Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] tektro comp czy br-m445 ?

Patryk9090

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak se te 300 na tekto by było na Avidy by sie znalazlo ale jeszcze MUSZE miec kask... jak to mowili w telewizji "najpierw bezpieczeństwo po tym BRAINIAC..."

P.S. Partyk temat ci sie ładnie rozwinoł...

Napisano

ja waze te 95 kg i mnie avid bb5 na przednim stawia jak jade te 20km h ;D

to że stawia Cię na kole to nie znaczy że zatrzyma Cie z góry w DH

żadne z wymienionych nie nadają się do DH wszystko to hamulce xc/maraton

na dobrej górce DH po prostu spłoną

Napisano

na dobrej górce DH po prostu spłoną

no to mnie pocieszyłeś... Moze podam zestawy kumpli a Czainik podasz co o nich myslisz...

Tektro Auriga Comp

Avid bb5

Avid bb7

i dalej nie wiem...

Napisano

Oj co mu spłoną czajnik, nie przesadzaj tez 80km/h jeździłem i zatrzymały mnie v-ki za 20 PLN :icon_lol: (fakt ze się troszkę stopiły)Ale BB7 czy 5 czy Aguira od razu nie stopią sie

Napisano

uważam, że to DH to Juicy 7 na tarczach 200 to takie minimum

no chyba, że nie masz po co żyć

a co do twojej wypowiedzi Patryk9090 to może od razu to nie ale chyba mają wystarczyć na więcej niż 3 zjazdy

w ogóle do DH odpadają hamulce mechaniczne z plastikowymi częściami po prostu topią się

Napisano

Chyba jeszcze nie widziałeś hamulców po długim technicznym zjeździe. Można sobie spokojnie wodę gotować na tarczach.

EDIT: moja wypowiedź oczywiście do Patryk9090

Napisano

to chyba że na tarczach 160 lub 140mm :icon_wink:

No ja w dh nie jeżdżę to nic o tym nie wiem, ale do DH to chyba klocki spiekane ,żywiczne się daje ? bo one dobrze łapią jak się nagrzeją

Napisano

sama tarcza 200 nie wystarczy potrzebna jest też solidna budowa hamulca żeby płynu nie zagotowało :teehee:

dobrze to pracują klocki metaliczne po nagrzaniu żywiczne to albo się zeszklą albo odparują

Napisano

żywiczne klocki czyli organiczne mają jeden w sumie dwa plusy nie zużywają tarczy i tak strasznie nie piszczą

płynu nie zagotujesz ale można zacisk stopić

Napisano

To nie tak. To, że hamulce mechaniczne są słabsze, pomińmy. I taraz tak: płyn w hamulcu hydraulicznym odbiera część temperatury przez co sam zacisk i tarcza są chłodniejsze, więc wszystko działa jak należy. W przypadku mechaników nadmiar temperatury ucieka tylko przez tarczę, więc łatwiej ją przegrzać. A to oznacza w najlepszym wypadku spadek wydajności hamulca.

Napisano

Ciekawe ale je uzywają i sie im nie potopiły ostatnio kumpel zmienił kloce i odpowietrzył tektro i jest fajnie...

Czy gdy poleje rozgrzaną do granic tarcze wodą to jej sie nic nie stanie... A moze lepiej nie probować??

Napisano

z tym odbieraniem temperatury przez płyn to nie przesadzaj ile go tam jest w dwóch hampla h 100 ml to jaka jest jego pojemnść cieplna znikoma to tarcza i jej konstrukcja odpowiada za rozproszenie ciepła po to w autach montuje się tarcze wentylowane co już widziałem w rowerach

tarcza się wypaczy i zwichruje lepiej nie próbuj

Napisano

Aha no teraz się coś dowiedziałem od Fenthin :) Wiem że hydrauliczne są lepsze, ale nie ma sęsu kupować lipnych hydraulików lepiej dobre mechaniki jak się aż tak ostro nie jeździ ;d

Napisano

Fajnie czyli jak zaloze jakies gowno to po 5 przejazdach mam czerwone gorące wrzące coś przykręcone do widelca nie nadające sie do niczego???

Czajnik co wg. ciebie jest optymalnym hamulcem na DH??

Napisano

do sensownej jazdy minimum juicy 7 tarcza 200 a jeżeli myślisz o czymś słabszym to bez znaczenia bo co za różnica czy wytrzyma 1 czy 3 zjazdy no niby 300% ale to i tak jednego dnia pieniądze na hample w plecy

ponieważ wystarczy przegrzać klockii i już nie działają już nie wspomnę o przegrzaniu tarcz tak jak z wiertłem jak przegrzejesz to już więcej otworów nie wywiercisz tak z tarczą zaraz się wypaczy

Napisano

znalazłem na sam przód nowy 350 zł z tarczą 160 więc tarcz do wymiany lub zamiany

ale poszukał bym uzywanych juicy 7 lub Elixir R

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...