krzys3 Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Witam, Zalezy mi na rowerku do turystyki. Myślałem o składaniu, ale trzeba z 12 tys na składaka. Myślałem o meridach, ale są troche droższe porównując np. z cube. mam na oku coś takiego: http://www.cube.eu/hardtail/pro-composite-series/reaction-gtc-team/ Najbardziej martwią mnie ramy cube, czy są dobre?
krzys3 Napisano 26 Marca 2011 Autor Napisano 26 Marca 2011 źle powiedziałem, do XC, przepraszam za niedopatrzenie
frezer4321 Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Najbardziej martwią mnie ramy cube, czy są dobre? to moge zaproponowac http://www.orbea.com/int-en/bicis/modelos/alma_h30/# o ich ramy mozesz sie nie martwic
krzys3 Napisano 26 Marca 2011 Autor Napisano 26 Marca 2011 tylko drożej wychodzą, cube za 7 a orbea za ~8,5 chcę xt lub sram podobnej klasy, fox, hamulce formula albo coś w ten deseń, koła jakieś masywne, no i ramę jakąś taką, która ma dobrą renome i to dostać ciężko razem, bo zawsze coś w gotowcu nie pasuje
frezer4321 Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 tylko drożej wychodzą, cube za 7 a orbea za ~8,5 chcę xt lub sram podobnej klasy, fox, hamulce formula albo coś w ten deseń, koła jakieś masywne, no i ramę jakąś taką, która ma dobrą renome i to dostać ciężko razem, bo zawsze coś w gotowcu nie pasuje w modelu alma H50 albo w omawianym H30 mozna zmienic w specyfikacji amortyzator naped i kola prosze napisac na priva a cena bedzie nizsza niz w cube
krzys3 Napisano 26 Marca 2011 Autor Napisano 26 Marca 2011 na ile rabatu można śmiało liczyć u sprzedawcy? bo oglądam np cube reaction gtc sl i cena u dystrybutora 9499 a znalazłem że była kiedyś 7199, ile oni mają marży?
Fenthin Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 To był na pewno ten sam rocznik? Ceny rowerów z poprzednich lat są niższe. Ale ogólnie zależy od sklepu i marki. Ostatnio szukam czegoś dla siebie i przykładowo w jednym sklepie Centuriona mogliby puścić mi 15% taniej, ale już Cannondale tylko tych procent 5. W innym sklepie znów 10% zniżki na Authora.
krzys3 Napisano 26 Marca 2011 Autor Napisano 26 Marca 2011 tak, ten sam rocznik, porównywałem, i inne modele też mają ceny niższe. taki skok cenowy na sezon jest? jakby mi dali gtc sl za 7200 to byłoby super
Fenthin Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Może akurat to była przedsprzedaż. Ale aż o tyle niższa cena trochę mnie zaskakuje. Trzeba podejść do sprawy z punktu realisty, marne szanse na rabat w granicach 24%.
daro77 Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 W SkiTeamie 10% można dostać chyba na relaksie, mam tam złota kartę a to chyba żaden rarytas -10%. Płacąc kartą kredytową też masz -10%, wystarczy poszukac kogoś z odpowiednią...
Fenthin Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Hehe, tylko nie rób akcji "dobra, biorę go, ale jak spuścicie mi z ceny 10%" Pogadaj o rowerze, ogólnie o sprzęcie i wtedy pytaj o jakieś ewentualne rabaty Takie ogólne obeznanie w sprzęcie w rozmowie ze sprzedawcą trochę się przydaje. Facet zobaczy, że nie jesteś pierwszym lepszym żeby wciskać Ci najdroższy sprzęt, tylko kimś kto, jeśli jego oferta Ci się nie spodoba, wyjdzie i kupi coś u konkurencji, więc coś tam zawsze spuści.
krzys3 Napisano 26 Marca 2011 Autor Napisano 26 Marca 2011 dziękuję za rady:) a co myślicie o tym: http://www.cube.eu/hardtail/pro-composite-series/reaction-gtc-team/ co dobrze w nim wymienić? gdzieś bardziej chciałbym na osprzęcie sram jeździć ale nie ma z tą ramą na tym.
Sol Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Na pierwszy rzut oka nic nie wymaga wymiany. Na drugi można pomyśleć o lżejszych kołach. O ramy Cube bym się nie martwił, chyba że w sensie geo. Ale akurat tutaj nie powinno być problemu bo Reactiony są w Skiteamie, więc można podskoczyć i przymierzyć.
krzys3 Napisano 26 Marca 2011 Autor Napisano 26 Marca 2011 a orientujecie się moze jak z kolorystyką? czy kolor ram z seri reaction gtc jest przypisany do modeli czy można wziąć np gtc team w innych kolorach?
krzys3 Napisano 29 Marca 2011 Autor Napisano 29 Marca 2011 problem w napędzie. Otóż czy w wybranym cube nie lepiej od razu coś zmienić? jeszcze mam pare złotych na to, to zastanawiam się co dopiększyć. Czy manetki, czy przerzutki, a może korba?
olomaster Napisano 29 Marca 2011 Napisano 29 Marca 2011 manetki na xt dobrze byłoby zmienic. Slx bardzo podobna prace do deore ma.
krzys3 Napisano 30 Marca 2011 Autor Napisano 30 Marca 2011 a co lepsze: korba x9 czy xt? przerzutka tył/przód - x0/x9 czy xt? manetki x9 czy xt?
Fenthin Napisano 30 Marca 2011 Napisano 30 Marca 2011 Tak naprawdę ile osób tyle opinii. Korbę wolałbym Shimano. Jeżeli nie zależy Ci na napisie XT, weź SLX. Tańsza, a niewiele cięższa przy takiej samej wytrzymałości. Manetki (a więc i tylną przerzutkę) też wolałbym Shimano, po prostu nie potrafię przestawić się na obsługę wszystkiego kciukiem. Ale jeśli nie przeszkadza Ci to, SRAM w pracy jest niby trochę bardziej agresywny i zauważalniej zmienia biegi.
krzys3 Napisano 30 Marca 2011 Autor Napisano 30 Marca 2011 właśnie myślałem nad tym żeby zmienić napęd na taki, jaki ma ten : http://www.cube.eu/hardtail/pro-series/reaction-sl/ mętlik w głowie straszny. a hamulce rx są bezkonkurencyjne w swojej klasie? i koła, czy jest jakas lepsza opcja w niedużo wyższej cenie?
shaki27 Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Może To Ci pomoże w wyborze http://download.bikeboard.pl/pdf/xcm_6tys.pdf
krzys3 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Napisano 6 Kwietnia 2011 już kiedyś sporo myślałem i wniosek taki, że meridy są są zbyt drogie co do komponentów. bo za bardzo się cenią. np cube może nie najtańszy, ale i równie ładniutki i osprzęt lepszy. Merida z foxem i xt chyba troszkę więcej kosztuje. Nie wiem czy dobrze szukam, ale szukam między reaction gtc team lub sl, ale mam 7000 a sl mam za 8000 to nie wiem jak wymodzić. Czy koła zmienic na tańsze i coś jeszcze ująć czy wziąć team'a.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.