Skocz do zawartości

[tylna przerzutka] Sram X9, Sram 9.0, Xt, czy LX

Gość braindamage

Rekomendowane odpowiedzi

Gość braindamage

Byłem przez miesiąc szczęśliwym posiadaczem LX, ale wy*********** się i nieststy LX nadaje się tylko do kasacji. W sklepiem nie chcą mi z gwarancji zrócić mimo że przekonywałem ich że sama ię rozpadła:( Noi teraz musze kupić coś nowego:

Mogę kupić

Sram X9

Sram 9.0

XT 750 SGS

Xt 760 GS

Xt 760 SGS

LX

Sramy sa fajnie poprzeceniane ale nie jestem do nich do końca przekonany, gdyż słyszałem że się szybciej zużywają i się łatwiej rozregulowywują. Xt nie wiem czym sie te wersje od siebie różnią=nie wiem który kupić

Mój napęd to

korba: Bontrager Select 44/32/22

przut: Shimano M-510 Deore

łańcuch: Shimano HG73

kaseta: SRAM PG950 | 11-34 | 9spd

manetki: Shimano M-511 Deore

Która z tych przerzutek najlepiej lub w ogóle będzie pasowała do tego napedu????

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Gość kamoreks

Musisz kupić XT z długim wózkiem model 2003 z normalną sprężyną, albo poczekać do 2006 maja wyjść identyczne rożnia się napisem DEORE XT 2006 z normalna sprezyną.

Jeżdziłem na XT '03 obecnie jeżdze na X9 '05. Jeśli nie masz kasy weź XT '03 jest to chyba najlepszy rocznik, jeśli masz kase weź Srama ale jak wiadomo bedziesz zmuszony do zmiany manetek. Ogólnie powiem że według mnie Sram jest lepszy szybciej i precyzyjniej przerzuca a jeśli kupisz do niego grpishifty to bedzie naprawde dobra kombinacja. Ale to jests moje zdanie pozdro

Gość Anonymous
Dodajmy, że XT 2003 to oczywiście RD-M760(GS lub SGS), gdyż od 2003 roku nic nie zmieniło się w oznaczeniach i konstrukcji w grupie XT, na tej samej zasadzie LX 2005 i 2006 będą miały RD-M580.
no niezupełnie XT z 2003 ma oznaczenie 750 ale to mały szczegół ;-)

Dodajmy, że XT 2003 to oczywiście RD-M760(GS lub SGS), gdyż od 2003 roku nic nie zmieniło się w oznaczeniach i konstrukcji w grupie XT, na tej samej zasadzie LX 2005 i 2006 będą miały RD-M580.
to ja napisałem zapomniałem sie zalogować. Dobra a co do tego że nie jesteś przekonany do srama to 90% osób które znam nie są do niego przekonane w moim mieście tylko ja jeźdze na sramie. Sramy mają bardziej trwalsze sprężyny a to że szybko sie rozlegulowują to jest nieprawda przejechałem juz troche na sramie i nie mam powodów do narzekania. Jeśli byś miał kupować przerzutkę srama to polecam albo X-9 albo Plasma którą ciężko dostać ale opłaca się poszukać. pozdro

Racja, chodziło oczywiście o linię produktową od 2004 roku. Przepraszam za niedopatrzenie i dziękuję za wychwycenie błędu.

Pozdrower

Gość kamoreks

Ja kupiłem XT 2005 ale jak się dowiedziałem że na wiosnę będe miał odwrotnie przerzucanie. To mi gały wyszły i zamieniłem na 2003.

No własnie. Jakie najtańsze manetki do odwrotnej sprężyny? Oczywiście takie, żeby wszystko chodziło standardowo.

Każde, nie ma znaczenia czy masz przerzutkę shimano z normalną czy też odwrotną sprężyną, wszystkie manetki shimano na 9 rzedów będą prawidłowo działać, podobnie jak manetki srama z przełożeniem 1:2

Rafaello

Znaczy się, że bedę miał standardowy sposób przełożenia przy odwrotnej sprężynie?  :cool:

Tak, Shimano stosuje tylko jeden rodzaj przełożenia 1:2 w tylnej przerzutcei dlatego wszystkie systemy są z sobą kompatybilne. Podobnie kiedyś Sachs swoje manetki i przerzutki robił w tym samym systemie jak i Sram w specjalnych seriach manetek dedykowanych pod przerzutki Shimano.

Rafaello

Gość kamoreks

Rafaello nie nie i nie. Będziesz

Znaczy się, że bedę miał standardowy sposób przełożenia przy odwrotnej sprężynie?
miał odwrotnie w sensie. Że nie będziesz mógł wiąść o 3 w góre na lżejszy. Tylko o 3 w dół na cięższy ! A kompatybilne czyli współdziałające to będą.

Tak jak mówisz Kamoreks. Po prostu źle sformułowałem zapytanie. Już zrozumiałem niuanse odwrotnej spreżyny.

http://xc-zone.jgc.pl/forum/viewtopic.php?...otna+spr%EA+yna

Tu więcej w tym temacie.

Skrzynia to dobrze podsumował:

" Odnośnie modelu to zdecydowanie model z normalną sprężyną (RD-M 750), gdyż zapewne masz manetki starszego typu (a nie najnowsze XT '04 lub '05, które działają już "normalnie" z odwrotną sprężyną). Stare manetki Rapid Fire (stare = modele '04 poniżej grupy XT i wszystkie niższe grupy z każdego rocznika) będą działały na odwrót, zamiast "zrzucać" bieg, bedziesz go "wrzucał""

Rafaello nie nie i nie. Będziesz  
Znaczy się, że bedę miał standardowy sposób przełożenia przy odwrotnej sprężynie?
miał odwrotnie w sensie. Że nie będziesz mógł wiąść o 3 w góre na lżejszy. Tylko o 3 w dół na cięższy ! A kompatybilne czyli współdziałające to będą.

Zgadza się kamoreks ale zrozumiałem pytanie muzycom : czy manetka i przerzutki będą z sobą kompatybilne - bo będą oczywiście, nie uniknie się natomiast odwrotnego działania cyngli stosując inny rodzaj manetek bo takie nie są produkowane (wg. mojej wiedzy), zresztą wyjaśniłem mu jak to będzie działać w mailu na priva.

Rafaello

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...