Skocz do zawartości

[napęd] pare pytań, łańcuch i kaseta

pedro_47

Rekomendowane odpowiedzi

Sieweczka... Moj styl jazdy to szeroko pojęty Urban freeride. W chwili obecnej z powodu działania siły wyższej, a dokładniej rozerwania półrocznej przerzutki LX w szprychach jeżdże na singlu. Przez zime chce zrobić sobie piękny 9-cio biegowy napęd który bez zgrzytów posłuży mi przez dłuższy czas. W mojej szufladzie leżą: przerzutka Shimano Tiagra i blat Truvativ 44 zęby (nowe). Manetke zakupie Deore. Interesuje mnie współgranie ze sobą łańcucha i kasety.

Przeczytałem przyklejony temat o kompatybilności ale dla świętego spokoju jednak zapytam... Więc SORRY :-o

Wiec pierwsze pytanie brzmi: Nie mam co sie wygłupiać z pakowaniem kasety MTB pod szosową przerzutke?? (pytanie dla pewności)

Za 75zl na allegro można kupić łańcuch XTR... Troche tanio jak na najwyższą grupe. Szybko sie rozciąga??

Serio twardszy łańcuch szybciej zużyje kasete?? A tak wogóle kaseta z niższej grupy z łańcuchem z wyższej da wyśrodkowaną płynność zmiany przełożeń czy jednak sprawniej działa jak oba komponenty sa z tej samej nizszej grupy??

Ładny byłby z niego breloczek ale czy cos pozatym?? Do jakiej grupy Shimano można by go porównać?? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71530310

Hmmm... Pisze ten temat i jednocześnie przeglądam forum. Mam odpowiedzi na niektóre z tych pytan ale nie wykasuje ich jakby przypadkiem ktoś napisał coś ciekawego co okaże sie pomocne w wyborze.

Hehe n nigdy w ten sposob nie myslalem! Ale coz ile ludzi tyle pogladow! Przy kupnie kastey i lancucha kierujcie sie jak najblizej w obrebie danej grupy to zapewni extra prace bez zadnych zgrzytow: przerzutka przerzuca ale elementami ktore musza ze soba wspolgrac jak najblizej sa wlasnie kaseta i lancuch!

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...