Skocz do zawartości

[trening] teraz na rower

grzegorz1976

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam!

mam dla ekspertów od treningu pytanie.

Przepracowałem zimę jak na mnie wydaje mi się że dosyć dobrze od listopada 2010 - luty 2011:

-bieganie 4 razy w tygodniu po 5-7km,

-siłownia 3 razy w tygodniu

Wiem że to może za późno ale od ubiegłego tygodnia zacząłem jazdę na rowerze. Nie planuję jakiś konkretnych startów w zawodach choć z ciekawości w

jakimś wyścigu bym latem może wystartował. Będę miał do Was teraz pytanie jak rozplanować czas treningu na rowerze (interwały, podjazdy, rodzaj trasy). Powiedzmy że będę na niego miał po 1,5h dziennie a w niedzielę to znacznie dłużej.

Czekam na Wasze doświadczenia

Napisano

Cześć,

Obecnie to powinieneś mieć już mocną bazę zbudowaną - czyli wytrzymałość i w zasadzie siłę i powinieneś się zabierać za bardziej szczegółowe parametry (moc, wytrzymałość anaerobowa).. No ale może czasu masz więcej - wszystko zależy kiedy planujesz zawody i to od tego najwięcej jest uzależnione.

Swoją drogą to czemu wybrałeś 3x siłownię zamiast trenażera czy spinningu jakiegoś? I jak dokładnie ta siłownia wyglądała? Z bieganiem również mógłbyś podać jakieś szczegóły - czy raczej wytrzymałość, płaski teren, pod tlenem czy ponad progiem mleczanowym się zdarzało? Pytania się biorą stąd, że dobrze by było abyś określił na jakim etapie jesteś i w jakim stanie kondycyjnym się znajdujesz :)

Napisano

siłownia 3 razy w tygodniu dlatego, że zacząłem rozwijać wszystkie partie mięśni (nie tylko nogi - nogi co drugi trening), bieganie to teren płaski

bardziej wytrzymałość. Podczas treningu biegowego interwały 2-3minutowe.

Napisano

Fajnie ze przepracowałes całą zime ale to sie ma nijak do przygotowania w startach na rowerze, pewnie nawet na siodełku nie siedziales.To tak jakby Justyne Kowalczyk wysłac na starty w zawodach xc lub maratonach.Przepracowała całą zime ale na rowerze to by chyba nie poszalała...

Napisano

Podejrzewam, ze akurat Justyna Kowalczyk z rozbudowana forma wyprzedzilaby 90% amatorow na maratonie. 1% bylby lepszy, a tych 9 % nie dalaby rady, boby jej brakowalo techniki ;). Narty biegowe w klasyku maja bardzo podobny wzor ruchow jak rower, w dodatku narty szybko rozbudowuja poczucie rownowagi, potem trening techniki na rowerze jest znacznie latwiejszy.

Co do pytania w piwrwszym poscie to troche bez sensu - po krotkim przyzwyczajeniu miesni bedziesz jezdzil dobrze, lepiej niz sporo amatorow, ale trudno cos powiedziec o treningach, nie wiedzac, NA CO chcesz wlasciwie trenowac.

Trenuje sie pod konkretne zawody, elemenenty potrzebne w danych zawodach. Jesli chcesz miec tylko "kondycje", to wystarczy ze po prostu bedziesz jezdzil, takie dystanse, i takim tempem, jak ci wygodne, mozesz to dla urozmaicenia przeplatac bieganiem, jak lubisz.

Napisano

Klosiu no moze zły przykład podałem ale wiesz o co mi chodziło...jakis piłkarz czy siatkarz z naszej ligi chcąc wystartowac w zawodach maiłby chyba problem.Nie da sie byc dobrym we wszyskich.To tak jakby Mariusz Wlazły był w czołowce xc bo duzo trenuje siatki. :icon_lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...