Skocz do zawartości

[hamulec]Avid BB7

Sliv

Rekomendowane odpowiedzi

A można robić tak że najpierw klocki do piekarnika a później jeszcze wyczyścić benzyną ekstrakcyjną? Lub najpierw wyczyścić benzynką a później ją podpalić?

Ale odpowie mi ktoś wkońcu na to pytanie?

Klocki mam bardzo blisko tarczy.

ja klocki wypalam opalarka i dziala wysmienicie:)

0 - klocki z zacisku

1 - opalarka w dlon

2 - dajesz na kloce tak zeby sie zagotowaly

3 - lejesz je woda - jak sie gotuje to ok:P

4 - tarcze przelatujesz papierem sciernym.

5 - wkladasz w zacisk i ciskasz w kolko po podworku na zacisnietym hamplu

6 - jak sie nagrzeje to lejesz woda

7 - po tym hamulec przy 1 uzyciu eksportuje Cie dynamicznie w kosmos:)

* - pkt 5-7 moznaby zastapic nagrzaniem tarczy i polaniem jej woda, ale wolalem osobiscie nie ryzykowac, bo jakby osiagnela 500 stopni i polalbym ja woda, to by jej zaszkodzilo niewatpliwie:)

Dobra, więc zrobiłem tak

Wyjąłem klocki, przemyłem je benzyną ekstrakcyjną, później podpaliłem, znowu przemyłem, włożyłem w zacisk. Następnie przemyłem tarczę płynem do mycia tarcz hamulcowych. Początkowo efekt mizerny, ale trochę pojeździłem na zaciśniętym hamplu, oblałem wodę i shock o.o - wystarczą dwa palce żeby postawić rower na koło. Myślicie, że po dotarciu wystarczy jeden?

P.S. Swoją drogą to fatalny system wyjmowania klocków jest w BB7, ta blaszka po pierwszym wyjęciu jest tak poluzowana że boje się że wyskoczy w czasie jazdy...

A wtedy jak jedziesz to nie słychać żadnego ocierania? Teoretycznie to w instrukcjach i poradnikach mówią żeby ustawić klocek jak najbliżej tarczy, ale żeby nie ocierał.

Faktycznie w instrukcji tak jest, ale klocki ustawiałem wg porady znajomego - on miał jakieś inne mechaniki przede mną, też z jednym nieruchomym klockiem, i tak je właśnie ustawiał. Odgłosy ocierania są właściwie niesłyszalne, nie pamiętam czy je kiedykolwiek zarejestrowałem, dzwonić też nigdy nic nie dzwoniło.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...