marshiasz Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Witm! Mam następujący problem. Postanowiłem odmłodzić swój rower po tym jak stał w garażu przez 6 lat nie używany. Stan…. Chyba nie trzeba mówić… Rozebrałem go na części pierwsze, jestem w trakcie przemalowywania ramy i kupowania nowych części. No i teraz mam problem z korbą. Chcę wymienić korbę na nową, stara korba ma 46,38,28 zębów. Szukałem na necie i rzadko się już chyba spotyka taki układ bo ciężko znaleźć. Nie chcę dać więcej niż 60-70zł za nową korbę. Jaką powinien kupić? Cenowo i ogólnie podoba mi się ta: KORBA SHIMANO TOURNEY FC-M151 48-38-28 No I teraz najważniejsze pytanie czy ta korba będzie dobra bo ona ma 48Zębów a nie 46 tak jak moja poprzednia na pierwszej tarczy. Czy jak ją założę to długość łańcucha będzie ok, czy będę znowu musiał sięgnąć do kieszeni na nowy łańcuch ? Proszę o pomoc, bo ja się na tym kompletnie nie znam. Z góry wszystkim dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZeroCool Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 jak dla mnie to będzie śmigać tylko pytanie czy oś suportu jest odpowiedniej długości bo jej długość jest zależna od rodzaju korby w tym przypadku 122,5mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemolinko Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Wszystko zależy od długości twojego łancucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 25 Marca 2011 Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Lancuch dopasowuje sie do napedu, a nie odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marshiasz Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Kupiłem korbe Shimano SHIMANO TOURNEY FC-M151 48-38-28 Jak ją założyłem to zauważyłem że przerzutki tak jak by mi nie sięgały z odchyleniem. Tzn. na pierwszej tarczy (największej 46Z) łańcuch mi nie przechodzi i zahacza o przerzutkę. I teraz nie wiem czy to będzie problem z długością suportu bo dla tej korby niby jest 122,5 (nie wiem jaką długość mam teraz :/ musze odkręcić suport i sprawdzić. Ale czy to może być problem z przerzutkami bo na nich pisze mi SHIMANO SIS a kobra jest DULA SIS czy to jest kompatybilne ze sobą? Nie znam się na tym za bardzo i jestem w martwym punkcie :/ proszę o poradę! Z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.