Bubsztyk Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 Jako że jestem nowy na tym forum to na początek witam wszystkich. Teraz mam pytanie, co wybrać za do 180zł za komplet opon. Siedzę na różnych forach już od kilku dni i czytam, czytam i wszystko zaczyna mi się mieszać. Wybrałem 4 modele ale nie wiem który z nich będzie dla mnie dobry. Rowerkiem jeżdżę sporo a trasy wyglądają tak: 65%/35% asfalt/teren. Z tego co oglądałem wybrałem następujące modele: Kenda KARMA - ok 110zł za komplet Continental RaceKing - ok 150zł za komplet Schwalbe Racing Ralph Performance - ok 155zł za komplet Maxxis Crossmark - ok 140zł za komplet Do wszystkich trzeba doliczyć wysyłkę więc te ceny które znalazłem trochę wzrosną. Chodzi mi o oponkę w miarę wytrzymałą i o niskich oporach na asfalcie i przewidywalnie zachowującą się w terenie. Z góry dziękuję za pomoc.
YgreK Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 O jakim terenie mowa? Sprecyzuj trochę. Jeśli chodzi o oponki do XC, to polecam RaceKingi, ale w wersji 2,2. Sam takowe posiadam i jestem bardzo zadowolony. Małe opory toczenia na asfalcie, w lesie dobrze trzymają. Jedynym minusem jest to, że gorzej radzi sobie w błocie... ale nie ma przecież opon do wszystkiego
sEs Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 Ja wyżej, polecam dużo o nich zostało już napisane, polecam poszukać btw. skoro mieszkasz z warszawie to poszukaj sklepów stacjonarnych cobyś nie musiał płacić za przesyłke
premier2 Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 Prawdopodobnie chodzi o okolice Warszawy. Czyli piach, do tego piach, no i jeszcze trochę piachu na koniec ... Poszukałbym opinii o oponach, które radzą sobie w tym terenie, o szerokości np 2.1~2.2
Bubsztyk Napisano 22 Marca 2011 Autor Napisano 22 Marca 2011 Prawdopodobnie chodzi o okolice Warszawy. Czyli piach, do tego piach, no i jeszcze trochę piachu na koniec ... Poszukałbym opinii o oponach, które radzą sobie w tym terenie, o szerokości np 2.1~2.2 Dokładnie tak, podwarszawskie lasy na wypady weekendowe, w błocie raczej nie jeżdżę, chyba że coś mi się trafi jak już gdzieś się wybiorę, więc polecacie RK? Zależy mi również na masie bo sam jestem dosyć ciężki (trochę ponad 100kg)i oglądałem głównie opony o szerokości 2,00" - 2,10"
Wafel Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 Posiadam Crossmarki i powiem, że na głębokim, kopnym piachu zachowują się całkiem zacnie, a na luźnym szutrze jeszcze lepiej... Niestety nie mam porównania do innych modeli.
Bubsztyk Napisano 23 Marca 2011 Autor Napisano 23 Marca 2011 A jeździł ktoś z Was i na crossmarkach i na RK i ma jakieś bezpośrednie ich porównanie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.