kaziq Napisano 25 Marca 2011 Napisano 25 Marca 2011 Witam! Panie i panowie, nie znalazłem żadnego tematu zbiorczego o cruiserach na forum. Chcę kupić mojej dziewczynie tego typu rowerek, nie drogi, może być używany. Niestety jako wyjadacz xc nie mam zielonego pojęcia o takim sprzęcie. Mam ofertę kupna takiego sprzęciora http://pokazywarka.pl/hp2w2x/#zdjecie744908 nie ma przerzutek, hamulec "na kopyto", waży ~15-16 kg. Co możecie mi powiedzieć o cruiserach? Czy są rowerami dobrymi do jeżdżenia po mieście, komfortowymi na bardzo lekkie wypady za miasto, na co należy zwracać uwagę przy kupnie tego typu rowerów? i czym mogę zedrzeć naklejki na w/w rowerze? (benzyna, denaturat nie uszkodzą malowania ramy?) Z góry dziękuję za odp!
d3biec Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Kiedyś zdarzyło mi się przejechać na takim rowerze (z tym że troszkę dłuższym niż u Ciebie na zdjęciu - troche przypominało to czopera). Ogólnie takie wynalazki są bardzo wygodne, szerokie opony dobrze tłumią drobne nierówności. Siodło znajdowało się dalej niż w przypadku konwencjonalnego roweru więc ma się wrażenie wypychania pedałów zza siebie co pozwala czasem wygenerować troszkę większą siłe. Trzeba uważać na dość sporawy promień skrętu. Jeśli Twoja dziewczyna lubi takie nietypowe wynalazki to powinien rowerek jej się spodobać bo jazda zapewnia dużą frajdę (jest po prostu troszke inaczej). Kupując zwróciłbym uwagę przede wszystkim czy taka geometria będzie osobie odpowiadać, osprzętowo raczej są ubogie (hample w piaście jak zauważyłeś), często brak przerzutek więc jest jedno (lekkie) przełożenie co też może nie pomagać w jeździe w mieście gdzie są wzniesienia i ogolnie jeździ się wolno (diabolo grube opony i duże opory). Co do naklejek nie wiem, ale benzyna nie powinna uszkodzić lakieru. Pozdrawiam
amoniak Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Co? i Jak? IMO nijak Crusier ma jeden cel ma się podobać - być ładny TO NIE JEST ROWER DO JEŻDŻENIA TYLKO DO PODZIWIANIA !!! Są to rowerki nietuzinkowe fakt czasem się zdarza, że geometria takiego bika jest identyczna jak mieszczucha albo górala. Z resztą MTB w prostej linii wywodzi się z crusierów. Ale do tematu Wygoda czy jakość komponentów nie są priorytetem dlatego czasem taki rower jest złożony na jakimś badziewiu i jest średnio wygodny w ujeżdżaniu ale za to WYGLĄDA
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.