Skocz do zawartości

[Okulary] Okulary na rower, na kazda pore i pogode

Anubis32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Okularow i tematow o okularach sporo. Troche przeczytalem ale nadal nie znalazlem, dlatego postanowilem napisac ten temat.

Chcialbym kupic okulary do jazdy na rowerze na codzien, w kazdych warunkach + w zimie :). Zalezy mi na tym, aby okulary posiadaly przynajmniej szkla: przyciemniane oraz zolte badz przezroczyste.

Szkla ciemne - w dzien, w lecie

Szkla jasne - rano, noc, zima

Nie sadze aby fotochromy sie sprawdzily w przypadku, gdy sie jedzie dynamicznie dlatego raczej z tego rezygnuje, pozatym cena wyzsza...

Co do wygladu tu podobaja mi sie okulary, ktore wygladaja mniej wiecej tak: http://www.napieraj.pl/xoops/img2008/okulary/okulares-shadow.jpg[\img]

Chcialbym, aby okulary skladaly sie z dwoch szkiel :P

Co moge jeszcze napisac? Miloby bylo, gdyby okulary byly solidne, wytrzymale i w komplecie bylo twarde etui.

Dzieki za pomoc,

Pozdrawiam

EDIT:

Dodam jeszcze, ze mialem nieprzyjemnosc korzystac z okularow Uvex Uvision. Niska jakosc wykonania, waskie szkla, do dupy dystrybutor. Dlatego Uvexowi dziekuje...

co nie tak w fotochromach i jeździe dynamicznej? (co to jest za sposób jazdy? :) )

miałem fotochromy speca (niestety zgubiłem) i były to najlepsze i najbardziej uniwersalne okulary jakie miałem.

mogłem w nich jeździć latem w słońcu, a także nocą, przy okazji żadnego babrania się w zmienianie szkiełek itp...

BTW

są modele gdzie masz i wymienne szkła, a wśród nich fotochromy (chyba shimano ma), ale skoro są wymienne, to może sam producent nie wierzy w ich działanie? ;)

Spotkalem sie z opinia ze fotochromy nie nadazaja ze szybko zmieniajaca sie iloscia swiatla. Chodzi mi o to, ze jak szybko jedziesz przez jakis teren gdzie sa drzewa - raz swieci slonce raz nie, a tym bardziej jak szybko sie przemieszczasz na rowerze.

Powatrzam taka jest opinia znajomego.

Ja jeżdżę w Accent Lizard. Podobne do tych z podanego przez Ciebie linku, w komplecie trzy pary szkieł (różne w zależności od koloru oprawek - średnio logiczne rozwiązanie), solidne twarde etui i cena na poziomie 100 zł. Wadą jest to, że dość szybko parują podczas przerw w jeździe, zwłaszcza jak powietrze jest wilgotne. ale solidna dawka płynu dla pływaków przeciw zachodzeniu okularów parą pozwala ograniczyć i ta wadę :)

Spotkalem sie z opinia ze fotochromy nie nadazaja ze szybko zmieniajaca sie iloscia swiatla. Chodzi mi o to, ze jak szybko jedziesz przez jakis teren gdzie sa drzewa - raz swieci slonce raz nie, a tym bardziej jak szybko sie przemieszczasz na rowerze.

tak, masz rację, fotochromy potrzebują minimum kilkudziesięciu sekund.

ale nie powiesz mi że jak jedziesz przez las, to co chwila zmieniasz szkła w okularach na ciemne gdy wjeżdżasz na polankę albo oświetlone miejsce, a zakładasz przeźroczyste, gdy wjeżdżasz między drzewa ?

te które ja miałem, były lekko żółtawe gdy nie było słońca i przyciemnione gdy było światło (ale nie tak bardzo jak niektóre zwykłe przyciemniane szkła). w każdym razie żadnych problemów nie było z jazdą po górach (po lesie i polanach) latem w słońcu.

Dobre fotochromy potrzebują max. 8 sekund na przestawienie się, a ich największą zaletą (tych dobrych) jest fakt, że opierając się o jedne szkła można jeździć praktycznie w pełnym słońcu i po zmroku (w mieście przy sztucznym oświetleniu). Takie moje zdanie.

Co do okularów. Zobacz sobie coś takiego:

http://www.endura.pl/Product.aspx?dept_id=138&prod_id=227

Przejrzyste szkła wiadomo, podobnie jak żółte/pomarańczowe oraz przyciemnione. Najciekawszą sprawą są szkła polaryzacyjne, które sprawdzają się świetnie - dwa lata ich używałem. Wszelkie refleksy świetlne, szczególnie w słońcu odbijające się od samochodów, szyb, mokrej drogi itp. nie dają po oczach.

Ja w zeszłym roku zakupiłem sobie coś takiego: SG B'TWIN 800 i nie narzekam, nie parują, są wygodne. Używałem ich głównie na dojazdach do pracy 2x20km ale i na wycieczkach za miasto się sprawdzały równie dobrze. Wadą jest słaby nadruk, który dosyć szybko się ściera. Gdybym teraz miał kupować okulary to na pewno poszukałbym czegoś z polaryzacją.

bardzo ładna animacja, ciekawe czy tak samo zachowują się na zewnątrz :)

w każdym razie to czy potrzebują 5 czy 50 sekund, według mnie nie ma dużego znaczenia, ważne jest to, że nie potrzeba wozić ze sobą zestawu szkieł i bawić się w wymienianie.

Witajcie chciałbym się podłączyć do tematu gdyż także potrzebuję okularków na rower i podobnie jak autor myslałem nad wymiennymi szkłami ...

Jeżdżę raczej rekreacyjnie chociaż zdarzają mi się dni w których muszę poszaleć po lesie a także nie raz wsiadam na rower i robię 50km - 100km po szosie.

Dawniej jeździłem w okularach korekcyjnych ale teraz gdy używam soczewek przy większych prędkościach lub dłuższych trasach bolą mnie oczy od wiatru.

Cena jaką chciałbym przeznaczyć na okularki to maksimum 150zł choć im taniej tym lepiej ;)

Myślałem nad Arctica S-30 ? Jakieś opinie ? Coś tańszego ?

Aha dodam iż musza być w zestawie szkła przyciemniane i zółte ;)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Od siebie mogę z czystym sumieniem polecić okulary BBB World Champion. Są to najlepsze okulary jaki miałem, naprawdę ciężko aby zaparowały itp. Spełniają wszystkie Twoje wymagania (3kpl szkieł + tware etui). Cena może i jest wysoka, ale za coś dobrego niestety trzeba zapłacić. Poszukaj na alledrogo bo czasami pojawiają się używane zestawy w cenie dużo niższej.

Mam pewien przegląd jeśli chodzi o okulary, bo trochę ich już "przerobiłem". Fotochromy fajna rzecz (mam Endurę Piranha) i dość sprawnie reagują na zmianę światła. Jednak w lesie na ogół, nawet przy sporym słońcu jest dość ciemno i adaptacja do takiego światła, a raczej jego braku jest ... niewystarczająca. Słabo widać detale. Przy otwartej przestrzeni sprawdzają się dużo lepiej. Ostatnio kupiłem UVEX-a model Hawk z wymiennymi szkłami. Szkła na dobrą sprawę wybiera się przed wyjazdem w zależności od pogody. Jakoś nie widzę sensu podczas jazdy robić postój, żeby wymienić szkła. Teraz jeżdżę wyłącznie w pomarańczowych. Nawet jeśli zdarzy się mocne słońce, to nie dokucza światło, tylko robactwo, wiatr i ewentualne błotko.

Przed zakupem więc, należałoby sobie zadać pytanie jaki teren będzie przeważał i czy jesteś wrażliwy na światło.

Fotochromy sprawdzą się w otwartym terenie przy płynnie zmieniającym się świetle, albo do samochodu. W lesie najlepsze będą jasne szkła.

Teraz jeżdżę wyłącznie w pomarańczowych. Nawet jeśli zdarzy się mocne słońce, to nie dokucza światło, tylko robactwo, wiatr i ewentualne błotko.

Cześć.

Jak sprawdzają sie pomarańczowe w lesie?

Podchodzę właśnie do hawkow lub racerow.Jestem po przymiarkach(-: Tylko zadaje sobie pytanie czy nie lepiej wziąć flashy( szkła nie wymienne). Sa w zasadzie we wszystkich kolorach-zółte,jasne zółte,przydymione i białe.Mam dylemat, ewentualnie jak się zdecyduje to białe czy żółte.

Cześć bobiik Tan pomarańczowy w Hawkach jest bardziej pod żółty. Mam też UWEX-y takie:

http://centrumrowerowe.pl/005581/Uvex-okulary_Flash_2219_czarne_zolte/Produkt.aspx

tylko z białymi szkłami. Spisują się wyśmienicie. Oczywiście to kwestia dopasowania, ale mają spore szkła, które dobrze chronią oczy przed wiatrem. Jak za tą cenę to rewelka, więc śmiało mogę polecić Ci takie żółte. Hawki mają trochę ciemniejsze szkła, ale też jestem z nich bardzo zadowolony. Na las są idealne. Bardzo dobrze w nich widać szczegóły. Można powiedzieć, że "ożywiają" kolory i cienie, rozjaśniają, ale jednocześnie przy słońcu trochę tłumią światło. Jeszcze nawet nie miałem potrzeby wymieniać szkieł, więc nie powiem Ci na ile jest to prosty zabieg. Polecam i jedne i drugie- zależnie od budżetu.

Właśnie o te z Twojego linka mi chodzi. Doskonale przylegają do twarzy. Są w ski teamie w kolorach żółty i jasny żółty oraz biały.

Zastanawiam się czy potrzebne mi są okulary z wymiennymi szkłami. Te które teraz mam je maja ,a i tak jeżdżę w jednych na okrągło(-:

shimano equinox. Najlepsze jakie do tej pory mialem (arctica 3 sztuki oraz uvex). Fotochromy swietnie sie sprawdzaja - uzywam je przez 90% czasu nawet w zimie. W nocy nie me problemu mozna w nich smialo jechac. Teksty typu, ze nie zdarza zaregowac mozna wlozyc miedzy bajki. Jedyne ale to cena. Warto tez sprawdzic jak leza. Optyka na bardzo wysokim poziomie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...