Skocz do zawartości

[Rower] Ghost EBS1 vs. Kross Level A6; modele 2010ru.

SlyWhite

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich jako że jestem tu nowy.

Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy dwoma modelami rowerów, mianowicie

1) Ghost EBS 1 za 1999zł http://www.secesja.pl/do/item/EBS_1_2010/EBS1

2) Kross Level A6 za 2159zł http://www.mudserwis.com/rower-kross-level-a6-disc-2010-p-427.html

Obydwa rowery są w podobnej cenie, modele 2010r. i są bardzo interesujące, dlatego też nie mogę się zdecydować na któryś z nich. Przeznaczenie to jazda w większości po lekkim terenie i do pracy po mieście, czasami jakiś las i błoto.

Dzięki za pomoc.

Pozdr.

SlyWhite

Napisano

Kross jest złożony na lepszych podzespołach.

Mógłbyś jeszcze spojrzeć na wersję z V-brake. Powinna Ci spokojnie wystarczyć, a jest tańsza.

Ok. osprzęt jakoś mogę ogarnąć prócz piast Joy Tech (nie spotkałem się z opiniami o takowych, Ghost ma Deore i korb Truvativ). Moje największe wątpliwości budzi rama Krossa; Kinesis hydroforming 7005 triple butted aluminium. Rama w Ghost jest z tego samego materiału oznaczona jako; 7005 T6 DB. Z rozmowy ze sprzedawcami wiem że obydwie produkowane są na Tajwanie.

Ogólnie trochę obawiam się Krossa jako polskiego nabytku (choć w większości kupując pierdoły do domu kupuję właśnie polskie rzeczy wiesz Zelmer Amica itp.) jednakże nie chciałbym za dwa lub trzy lata wymieniać ramy bo coś tam... Z drugiej strony kusi osprzęt oferowany przez Krossa za podobną kasę. Proszę więc o opinie ram Krossa.

Dzięki

SlyWhite

Napisano

Rama jest jak najbardziej w porządku i nic z nią się niestanie, o ile nie spadnie na nią z nieba 200 kilogramowy głaz :) Waga (1,8 kg) jak na ten przedział cenowy też jest niezła.

Napisano

Rama jest jak najbardziej w porządku i nic z nią się niestanie, o ile nie spadnie na nią z nieba 200 kilogramowy głaz :) Waga (1,8 kg) jak na ten przedział cenowy też jest niezła.

Dzięki. A jak Twoje wrażenia z jazdy Krossem? Ja do tej pory miałem Authora i nie było źle jak na ten przedział cenowy. Masz jakieś wrażenie co do np. serwisu Krossa i ogólnie tej marki?

Napisano

Nie serwisowałem jeszcze swojego roweru i nie wiem czy w ogóle będę. Ogólnie o marce... cóż można powiedzieć? Ostatnio ich polityka cenowo/jakościowa niestety poszła w złą stronę, ale trzyma nadal jako taki poziom. Zdecydowana większość użytkowników tych rowerów jest z nich zadowolona i to chyba najważniejsze :) Nie mam za bardzo porównania do innych marek, ponieważ wcześniej jeździłem rowerem no-name na stalowej ramie i SISach.

Napisano

Nie serwisowałem jeszcze swojego roweru i nie wiem czy w ogóle będę. Ogólnie o marce... cóż można powiedzieć? Ostatnio ich polityka cenowo/jakościowa niestety poszła w złą stronę, ale trzyma nadal jako taki poziom. Zdecydowana większość użytkowników tych rowerów jest z nich zadowolona i to chyba najważniejsze :) Nie mam za bardzo porównania do innych marek, ponieważ wcześniej jeździłem rowerem no-name na stalowej ramie i SISach.

Co masz na myśli pisząc o ich polityce cenowo/jakościowej? Sprzedawca w Mud Serwis powiedział mi wręcz coś przeciwnego - to że wcześniejta polityka nie była nastawiona na jakość tylko na niską cenę i duży zbyt jednakże od ok 2008r idą w stronę jakości i bardziej wymagającego klienta, stąd też lepsze (wg. niego) ramy robione na Tajwanie.

Teraz nie wiem o co biega.

Napisano

Ale tamta rama nie była jakaś zła, fakt może obecne są trochę lepsze, lżejsze... Ale za to osprzęt jaki z roku na rok pakują do rowerów jest na coraz niższym poziomie, a ceny wcale nie maleją - to miałem na myśli.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Chyba jednak zdecyduję sie na Ghosta, natomiast po dzisiejszej wizycie w secesji wpadł mi w oko jeszcze jeden egzemplarz, szczerze mówiąc podsunięty przez sprzedawcę i właśnie dlatego chciałbym zasięgnąć opinii w tym temaci - Mianowicie;

Proszę o Waszą opinię nt. dwóch Ghostów

http://secesja.pl/do...EBS_1_2010/EBS1

http://secesja.pl/do...000_2010/SE4000

W pierwszym zamyśle był zakup EBS1 lecz po lekturze forum nie znalazłem wielu pozytywnych postów dot. widelca Suntour XCM V2 MLO 100 mm więc wybrałem się do Secesji i tam sprzedawca podsunął mi troszkę droższą alternatywę - no cóż te 5 stów będę musiał jakoś ewentualnie dozbierać gdybym zdecydował się na drugi wariant czyli SE 4000. Przeznaczenie roweru to przede wszystkim rekreacja z odrobiną szaleństwa w lesie, bezdrożach i błocie. Ważę 75kg. i mam 176cm więcej chyba nie będzie.

Moje pytanie więc brzmi czy brać EBS1 czy też zarzynać się i dozbierać na SE 4000 ???

Proszę więc o pomoc.

ps. jest to post jaki moder wyrzucił mi do śmietnika, pisząc by nie zakładać nowego wątku. Więc nie zakładam nowego lecz rozbudowuje swój stary. To chyba w porządku?

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i mam swój rowerek GHOST EBS 1 - bardzo przyjemny a wrażenia z jazdy ... bardzo dobre! I w sumie nie żałuję że wybrałem właśnie Ghosta a nie Krosa. Przy okazji wielkie dzięki dla kolegów, którzy ułatwili mi wybór pomiędzy EBS1 za 1999zł a SE4000 za 2549zł. Faktycznie jak dla moich potrzeb EBS w zupełności wystarczy a zawsze to 500zł w kieszeni.

Pozdr.

SlyWhite właściciel Ghosta EBS1, czarno-czerwonej strzały...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...