Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] tektro comp czy br-m445 ?

Patryk9090

Rekomendowane odpowiedzi

ja waze te 95 kg i mnie avid bb5 na przednim stawia jak jade te 20km h ;D

to że stawia Cię na kole to nie znaczy że zatrzyma Cie z góry w DH

żadne z wymienionych nie nadają się do DH wszystko to hamulce xc/maraton

na dobrej górce DH po prostu spłoną

uważam, że to DH to Juicy 7 na tarczach 200 to takie minimum

no chyba, że nie masz po co żyć

a co do twojej wypowiedzi Patryk9090 to może od razu to nie ale chyba mają wystarczyć na więcej niż 3 zjazdy

w ogóle do DH odpadają hamulce mechaniczne z plastikowymi częściami po prostu topią się

To nie tak. To, że hamulce mechaniczne są słabsze, pomińmy. I taraz tak: płyn w hamulcu hydraulicznym odbiera część temperatury przez co sam zacisk i tarcza są chłodniejsze, więc wszystko działa jak należy. W przypadku mechaników nadmiar temperatury ucieka tylko przez tarczę, więc łatwiej ją przegrzać. A to oznacza w najlepszym wypadku spadek wydajności hamulca.

Ciekawe ale je uzywają i sie im nie potopiły ostatnio kumpel zmienił kloce i odpowietrzył tektro i jest fajnie...

Czy gdy poleje rozgrzaną do granic tarcze wodą to jej sie nic nie stanie... A moze lepiej nie probować??

z tym odbieraniem temperatury przez płyn to nie przesadzaj ile go tam jest w dwóch hampla h 100 ml to jaka jest jego pojemnść cieplna znikoma to tarcza i jej konstrukcja odpowiada za rozproszenie ciepła po to w autach montuje się tarcze wentylowane co już widziałem w rowerach

tarcza się wypaczy i zwichruje lepiej nie próbuj

do sensownej jazdy minimum juicy 7 tarcza 200 a jeżeli myślisz o czymś słabszym to bez znaczenia bo co za różnica czy wytrzyma 1 czy 3 zjazdy no niby 300% ale to i tak jednego dnia pieniądze na hample w plecy

ponieważ wystarczy przegrzać klockii i już nie działają już nie wspomnę o przegrzaniu tarcz tak jak z wiertłem jak przegrzejesz to już więcej otworów nie wywiercisz tak z tarczą zaraz się wypaczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...