Skocz do zawartości
  • 0

wheelie

Gość Filip

Pytanie

Gość Filip
Napisano

Witam

Nie będę się was pytał jak zrobić wheelie i jakie przełożenia do tego ustawić bo jest pełno takich tematów.

Potrzebuje 4 informacji:

a) jaka jest najlepsza rama do wheelie można wkleić zdięcia i podać mniej więcej kąty wewnętrzne ramy.

B) jak wysoko trzeba podnieść kierownice(chodzi mi o ustawienie mechaniczne)?

c) jak wysoko podnieść siodełko (kolana mają być proste? zgięte troche? czy siodlo ma byc opuszczone na max?)

d) czy koła 26cali się nadają do wheelie?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli chodzi o ramę to nawet na składaku zrobisz wheelie, jak już mój kolega do "stuntu na rowerze" używa singa ds czyli rama typu johny barvo, kierownica jak wygodnie z tym ze czym dłuższy mostek tym lepiej, lżej będzie ci podnieść koło chodź ty bardziej "strzałem" w pedały podnosisz. Siodełko to sprawa moim zdaniem wygody, musisz pokombinować z tym ustawieniem nie może być ani za nisko, ani za wysoko Ja osobiście śmigam an ustawieniu minimalnie zgięte, a mam ramę 19" pokroju xc. Koła 26" najbardziej optymalnie, próbowałem na 28", 29". Ważne jest abyś nie pakował tak dużo powietrza w oponę bo to też nie pomaga, a utrudnia sprawę. Śmigaj z wyprostowanymi w łokciach rękoma, lub minimalnie zgiętymi :)

No WSIO!

Napisano

... kierownica jak wygodnie z tym ze czym dłuższy mostek tym lepiej, lżej będzie ci podnieść koło chodź ty bardziej "strzałem" w pedały podnosisz. ...

Tu jest zupełnie odwrotnie, przecież im dłuższy mostek tym sylwetka bardziej pochylona, środek ciężkości bardziej na przodzie, a chodzi o jego poderwanie.

Napisano

@mrSpock masz racje ale też można to zniwelować podnosząc kierownicę(chyba!), ja mówię z własnego doświadczenia bo mi lepiej na dłuższym mostku się podbijało teraz to mi już obojętne ;) Jeżeli chodzi o rozmiar ramy na forum poszukaj, szukajka nie boli :)

Napisano

Nie wiem jaka ma być wysokość kierownicy, przedstawie to w sposob nastepujacy:

Siodelko mam na takiej wysokości,że kolana mi się całkowicie prostują podczas pedałowania.Kierownica jest wtegy dokladnie na takiej wysokosci jak siodelko.

Jest to dobra wysokosc ?

Napisano

Ważne jest abyś nie pakował tak dużo powietrza w oponę bo to też nie pomaga, a utrudnia sprawę.

W czym jest różnica czy mam powietrza na max czy 3/4 ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...