Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] tektro comp czy br-m445 ?

Patryk9090

Rekomendowane odpowiedzi

Witam może trochę nie w temacie ale mam takie 1 pytanie. chcę sobie kupić hamulce tarczowe hydrauliczne do tej pory mam Avidy BB5 przód 203mm i tył 180mm (przedni amortyzator to duro djd) i chciałbym zobaczyć jak się jeździ na hydraulicznym hamulcu, jeżdżę normalnie xc, czasami po parku takie lekkie fr wazę 95kg,mam do wybory tektro comp nowe na przód lub shimano BR-m445 oba w podobnej cenie tylko czy ktoś z was ma takie ? może się ktoś woogle wypowiedzieć na temat tego typu hamulców ? Wiem i nie mówcie mi żebym dozbierał te 200zł i za 350zł kupił cos na przód porządnego bo nie mam tyle kasy na hamulec tylko chcę poznać opinie czy lepsze na płyn, czy na linkę :whistling: bo nigdy nie miałem hydraulicznych. Swoje avidy mam juz ponad 1,5 roku 2x wymieniałem klocki jestem zadowolony z nich, tylko czasami piszczą lub klocek ociera o tarczę jak szybko jadę ponad 40km/h (bo musi jeden nieruchomy delikatnie ocierać żeby tarcza się nie krzywiła 203mm)Pozdrawiam. :rolleyes:

Ja mam tektro auriga comp. Kupione razem z rowerem. Odpowietrzanie dziecinnie proste (strzykawka +kawałek wężyka ze sklepu akwarystycznego). Nie miałem styczności z innymi hydraulikami ale jestem z nich zadowolony. Z łatwością stawia się rower na przednie koło. Zablokowanie tylnego również nie sprawia problemu. Dodam, że ważę mniej od ciebie (trochę ponad 70 kilo). Ja z kolei mam pytanie do ciebie :) Jak sprawują się te bb5?

Dobrze, tylko modulacje mają słabą niby stawia mnie na przednie koło z łatwością tylne się blokuje ale jako takiej modulacji nie ma tylko więcej wciśniesz i jest siła duża hamowania ale no ja mam przód 203 tył 180 nie wiem jak to by było ze 160-tkami ;D

Obydwa te hamulce nie należą do najmocniejszych. Ciekawość hydrauliki to jedno a zadowolenie z użytkowania to drugie. Jeżeli shimano to szukaj takiego modelu aby miał klamkę z Servo Wave. Auriga jest ok, tzn działa normalnie ale dla cięższej osoby nie będzie to porywający hampel. Osobiście to proponowałbym coś w stylu Elixira 5, który jest naprawdę mocny nawet z fabrycznymi klockami i tarczą 160mm.

Tylko że wiesz enduroriderPL ja wiem ze Avid Elixir 5 to jest mocny bardzo hamulec bo akurat kolega jeździ w dh i ma takie ale po 1 to nie dysponuje takim budżetem 400zł za elixira 5 :) a po 2 to wiesz to jest już taki profesjonalny hamulec do dh/fr, a ja mam sr suntour duro to szkoda połamać na nim amora :)

Dwa tłoczki nie są gwarancją dużej siły hamowania. Niestety, to nie jest takie proste. Zacisk to jedno a klamka to drugie a na koniec klocki. Jeżeli hamulec ma być naprawdę mocniejszy niż to co masz teraz to trzeba zmienić na coś naprawdę dobrego a tektro jest po prostu niezłe w kontekście takim, że działa. Ja wolałbym dozbierać i kupować po jednym kole :)

tarcza może się nie zmieścić "końcówka" tarczy może obcierać ogoleń a w najgorszym wypadku oprzeć się o nią i wygiąć nie wspominając o tymże szybciej złapie luz amortyzator

a odbiegając po ci Ci taka tarcza jeździsz po górach?

jeżeli nie to 180 styknie

jeżeli tak to auriga nie jest do tego stworzona i do tego się nie nadaje

ja mam 160 przód/tył i styka spokojnie staje na kole na oryginalnych klockach (niestety teraz siła spadła bo je spaliłem i się zeszkliły po szlifie na papierze ściernym jest znowu dobrze ale zmieniam na metaliki)

czytałem że na metalach albo półmetalach jest bardzo dobrze

ja osobiście do DH odradzam v-brake a nawet tarczowe auriga odradzam

z drugiej strony co znaczy DH do zjazdu z górki w parku to w/w hamulce dadzą rade jeżeli coś więcej odradzam

a tak na marginesie single ds to chyba rower do streetu a nie DH

używajmy sprzętu zgodnie z przeznaczeniem a wszyscy (sprzęt i my) będziemy zadowoleni :thumbsup:

Jeszcze nie bylem na tamtej trasie ale słyszałem że prędkość dochodzi do 80 k/h wiec hamulce muszę mieć...

Moje (obecne) tektro są tak złuzytę ze nie stawiają mnie już na koło.... :(

Na razie może być później postaram się zmienić rame i kilka części... :)

Wiesz Czajnik zdaje sobie z tego sprawę dlatego pytam i szukam hamulców na których się nie zabije...

Kumpel ma do sprzedania właśnie tektro za 300 zł przód + tył i nie wiem czy to brać...

Czy taka cena to promocja???

P.S. co do DH to jestem lekki wiec taki sprzęt mi wystarcza i Launch spokojnie da rade...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...