Skocz do zawartości

[Rower] HARDTAIL [ 6-7 tys] co kupić?

krzys3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tylko drożej wychodzą, cube za 7 a orbea za ~8,5 :(

chcę xt lub sram podobnej klasy, fox, hamulce formula albo coś w ten deseń, koła jakieś masywne, no i ramę jakąś taką, która ma dobrą renome

i to dostać ciężko razem, bo zawsze coś w gotowcu nie pasuje

Napisano

tylko drożej wychodzą, cube za 7 a orbea za ~8,5 :(

chcę xt lub sram podobnej klasy, fox, hamulce formula albo coś w ten deseń, koła jakieś masywne, no i ramę jakąś taką, która ma dobrą renome

i to dostać ciężko razem, bo zawsze coś w gotowcu nie pasuje

w modelu alma H50 albo w omawianym H30 mozna zmienic w specyfikacji amortyzator naped i kola

prosze napisac na priva a cena bedzie nizsza niz w cube ;)

Napisano

na ile rabatu można śmiało liczyć u sprzedawcy? bo oglądam np cube reaction gtc sl i cena u dystrybutora 9499 a znalazłem że była kiedyś 7199, ile oni mają marży?

Napisano

To był na pewno ten sam rocznik? Ceny rowerów z poprzednich lat są niższe.

Ale ogólnie zależy od sklepu i marki. Ostatnio szukam czegoś dla siebie i przykładowo w jednym sklepie Centuriona mogliby puścić mi 15% taniej, ale już Cannondale tylko tych procent 5. W innym sklepie znów 10% zniżki na Authora.

Napisano

tak, ten sam rocznik, porównywałem, i inne modele też mają ceny niższe. taki skok cenowy na sezon jest?

jakby mi dali gtc sl za 7200 to byłoby super

Napisano

Może akurat to była przedsprzedaż. Ale aż o tyle niższa cena trochę mnie zaskakuje.

Trzeba podejść do sprawy z punktu realisty, marne szanse na rabat w granicach 24%.

Napisano

W SkiTeamie 10% można dostać chyba na relaksie, mam tam złota kartę a to chyba żaden rarytas -10%.

Płacąc kartą kredytową też masz -10%, wystarczy poszukac kogoś z odpowiednią...

Napisano

Hehe, tylko nie rób akcji "dobra, biorę go, ale jak spuścicie mi z ceny 10%" :P

Pogadaj o rowerze, ogólnie o sprzęcie i wtedy pytaj o jakieś ewentualne rabaty :) Takie ogólne obeznanie w sprzęcie w rozmowie ze sprzedawcą trochę się przydaje. Facet zobaczy, że nie jesteś pierwszym lepszym żeby wciskać Ci najdroższy sprzęt, tylko kimś kto, jeśli jego oferta Ci się nie spodoba, wyjdzie i kupi coś u konkurencji, więc coś tam zawsze spuści.

Napisano

Na pierwszy rzut oka nic nie wymaga wymiany.

Na drugi można pomyśleć o lżejszych kołach.

O ramy Cube bym się nie martwił, chyba że w sensie geo. Ale akurat tutaj nie powinno być problemu bo Reactiony są w Skiteamie, więc można podskoczyć i przymierzyć.

Napisano

a orientujecie się moze jak z kolorystyką? czy kolor ram z seri reaction gtc jest przypisany do modeli czy można wziąć np gtc team w innych kolorach?

Napisano

problem w napędzie.

Otóż czy w wybranym cube nie lepiej od razu coś zmienić?

jeszcze mam pare złotych na to, to zastanawiam się co dopiększyć. Czy manetki, czy przerzutki, a może korba?

Napisano

Tak naprawdę ile osób tyle opinii. Korbę wolałbym Shimano. Jeżeli nie zależy Ci na napisie XT, weź SLX. Tańsza, a niewiele cięższa przy takiej samej wytrzymałości. Manetki (a więc i tylną przerzutkę) też wolałbym Shimano, po prostu nie potrafię przestawić się na obsługę wszystkiego kciukiem. Ale jeśli nie przeszkadza Ci to, SRAM w pracy jest niby trochę bardziej agresywny i zauważalniej zmienia biegi.

Napisano

już kiedyś sporo myślałem i wniosek taki, że meridy są są zbyt drogie co do komponentów. bo za bardzo się cenią. np cube może nie najtańszy, ale i równie ładniutki i osprzęt lepszy. Merida z foxem i xt chyba troszkę więcej kosztuje. Nie wiem czy dobrze szukam, ale szukam między reaction gtc team lub sl, ale mam 7000 a sl mam za 8000 to nie wiem jak wymodzić. Czy koła zmienic na tańsze i coś jeszcze ująć czy wziąć team'a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...