uketrab Napisano 22 Marca 2011 Napisano 22 Marca 2011 Witam, Planuję w tym sezonie przesiąść się z roweru MTB, który użytkuję od 10 lat na rower miejski/trekkingowy. Główne powody to: zmiana pozycji siedzącej na bardziej wygodną, zmiana szerokich opon na miejskie oraz wyposażenie roweru w błotniki i oświetlenie. Oglądałem ostatnio u Zuchlinskiego Herculesa Leonardo oraz Gianta Tourer RS1. Nie ukrywam, że wizualnie bardziej podoba się mi Hercules, jednak nie znam opinii na temat tej marki. Giant wiadomo, sprawdzona konstrukcja, przerzutki Shimano Nexus, bez szaleństw. Czy jest na forum ktoś kto użytkuje Herculesa kilka lat oraz ktoś kto używa rozwiązania NuVinci? Jak to się sprawuje w codziennym użytkowaniu? Jak wygląda porównanie NuVinci do Nexusa lub do tradycyjnej przerzutki? Czy Nuvinci daje większą możliwość regulacji przełożeń? Znalazłem też w internecie rower Batavus Topper, jednak ma tylko 3 przełożenia, a to wydaje mi się, że jest to zbyt mało. Ewentualnie czy może ktoś polecić wygodny rower do miasta - Trójmiasto + półwysep helski. Cena, powiedzmy do +/- 3000pln. Crossy odpadają, ponieważ pozycja siedząca jest prawie taka sama jak na tradycyjnym MTB, a tego juz mam dosyc. Pozdrawiam
uketrab Napisano 22 Marca 2011 Autor Napisano 22 Marca 2011 Czy ktoś tutaj na forum użytkuje w ogóle rower firmy Hercules? (obojętnie jaki model)
uketrab Napisano 22 Marca 2011 Autor Napisano 22 Marca 2011 No własnie ja tez pierwszy raz widziałem rowery tej firmy, ale jak pogooglałem to jednak troche ich jest. Poza tym rower jest na osprzcie Shimano + piasta NuVinci, malowany proszkowo. http://www.hercules-bikes.de/ a firma ma ponad 100 lat. http://www.hercules-bikes.de/de/Hercules-Historie-Fahrraeder-und-Ebikes-178,222.html
skjaatel Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 Dobra i solidna marka. Mają fajne patenty ułatwiające użytkowanie, choć gdy przyjeżdża mi na serwis hercules z wymianą dętki tylnej to jestem chory
Corratec Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 Hercules jak dla mię robi bardzo dobre rowerki, porównując z marką kettler, bije ją na głowę. Miałem kilka takich i kilka takich więc było co porównać... opisz bardziej ten rower który chcesz kupić napisałeś że na shimano ale to trochę za mało.
uketrab Napisano 23 Marca 2011 Autor Napisano 23 Marca 2011 Zdecydowałem się na zakup tego modelu. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania Hamulce Shimano XLC z modulatorem hamowania z przodu. Napęd NuVinci Oświetlenie Bush&Muller z dynamo w piaście i podtrzymaniem oświetlenia. Amortyzator KindShock w sztycy. Amortyzator przedni Suntour. Rower sprawia wrażenie po pierwszym 1km przejechanym na _bardzo bardzo_ wygodny. Napęd NuVinci działa przyjemnie. Dla mnie zasada użytkowania podobna do Shimano Nexus.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.