Skocz do zawartości

[buty] Decathlon B'Twin MTB 5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

W poprzednim sezonie nie udało mi się kupić butów na moją szeroką stopę. Jedynymi przyzwoitymi były pewne modele DMT, ale nie miałem pewności przy wybieraniu (noszę buty 44, a DMT pasowały mi dopiero od 45). Shimano jak wiadomo ciągle produkuje dość wąskie buty, więc odpada. Zwróciłem uwagę na ubogi asortyment Decathlonu. Znalazłem buty MTB 5 ich marki B'Twin:

http://www.decathlon.com.pl/PL/buty-mtb-sport-118897188/

Czy ktoś z Was używał już butów z Decathlona? Czy będzie to przyzwoity wybór dla początkującego, ale taki, który sprawdzi się na jakimś łątwym maratonie?

Pozdrawiam

RR

Napisano

Używam tych butów jak za tą cenę są bardzo fajne. Wytrzymałe i można w nich spokojnie chodzić. Ogólnie bardzo polecam :icon_wink:

Cena zachęcająca pomijając wygląd. Jednakże martwi mnie opis "Przeznaczenie: do okazjonalnej jazdy na rowerze górskim." - dlatego je pominąłem.

Napisano

Cena zachęcająca pomijając wygląd. Jednakże martwi mnie opis "Przeznaczenie: do okazjonalnej jazdy na rowerze górskim." - dlatego je pominąłem.

Przypuszczam, ze nie chodzi o ich zużycie przy intensywnym użytkowaniu tylko o ich rzeczywiste przeznaczenie;) Ludzie jeżdżący intensywnie lub startujący na zawodach przeważnie wybiorą buty z sztywną podeszwą.

Odnośnie butów, które podałeś w pierwszym poście. Ja używam ich wcześniejszej wersji - kupiłem na wyprzedaży za 50zł ... Kilka moich uwag odnośnie użytkowania:

- obawiałem się trwałości rzepów, ale z tym akurat nie ma najmniejszego problemu. Po sezonie intensywnej jazdy, niejednokrotnie w błocie lub deszczu, nadal trzymają jak nowe

- są bardzo sztywne, dobrze trzymają stopę (ale ja mam wersję na 3 rzepy)

- bardzo przewiewne

- poszycie buta jest wytrzymałe, wiele razy zahaczałem o gałąź i do tej pory wszystko jest ok

- wadą (przynajmniej w poprzedniej wersji) wydaje się materiał na pięcie - górna część (ta całkiem górna, łącząca wewnętrzną i zewnętrzną część buta) szybko ulegała przetarciu, które postępowało. Zszyłem je dość grubą nicią i od kilku miesięcy przetarcie nie powiększa się.

Kupując buty w normalnej cenie ostatnia wada odpada - decathlon przy reklamacji zawsze od razu zwraca pieniądze. Właściwie wada obuwia to zaleta bo co 4 miesiące możesz mieć nową parę butów. Mi by zwrócili 50zł więc wolałem je zszyć.

I jeszcze jedno - również mam szerokie stopy. Zawsze do tej pory kupowałem buty nr 46 w których zostawało mi sporo luzu. Jedynie w decathlonie kupuje buty 44/45 i chodzi mi się w nich znacznie lepiej.

Napisano

Kupiłem ostatecznie te MTB 5 za 240 zł. Pasują dobrze, jednakże martwi mnie jakość komponentów. Np. biała farba na pasku z rzepem ma małe spękania - widać jest sztywniejsza niż tworzywo paska.

bros: czy te jasne malowania na paskach z rzepami odpryskują w Twoich butach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...