Skocz do zawartości
  • 0

podtrzymanie światła

Gość Janusz

Pytanie

Gość Janusz
Napisano

Witam, kupilem używany rower na allegro, miało być podtrzymanie światła na postoju. Wczoraj go odebralem i tak na szybko zrobiliśmy sobie rundkę, jakieś 5 minut jazdy bez przerwy każde z nas. Po zatrzymaniu światlo z tylu od razu gasło. Mam pytanie, może prądnica musi się dlużej ładować? może trzeba dlużej jeździć? nie wiem na jakiej zasadzie to podtrzymanie światla działa. Prądnica skupia w sobie energię, czy tylko wytwarza, może jakaś inna cześć ją skupia. Chciałbym wiedzieć coś więcej na ten temat, pozwoli mi to ewentualnie wymienić uszkodzoną część. Z góry dziekuję za odpowiedź

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prądnica ma tylko za zadanie wytworzyć prąd który przewodami ewentualnie trafia do odbiorników, kumulatorka :) zobacz może w światłach masz małe aku :)

Napisano

U mnie też nie działało, gdy podłączyłem "minus" lampki i dynama do ramy roweru, a "plus" puściłem kablem.

Gdy "plus" i minus" lampki i dynama połączyłem kablami, podtrzymanie zaczęło działać :)

Napisano

Gdy przykładałeś do ramy mogło nie działać ponieważ rama jest lakierowana, a przy tak niskim napięciu nie przewodzi ona prądu. Trzeba było podłączyć się gdzieś w miejscu czystego metalu, gdzieś gdzie nie polakierowane jest.

Napisano

:icon_mrgreen:

Ee, to trochę nie tak...

Podłączałem do nielakierowanych części ramy, przeznaczonych fabrycznie do podłączania lampek. Przecież w większości rowerów z dynamem napędzanym od koła, rama roweru stanowi masę

(czyli "minus") dla oświetlenia. Samo mocowanie dynama do ramy już jest "minusem". W lampkach i dynamie nie ma otworków na podpięcie minusa kablem, tylko blaszki połączone ze śrubami łączącymi z ramą.

Ja zakładając piastę z dynamem użyłem kabla zamiast ramy, i właśnie wtedy podtrzymanie ożyło B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...