Reflectore Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 Witam wszystkich serdecznie Zakładam ten temat ponieważ przymierzam się do kupna takiego rowerku: http://www.bikekatalog.pl/2011/rowery/43/Cannondale.RZ.OneTwenty.0./ Nie jest to mała kwota więc chciałbym poznać waszą opinię, a przede wszystkim zapytać czy za te pieniądze kupie coś lepszego. Odkąd w moje ręce wpadł Cannondale f500 stwierdziłem że na żadem inny rower nigdy nie wsiądę... ale wiadomo że wybór rowerów jest teraz ogromy więc zastanawiam się czy mój sentyment do tej marki nie będzie w tym momencie błędem.
bike Napisano 25 Marca 2011 Napisano 25 Marca 2011 Rowniez mysle o rowerze marki Cannondale, z tym ze Scalpel mi bardziej lezy. Cena podobna Scalpel Carbon 3, ale wagowo o wiele lzejszy i lepsze recenzje zbiera. W sumie zalezy do czego chcesz. Ja ogolnie takze jestem na etapie zbierania inofrmacji, ale na tym forum widac mnostwo jest zwolennikow antymarkowych kombinacji, skladania roweru na bazie dobrej ramy. Slyszalem, ze Scalpel jest bardziej uniwersalny geometrycznie. Natomiast RZ to rower typowo do gor, niewygodny, jesli chodzi o proste odcinki szutrowe itd, bardziej stworzony do ciaglego ruchu, no i ciezszy o dobre 1,5kg. A to jednak zasadnicza roznica. Ja tez czekam na komentarze, ale widac, ludzie sie nie pojawiaja, ktorzy moga cos na ten temat powiedziec.
Rulez Napisano 25 Marca 2011 Napisano 25 Marca 2011 Nie jest to mała kwota więc chciałbym poznać waszą opinię, a przede wszystkim zapytać czy za te pieniądze kupie coś lepszego Zastanów się o co pytasz, wsiadasz na rowery o podobnym skoku z podobnego przedziału cenowego i wiesz czy kupisz coś bardziej Ci pasującego, to chyba nie problem przy możliwości zainwestowania takich pieniędzy , ciekawe czy pytasz innych w jakich butach będziesz się najlepiej czuł.
bike Napisano 25 Marca 2011 Napisano 25 Marca 2011 Kolego Rulez, nie wiem kim jestes, ale widze, ze twoją misją zyciową jest drwienie z innych ludzi. Musisz to zrozumiec bezczelny czlowieku, ze sa na tym swiecie ludzie, ktorzy o rowerach nie maja za wiele pojecia, a maja full kasy i chca miec porzadny sprzet. Takie to trudne? A jesli nie jest to konstruktywna wypowiedz, to po co sie odzywasz? Jesli masz rodzine, to podrwij sobie ze swojej żony i powiedz jej, jak bardzo jest brzydka, a nie wchodzisz na forum i wylewasz swoje zyciowe smutki i frustracje. Wyjatkowo bezczelny typ, no nie moge.
Gość Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Wyjatkowo bezczelny typ, no nie moge. Cena podobna Scalpel Carbon 3, ale wagowo o wiele lzejszy i lepsze recenzje zbiera. W sumie zalezy do czego chcesz. Kolega Rulez pomimo tego, że słynie na tym forum z .........................................................itd, to ma bardzo dobre spostrzeżenia i jego opinie są cenne i posłuchaj co ma do powiedzenia, a nie od razu obrażasz się i o rodzinę zahaczasz. Mnie osobiście to nie razi, a mieliśmy kilka ścięć. On ma taki folklor i tyle. Ale zawsze merytorycznie odpowie Ci na pytanie. --- Pytanie padło o to czy na tym rowerze będzie mu dobrze i czy może mieć jeszcze lepiej. I co mamy my odpowiedzieć, tak będzie. Nie nie będzie. Przy takiej kasie, co za problem wziąć 2 dni wolnego i pojeździć po sklepach i się rozejrzeć. Za kwotę 13k to ma środki i możliwości nieograniczone. Ale jak się spytacie czy taki amortyzator, czy zawieszenie będzie ładnie pracować, w sensie jak to ktoś napisze Wam opinię. Twoja opinia nic nie wnosi. Nie rozumiem jej. Co to znaczy lepsze opinie zbiera? jakieś teoretyczny bełkot. Masz jakieś doświadczenie napisz. Nie jest to mała kwota więc chciałbym poznać waszą opinię, a przede wszystkim zapytać czy za te pieniądze kupie coś lepszego. Odkąd w moje ręce wpadł Cannondale f500 stwierdziłem że na żadem inny rower nigdy nie wsiądę... ale wiadomo że wybór rowerów jest teraz ogromy więc zastanawiam się czy mój sentyment do tej marki nie będzie w tym momencie błędem. Za tą kasę możesz wiele, więc posłuchaj, poczytaj opinie ludzi tu z forum i się pytaj.Co chcesz osiągnąć?
Sol Napisano 26 Marca 2011 Napisano 26 Marca 2011 Miałem mniej więcej napisać to samo, ale mnie ubiegłeś . Dodam może tylko, że IMO jedno celne - chociaż niekoniecznie miłe - pytanie przyniesie więcej pożytku niż nieprzemyślane opinie. A takimi są porównania rowerów służących do różnych celów i mówienie tylko na tej podstawie, że jeden jest be - bo cięższy. Tymczasem większa waga to większa stabilność na zjeździe, co w przypadku rowerów AM ma większe znaczenie niż w przypadku XC. Nieporozumieniem jest też pisanie, że rower jest wygodny tylko na podstawie opinii z sieci. @Reflectore - nie napisałeś jaki styl jazdy cię interesuje, a to utrudnia poradę. Poza tym pojęcie lepszości jest na tyle pojemne, że może się w nim zmieścić w zasadzie każdy rower . Powtórzę, że Cannon to renomowana firma, która robi ciekawe i warte uwagi rowery, ale jeżeli chodzi o zawieszenie z tyłu są firmy, które oferują bardziej zaawansowane rozwiązania za podobne lub mniejsze pieniądze. Ale nie wiem czy o akurat o taką lepszość ci chodzi . Tak czy inaczej w kategorii trail bike - jeżeli ona cię interesuje - wybór jest bardzo duży, przy czym część sprzętów jest do objechania w Polsce (np. Fuel Ex, Blur Xc, Mojo, jakiś Turner (chyba 5 spot), pewnie Pivot też). W Skiteam w Wwie widziałem wiszące Stingi. W Airbike są do objechania Spece. Sporo tego - sam widzisz .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.