Skocz do zawartości

[kaseta] wymina blatu lub weolnobiegu

grzegorz1976

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam wolnobieg MF-TZ07 i korbę z przody o największej tarczy 44 zęby.

Chce teraz trochę zmodernizować rower by móc osiądać większe prędkości (teraz brakuje mi przełożeń, jeżdzę 44x11)

co jest bardziej opłacane do wymiany korba z przodu czy wolnobieg z tyłu - oczywiście wliczają inne poboczne koszty typu , manetki, przerzutki itp.

Na samą wymianę mogę przeznaczyć 250pln, da radę :) ?

• Mod Team

Ja bym jednak zainwestowałw kasete bo to o wiele bardziej przysżłosciowy sprzet. W zależnosci cxzego wymagasz a sądząc po ty ze masz wolnobieg to nie wiele wiec w ok 100-150zł sie zamkniesz z wymianą piasty na w miare przyzwoita + kaseta.

moja jazda to raczej drogi asfaltowe 90% teren górzysty z kumplami i rodzinne wypady do lasu.

czyli wymiana wolnobiegu na kasetę tylko czytając to forum polecane są 8,9 rzędówki a ja mam u siebie wolnobieg 7

czy to będzie wiązało się z innymi zakupami oprócz tych 150pln

@Puklus zapomniał dodać ze wymiana piasty = przeplatanie koła = dodatkowe koszty

Poza tym zmiana 8 czy 9 wiąże sie ze zmianą manetki

Jednak z tego co piszesz to i tak nie uzyskasz efektu jaki Cię interesuje. Niezależnie czy będziesz miał 8 czy 9 biegów najmniejsza zębatka i tak będzie 11z (zwykle)

Jak pisze @Puklus taka inwestycja jest na pewno przyszłościowa to jednak zmianę przełożeń uzyskasz zmieniając blat. Może być jednak problem z całkowitą pojemnością jeśli tylna przerzutka posiada krótki wózek.

Chce teraz trochę zmodernizować rower by móc osiądać większe prędkości (teraz brakuje mi przełożeń, jeżdzę 44x11)

co jest bardziej opłacane do wymiany korba z przodu czy wolnobieg z tyłu

Jeżeli masz już z tyłu 11z to zmiana na kasetę niewiele Ci da. Jest naprawdę mało kaset, które mają mniej niż 11z na najmniejszej koronce. Właściwie to chyba tylko rozwiązanie Hope'a. Sugeruję przetestowanie korb mtb z powiększonymi blatami - sam w rowerze XC mam korby 26-36-48 i jest to optymalna liczba zębów na maratony oraz na szosę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...