filmofoniak Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Witam! wszystko zaczeło sie od tego, że kupilem rower kross hexagon '10 v4. i niestety posiada on wolnobieg. Po okolo miesiącu uzytkowania (szosa) i kilku wyprawach do lasu (w tym kilka maratonow) wolnobieg przestal wydawac charakterystycznego dzwieku cykania. Probowalem wpryskiwac tam wd40, oleju i nic nie pomagalo. No wiec przyszedl czas na rozebranie wolnobiegu. Troszke bylo tam syfu. Nasmarowalem go w srodku smarem od pobliskiego gospodarza (chyba do kombajnu jakis) zalozylem kulki skrecilem i wolnobieg dzialal lepiej niz nowy, cykanie bylo typowo rasowe i glosne . Jednak po okolo miesiacu/dwoch cykanie znowu zaniklo i slychac bylo jakis szelest(?). Moje pytania: 1. Czy do wolnobiegu potrzebny jes jakis specjlany smar, czy moze byc jakis zwykly? 2. Czy to zle, ze nie slychac cykania? Cos moze sie wyrobic/popsuc? 3. Mozna w jakis sposob uszczelnic wolnobieg? (zeby syf tam nie lecial) 4. czy od wody i mycia roweru smar znajdujacy sie w srodku moze sie lekko rozpuscic i okleic wszystko? (bo chyba to tak bylo w moim przypadku) 5. a moze wlac tam benzyny ekstrakcyjnej (z jednej strony zeby brud wylecial) i pozniej wpuscic oleju troche? Zamierzam znow rozkrecic wolnobieg i wszystko ladnie nasmarowac, wyczyscic wiec pytam z gory dzieki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Czy to zle, ze nie slychac cykania? Cos moze sie wyrobic/popsuc? Ja jeszcze za czasów kiedy dosiadałem Krossa Hex V4 maiłem podobną przypadłość, w moim przypadku nie wpływała ona w żaden sposób na jazdę, to że nie słychać cykania zwykle oznacza zabrudzenie łożysk wolnobiegu. Ja niedawno podczas gruntownego przeglądu roweru mamy wyczyściłem wolnobieg benzyną ekstrakcyjną i bębenek znów zaczął głośno cykać-dlatego ten sposób wydaje się mi najlepszy na przywrócenie cykania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 25 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 No Panowie, było tego ostatnio całkiem sporo... Proszę skorzystać z wyszukiwarki. Zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.