Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] tektro comp czy br-m445 ?

Patryk9090

Rekomendowane odpowiedzi

spoko cieszę się że mogłem pomóc

pamiętaj dobry hampel to najważniejsza część w rowerze(szczególnie w DH) od niego zależy każdy wie co... a na tym nie warto oszczędzać

Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie bez użycia hamulca :icon_mrgreen:

co Ci Slawcio może powiedzieć o odpowietrzaniu gdy przejechał na nich dopiero 100 km skoro ja na swoich przejechałem 1500 km i nie ma konieczności ich odpowietrzania

No mógłby coś powiedzieć o odpowietrzaniu, bez względu na ilość przejechanych kilometrów, bo nierzadko nowe hamulce są zapowietrzone i od odpowietrzana trzeba zaczynać eksploatację. Zdarza się to często hamulcom shimano i avidom

Z tarczówek mechanicznych jedyną bez zastrzeżeń polecaną jest avid bb7.

Przy wyborze najpierw postawiłbym na odpowiednie klocki, potem a może na równi na tarcze 203/200 (w zależności od producenta hamulca) i to sprawdzone. Co do wyboru hamulca to zastanawiałbym się czy bb7 będą gorsze od dobrych hydraulików. Dla mnie największym minusem mechanicznych tarczówek jest ich regulacja i odczucie jakie daje praca linkowego hamulca. Do tego dochodzi dziwna przypadłość wielu sztuk mechaników, że klocki w zacisku czasami układają się tak jak chcą a nie tak jak ja sobie życzę (pracuję w sklepie rowerowym), co praktycznie nie zdarza się przy hamulcach hydraulicznych. To niedobrze wpływa na bezdźwięczną pracę hamulca, nawet gdy tarcza jest prosta.

Avidom częściej niż innym hamulcom zdarzają się też krzywe od nowości tarcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...