pedro_47 Napisano 19 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Sieweczka... Moj styl jazdy to szeroko pojęty Urban freeride. W chwili obecnej z powodu działania siły wyższej, a dokładniej rozerwania półrocznej przerzutki LX w szprychach jeżdże na singlu. Przez zime chce zrobić sobie piękny 9-cio biegowy napęd który bez zgrzytów posłuży mi przez dłuższy czas. W mojej szufladzie leżą: przerzutka Shimano Tiagra i blat Truvativ 44 zęby (nowe). Manetke zakupie Deore. Interesuje mnie współgranie ze sobą łańcucha i kasety. Przeczytałem przyklejony temat o kompatybilności ale dla świętego spokoju jednak zapytam... Więc SORRY :-o Wiec pierwsze pytanie brzmi: Nie mam co sie wygłupiać z pakowaniem kasety MTB pod szosową przerzutke?? (pytanie dla pewności) Za 75zl na allegro można kupić łańcuch XTR... Troche tanio jak na najwyższą grupe. Szybko sie rozciąga?? Serio twardszy łańcuch szybciej zużyje kasete?? A tak wogóle kaseta z niższej grupy z łańcuchem z wyższej da wyśrodkowaną płynność zmiany przełożeń czy jednak sprawniej działa jak oba komponenty sa z tej samej nizszej grupy?? Ładny byłby z niego breloczek ale czy cos pozatym?? Do jakiej grupy Shimano można by go porównać?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71530310 Hmmm... Pisze ten temat i jednocześnie przeglądam forum. Mam odpowiedzi na niektóre z tych pytan ale nie wykasuje ich jakby przypadkiem ktoś napisał coś ciekawego co okaże sie pomocne w wyborze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 20 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Twarda kaseta + miekki lancuch jeszcze jako tako ale miekka kaseta i twardy lancuch w zadnym wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 20 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Oj nie przesadzaj. Łańcuch XT + KASETA LX to nie była by tragedia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku Napisano 20 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Twarda kaseta + miekki lancuch jeszcze jako tako ale miekka kaseta i twardy lancuch w zadnym wypadku. Zgadzam się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 od siebie dodalbym jednak 8 biegow z tylu po co Ci ta 9?Skoro i tak nie bedizesz mial duzej34 bo przerzutka nie pociagnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lis Napisano 21 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 popieram przedmowce, jak dlamnie niewarto sie pchac na 9 biegów różnica , lepiej dobrą ósemeczke i będzie służyła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kamoreks Napisano 22 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Może on nie wiem w czym jeździ Urban freeride??ale 9 do XC to jest dobra sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedro_47 Napisano 23 Listopada 2005 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Może on nie wiem w czym jeździ pedro_47 napisał/a: Urban freeride ?? ale 9 do XC to jest dobra sprawa. Ewidentnie nie wiem... Różnica w cenie pomiedzy Napędem 9b a 8b nie jest wielka a chce byc Chiquita w moim miescie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X-(L) Napisano 23 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 chce byc Chiquita w moim miescie już widze jak ci wszyscy zaczynają liczyć zębatki i sprawdzać czy czasem nie jesteś zwykly banan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazybiker Napisano 23 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2005 Hehe n nigdy w ten sposob nie myslalem! Ale coz ile ludzi tyle pogladow! Przy kupnie kastey i lancucha kierujcie sie jak najblizej w obrebie danej grupy to zapewni extra prace bez zadnych zgrzytow: przerzutka przerzuca ale elementami ktore musza ze soba wspolgrac jak najblizej sa wlasnie kaseta i lancuch! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 24 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 A ja mam takie pytanko gdyż nie jestem pewny w 100% odpowiedzi! Czy kupując korbę także należy zwracać uwagę na to z jakim łańcuchem współpracuje? Czy może korby współpracują z każdym rodzajem łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazybiker Napisano 24 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Czy może korby współpracują z każdym rodzajem łańcucha? Korby takze maja naciecia, odpowiednio do sytemow HG, IG, teoretycznie lancuch IG bedzie praacowal z korba HG ale beda to duze zgrzyty! Nie ma sensu prowadzic takich experymentow! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 29 Listopada 2005 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 za to na krobie shimano(konkretnie deore 540 pod 9b)lancuch PC48 srama (8b)chodzi bez problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.