Skocz do zawartości

[wolnobieg] Problem z "cykaniem'

filmofoniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

wszystko zaczeło sie od tego, że kupilem rower kross hexagon '10 v4. i niestety posiada on wolnobieg. Po okolo miesiącu uzytkowania (szosa) i kilku wyprawach do lasu (w tym kilka maratonow) wolnobieg przestal wydawac charakterystycznego dzwieku cykania. Probowalem wpryskiwac tam wd40, oleju i nic nie pomagalo. No wiec przyszedl czas na rozebranie wolnobiegu. Troszke bylo tam syfu. Nasmarowalem go w srodku smarem od pobliskiego gospodarza (chyba do kombajnu jakis) zalozylem kulki skrecilem i wolnobieg dzialal lepiej niz nowy, cykanie bylo typowo rasowe i glosne :D.

Jednak po okolo miesiacu/dwoch cykanie znowu zaniklo i slychac bylo jakis szelest(?).

Moje pytania:

1. Czy do wolnobiegu potrzebny jes jakis specjlany smar, czy moze byc jakis zwykly?

2. Czy to zle, ze nie slychac cykania? Cos moze sie wyrobic/popsuc?

3. Mozna w jakis sposob uszczelnic wolnobieg? (zeby syf tam nie lecial)

4. czy od wody i mycia roweru smar znajdujacy sie w srodku moze sie lekko rozpuscic i okleic wszystko? (bo chyba to tak bylo w moim przypadku)

5. a moze wlac tam benzyny ekstrakcyjnej (z jednej strony zeby brud wylecial) i pozniej wpuscic oleju troche?

Zamierzam znow rozkrecic wolnobieg i wszystko ladnie nasmarowac, wyczyscic wiec pytam :)

z gory dzieki:)

Czy to zle, ze nie slychac cykania? Cos moze sie wyrobic/popsuc?

Ja jeszcze za czasów kiedy dosiadałem Krossa Hex V4 maiłem podobną przypadłość, w moim przypadku nie wpływała ona w żaden sposób na jazdę, to że nie słychać cykania zwykle oznacza zabrudzenie łożysk wolnobiegu. Ja niedawno podczas gruntownego przeglądu roweru mamy wyczyściłem wolnobieg benzyną ekstrakcyjną i bębenek znów zaczął głośno cykać-dlatego ten sposób wydaje się mi najlepszy na przywrócenie cykania :icon_wink: .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...