Skocz do zawartości

[Opony] Jazda mieszana

Legion84

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

od tamtego roku jestem szczesliwym posiadaczem Rockridera 5.2. Rower sprawuje sie ( odpukac) jak najbardziej na plus, jednak w zwiazku z tym, ze chcialbym w tym roku jezdzic nim do pracy ( asfalt) potrzebuje zakupic "lepsze" opony tzn. przeznaczone zarowno do jazdy po asfalcie, ale takze zebym mogl z nich skorzystac w jezdzie po lesie ( obecnie zalozone sa opony 2.1 Szerokie opony CST - moje kola to: obręcze Rockrider Sport dwukomorowe by Rigida Moyeux JT761/ 818. Szprychy Mach1 stal nierdzewna 2 mm.)Na obecnych jazda po asfalcie, nie jest zbyt przyjemna. Bardzo licze na pomoc z Waszej strony, poniewaz jestem dopiero poczatkujacym rowerzysta i nie chcialbym byc ofiara jakiegos sprzedawcy, ktory tylko liczy kase :)

• 3 miesiące temu...

niestety od ostatniego posta minęło dużo czasu, a ja jeszcze bez nowych opon;/ Panowie potrzebuję Waszej pomocy, jest tyle rodzai, że nie mogę się zdecydować. Co powiecie na temat poniższych opon. Które z nich wybrać ( na pewno zwijane semi-slicki)? Rozmiar 26x 1,9 - 1,95?

Schwalbe Hurricane

Maxxis CrossMark

Maxxis Wormdrive

Continental Double Fighter II

SCHWALBE Silento

Continental Race King

Kolega miał taki sam problem jak ty. i zdecydował sie na schwalbe land cruiser 1.95. i powiem szczerze ze od kiedy je zalozyl to na asfalcie jest duzo szybszy a i w lesie na ubitym daje rade. pozdrawiam.

Z własnego doświadczenia, mogę Ci polecić race kingi 2.0, mam je akurat w wersji drutowej, twój budzet pozwoli na wersje zwijaną, jeżdżę na nich 60 asfalt 40 teren, na asfalcie łądnie sie toczą pod warunkiem odpowiedniego cisnienia, ja na asfalcie mam 4 bary natomiast w terenie w granicach 2,5 - 3 można w nich pokonać łądne podjazdy, całkiem stabilnie zachowują sie w zakrętach, ale i tak wszystko zalezy od techniki :icon_wink: . Jest to dobra opona uniwersalna. :thumbsup:

Witam. Zamierzam kupić unibike fusion. Wszystko pięknie ładnie tylko te opony troszkę grube (dokładnie 2.1) :/ Raczej jazda będzie sie odbywać w proporcji 2:1 asfalt:las. Czy wymiana z 2.1 na np. 1.95 przyniesie znaczną różnice? Chciałbyś osiągnąć możliwie najlepszy kompromis. Schwalbe land cruiser wydają się być ciekawe ale czy dadzą sobie rade w lesie?

Pamiętajcie że te wymiary co podajecie są podane przez producenta i uwierzcie mi ale nie są wyznacznikami szerokości opony! Znam przykłady gdzie 2,1 hutchinsona są węższe od 1,95 kendy, radzę wybrać typowo semi slickową oponę tudzież race kinga 2,0 ;)

moje race kingi 2,2 mają bardzo wąski bieżnik, przez co mniejsze opory na asfalcie, racing ralphy czy rocket rony znajomego, w wersji 2,25 mają bieżnik nachodzący prawie na bok, przez co tworzą większe opory na asfalcie ;) zależy to jeszcze od ciśnienia itp itd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...