportu kolarskiego ;)

Generalnie same badania trwają kilka minut, ale długo się czeka. Może być tak, że ortopeda przyjdzie dopiero po południu, a inni lekarze są rano - więc cały dzień może zlecieć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...