Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana całego napędu - jakie elementy kupić?

zbronko

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższych tygodniach mam zamiar zainwestować trochę pieniędzy w rower. W swoim 6-letnim góralu chciałbym wymienić elementy napędu, a konkretnie obie przerzutki, łańcuch, zębatki i manetki. Stare części są już trochę wadliwe i nie zawsze pracują jak trzeba.

W związku z tym zastanawiam się z jakie części powinienem kupić. Jeśli chodzi o przerzutkę tylną skłaniam się ku Shimano Alivio. Pozostałe części chciałbym wybrać w kategoriach jakościowych i cenowych podobnych do Alivio. Czy można liczyć na pomoc w tym względzie ze strony forumowiczów?

Co oprócz wymienionych przeze mnie części powinienem wymienić aby możliwe było zmontowanie nowego układu napędu (chodzi mi o kompatybilność części)?

Dodam, że rower przeznaczony jest do jazdy miejskiej i na trasach asfaltowych. Zwykle jeżdżę trasy nie dłuższe niż 80 km co 2-3 dni.

Całość myślę, że do ok. 400-500zł. Co do SRAMA to mam obecnie SRAM 3.0 i jakoś szczególnie zadowolony z niej nie jestem. Nie wiem jak w tej chwili wygląda sytuacja z ich przerzutkami. Jaki model ew. polecacie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...