Czajnik Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 300 za aurige to żadna promocja a do DH się nie nadają więc odradzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk9090 Napisano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 ja waze te 95 kg i mnie avid bb5 na przednim stawia jak jade te 20km h ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumatek Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Lepiej mechaniczne BB7 ?? A moze Avid juicy 3?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk9090 Napisano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 to zależy jak masz hajs ;p ja bym brał 595 chwalone są podobno, a te juicy 3 to się mojemu koledze po 200 km posypały w fr ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumatek Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Tak se te 300 na tekto by było na Avidy by sie znalazlo ale jeszcze MUSZE miec kask... jak to mowili w telewizji "najpierw bezpieczeństwo po tym BRAINIAC..." P.S. Partyk temat ci sie ładnie rozwinoł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 ja waze te 95 kg i mnie avid bb5 na przednim stawia jak jade te 20km h ;D to że stawia Cię na kole to nie znaczy że zatrzyma Cie z góry w DH żadne z wymienionych nie nadają się do DH wszystko to hamulce xc/maraton na dobrej górce DH po prostu spłoną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumatek Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 na dobrej górce DH po prostu spłoną no to mnie pocieszyłeś... Moze podam zestawy kumpli a Czainik podasz co o nich myslisz... Tektro Auriga Comp Avid bb5 Avid bb7 i dalej nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk9090 Napisano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Oj co mu spłoną czajnik, nie przesadzaj tez 80km/h jeździłem i zatrzymały mnie v-ki za 20 PLN (fakt ze się troszkę stopiły)Ale BB7 czy 5 czy Aguira od razu nie stopią sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 uważam, że to DH to Juicy 7 na tarczach 200 to takie minimum no chyba, że nie masz po co żyć a co do twojej wypowiedzi Patryk9090 to może od razu to nie ale chyba mają wystarczyć na więcej niż 3 zjazdy w ogóle do DH odpadają hamulce mechaniczne z plastikowymi częściami po prostu topią się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Chyba jeszcze nie widziałeś hamulców po długim technicznym zjeździe. Można sobie spokojnie wodę gotować na tarczach. EDIT: moja wypowiedź oczywiście do Patryk9090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk9090 Napisano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 to chyba że na tarczach 160 lub 140mm No ja w dh nie jeżdżę to nic o tym nie wiem, ale do DH to chyba klocki spiekane ,żywiczne się daje ? bo one dobrze łapią jak się nagrzeją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 sama tarcza 200 nie wystarczy potrzebna jest też solidna budowa hamulca żeby płynu nie zagotowało dobrze to pracują klocki metaliczne po nagrzaniu żywiczne to albo się zeszklą albo odparują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk9090 Napisano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Aha ale w mechanicznych płynu nie zagotuje no tylko siła inna hamowania w tych a w tych..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumatek Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Fakt słyszałem od kumpli że tarczach w bb5 po 2 zjazdach można smażyć kiełbasę. A tarcze świecą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 żywiczne klocki czyli organiczne mają jeden w sumie dwa plusy nie zużywają tarczy i tak strasznie nie piszczą płynu nie zagotujesz ale można zacisk stopić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 To nie tak. To, że hamulce mechaniczne są słabsze, pomińmy. I taraz tak: płyn w hamulcu hydraulicznym odbiera część temperatury przez co sam zacisk i tarcza są chłodniejsze, więc wszystko działa jak należy. W przypadku mechaników nadmiar temperatury ucieka tylko przez tarczę, więc łatwiej ją przegrzać. A to oznacza w najlepszym wypadku spadek wydajności hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumatek Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Ciekawe ale je uzywają i sie im nie potopiły ostatnio kumpel zmienił kloce i odpowietrzył tektro i jest fajnie... Czy gdy poleje rozgrzaną do granic tarcze wodą to jej sie nic nie stanie... A moze lepiej nie probować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 z tym odbieraniem temperatury przez płyn to nie przesadzaj ile go tam jest w dwóch hampla h 100 ml to jaka jest jego pojemnść cieplna znikoma to tarcza i jej konstrukcja odpowiada za rozproszenie ciepła po to w autach montuje się tarcze wentylowane co już widziałem w rowerach tarcza się wypaczy i zwichruje lepiej nie próbuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk9090 Napisano 26 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Aha no teraz się coś dowiedziałem od Fenthin Wiem że hydrauliczne są lepsze, ale nie ma sęsu kupować lipnych hydraulików lepiej dobre mechaniki jak się aż tak ostro nie jeździ ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Wiadomo, malutki procent. Ale procent tu, procent tam, sam zacisk hydrauliczny też ma inną konstrukcję i już jesteśmy troszkę do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 w DH nie ma "ostro nie jeździ ;d" każda taka jazda jest niezgodna z ich przeznaczeniem czyli dla hampli ostro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumatek Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Fajnie czyli jak zaloze jakies gowno to po 5 przejazdach mam czerwone gorące wrzące coś przykręcone do widelca nie nadające sie do niczego??? Czajnik co wg. ciebie jest optymalnym hamulcem na DH?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 do sensownej jazdy minimum juicy 7 tarcza 200 a jeżeli myślisz o czymś słabszym to bez znaczenia bo co za różnica czy wytrzyma 1 czy 3 zjazdy no niby 300% ale to i tak jednego dnia pieniądze na hample w plecy ponieważ wystarczy przegrzać klockii i już nie działają już nie wspomnę o przegrzaniu tarcz tak jak z wiertłem jak przegrzejesz to już więcej otworów nie wywiercisz tak z tarczą zaraz się wypaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumatek Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Okej a ile bym musiał wyłozyc na takie cudenko?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 26 Marca 2011 Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 znalazłem na sam przód nowy 350 zł z tarczą 160 więc tarcz do wymiany lub zamiany ale poszukał bym uzywanych juicy 7 lub Elixir R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.