Skocz do zawartości

[Rower]Kross do 1.500 zł

Jacobb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum i jest to mój pierwszy post. Pewnie jestem jednym z wielu "świeżaków", którzy swoje pierwsze kroki skierowali właśnie do tego działu. Nie ukrywam, że od kilku dni, jako niezalogowany użytkownik, śledzę wiele tematów i wątków na forum. Zamierzam kupić sobie pierwszy "prawdziwy" rower. Generalnie chcę nim jeździć do pracy (ok. 10 km dziennie), a w weekendy i wolnych chwilach zapuszcać się w teren, głównie leśny. Pewnie dla wielu to żaden teren. Chcę kupić rower, który będzie solidny (żeby posłużył mi 2-3 lata), uniwersalny i wyposażony w sprawdzony osprzęt, tak żebym za pare miesięcy nie musiał wymieniać jakichś podzespołów czy części z powodu zużycia. Pod lupę wziąłem rowery MTB i MTB XC marki Kross. Z tego co słyszałem i czytałem stosunek ceny do jakości jest w tym przypadku na dobrym poziomie. Czytałem na forum, że wielu użytkowników decyduje się na zakup starszych roczników, ze względu na cenę i wyposażenie, ale mówię z góry , że ja ten temat mogę sobie odpuścić, bo w sklepie który wybrałem (dobre ceny, opinie) starszych modeli nie ma zbyt wiele. Za to oferta Kross'a 2011 jest pełna i dostępna od ręki. Na początku zastanawiałem się nad wyborem Hexagona 2, albo 3, ale stwierdziłem, że lepiej dołożyć i spać spokojnie. Poważnym kandydatem stał się Hexagon 4, ale po przeczytałem wiele opinii, że w takim wypadku lepiej dołożyć jeszcze i kupić rowet z półki wyżej (MTB XC). Zainteresował mnie ten model: http://www.kross.pl/rower/134-LEVEL_A2.html. Cenowo mieszczę się w górnym przedziale, który ostatecznie założyłyłem, czyli 1500 zł. Czy waszym zdaniem, biorąc pod uwagę to co napisałem wyżej, warto dołożyć do Levela A2 2011. Czy rama 19", przy moim wzroście 179 cm, i ok. 80 kg wagi będzie odpowiednia?

Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Napisano

Zakładając, że kupujesz model z rocznika 2011 (w sklepie stacjonarnym, tak?) moim zdaniem warto jest dołożyć do A2 względem Hexagona. Dostajesz sporo więcej. Rozmiar ramy 19" będzie dobry.

Napisano

Zakładając, że kupujesz model z rocznika 2011 (w sklepie stacjonarnym, tak?) moim zdaniem warto jest dołożyć do A2 względem Hexagona. Dostajesz sporo więcej. Rozmiar ramy 19" będzie dobry.

Kupuję przez Internet, ale sklep ma także swoją placówkę stacjonarną w Krakowie. Tak jak pisałem, ani w mojej miejscowości, ani w pobliżu nie ma niestety dobrego sklepu rowerowego.

Napisano

Raczej Kross, przeważa moim zdaniem mniejsza cena, bo osprzęt podobny (Kellys ma odrobinę lepszy napęd).

@Jacobb - Racja, zapomniałem że zostały same 21". Przejrzyj sklepy podane przez Frania.

Napisano

Dziękuję za pomoc Panowie. Postaram się "wyhaczyć" A2 z 2010 r. Jeśli okazało by się, że nigdzie już nie znajdę 19", czy na 21" dam radę w miarę normalnie jeździć? Rożnica cenowa pomiędzy rocznikami jest duża. Zawsze to kilka "stówek" w kieszenie, które mógłbym przeznaczyć na wyposażenie roweru w podstawowe akcesoria (licznik, światła, itd.)

Napisano

Według tabeli Krossa rama 21" odpowiednia jest przy wzroście 197cm wzwyż, więc przy twoich 179cm słabo to widzę.

Zerknij jeszcze na ten rower: Unibike Evolution

Tak myślałem, że tą 21" ramę mogę sobie odpuścić :confused:

Ale... Franio, zainteresowałeś mnie tym Unibikiem. W zeszłym roku chorowałem na Unibike'a.

Jak to się ma wyposażeniowo do Level'a A2? Widzę, że Kross jest na Altusie (przód) i Alivio (tył) natomiast Evolution ma odpowiednio Alivio i Deore. To chyba lepiej tak? Amorek jest chyba taki sam. Oponki znanej firmy. Generalnie chyba wypada lepiej od Kross'a. A jak z niezawodnością?

Napisano

Weź Unibike'a jest lepszy osprzętowo. Polecam ten rower. Mam starszy model i z ramy jestem bardzo zadowolony, odpowiada mi jej geometria. Uważam, iż jeśli znajdziesz rame do swojego wzrostu, to będziesz zadowolony z zakupu Unibike'a.

• 2 tygodnie później...
Napisano

W dniu dzisiejszym nastąpił finał opowieści z cyklu: "jak kupowałem mój pierwszy prawdziwy rower" :) And the winner is... Kross Level A2 2011 :D . O wygranej nad Unibike Evolution ostatecznie zadecydowały względy estetyczne - malowanie i geometria/wygląd ramy Level'a w 100% mi odpowiadają, a minimalnie "słabszy", w tym przypadku, osprzęt nie zaważy na sposobie użytkowania przeze mnie roweru na co dzień. Na dodatek udało mi się go kupić w renomowanym pewnym sklepie za bardzo dobrą cenę. Rowerek już do mnie jedzie. Mam nadzieję, że dotrze w jednym kawałku, bez żadnych problemów :P Dziękuję wszystkim za pomoc :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...