Mod Team safian Napisano 21 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Cześć, posiadam kasetę CS-HG80, czyli SLX. Na lock ringu znajduje się tak jakby cienka blaszka (trudno mi to troche wytłumaczyć), której zadanie nie jest mi do końca znane. Na techdocsie nie znalazłem nic odnośnie tego. Czy przypadkiem nie powinienem tego zdjąć przed założeniem kasety, jak na razie 200km bez problemu na niej zrobiłem, zauważyłem to dopiero teraz podczas czyszczenia. Wydaje mi się, że przez to ząbki na lock ringu nie 'zazębiają się' z najmniejszą koronką. Mam to zdjąć, czy olać to i jeździć z tym dalej? Mam nadzieje, że wszystko w mojej wypowiedzi jest zrozumiałe Pozdrawiam, Safian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 To podkładka(-: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/CS/EV-CS-M770-2692A_v1_m56577569830625614.pdf Rzeczywiście na specyfikacji slx-a tego nie ma na rysunku ale w opisie jest http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/CS/EV-CS-HG80-2804_v1_m56577569830646641.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 21 Marca 2011 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 to chyba jednak nie jest to samo, w instrukcji SLXa nie ma żadnaj wzmianki: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/CS/EV-CS-HG80-2804_v1_m56577569830646641.pdf To jest takie bardzo cieniutkie, grubości paznokcia, albo nawet nie To się zdejmuje, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 To się zdejmuje, prawda? Tej blaszki się nie zdejmuje gdyż ma ona za zadanie zapobiec odkręcaniu się lock ringa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Musisz odkręcać tak jak nakrętkę. Ta podkładka ma takie wypustki od wewnętrznej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 21 Marca 2011 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 No dobra, to skoro działa i się tego nie zdejmuje to tego nie ruszam, chociaz nie wiem jak to ma zapobiegać odkręcaniu się, skoro właśnie ogranicza to zazębianie się lock ringa i koronki Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Japończycy wiedzą lepiej(-: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus6 Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Zacytuję odpowiedź serwisanta z jednego sklepu (wymieniałem to ostatnio więc podobnie jak Ty zastanawiałem się nad koniecznością blaszki/podkładki): kasety poniżej SLX takowej nie posiadają. Zęby na ostatniej koronce i nakrętce są troszkę inaczej wykonane niż w wyższych modelach, Dlatego też w kasetach SLX+ podkładka być powinna gdyż zabezpiecza to przed możliwością (nie wielką ale jednak) odkręcenia kasety. Ja szukałem konkretnie samej podkładki bo po kilku odkręceniach posiadana sfatygowała się tak ze nie było już czego zakładać. Podpowiadam więc: zostaw (jeżeli masz zamiar sie jej pozbyć chętnie się nią zaopiekuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 22 Marca 2011 Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 To podkładka(-: Rzeczywiście na specyfikacji slx-a tego nie ma na rysunku ale w opisie jest Hmm tam w opisie jest "lock ring with sticker", i to chyba nie to (sticker to naklejka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 22 Marca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Jeździłem z tą blaszką, jeździłem też bez niej i różnicy nie dostrzegam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 22 Marca 2011 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 OK, czyli skoro koledzy mówią, że powinno się z tym jeździć a Odi mowi, że nie ma różnicy to zostawie to sobie, skoro nie szkodzi Dziękuję za wypowiedzi, temat uważam za wyczerpany, więc można zamknąć ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.