Skocz do zawartości

[napęd] Wytrzymałość waszych napędów

sebekfireman

Rekomendowane odpowiedzi

kaseta: Shimano Alivio 11-30 '02

łańcuch: Shimano HG50 (dwa używane wymiennie co ok. 500-800km)

korby: SR Suntour XR 182 ('02 - jakiś niski model, trwale znitowane)

smar: większość zielony FL

Napęd ma póki co 13 000 km i nadal na nim jeżdżę - nic nie przekakuje ani nic. Od ostaniego 1000km używam już tylko jednego łańcucha - ten drugi wymiękł (co chwilę się zrywał i stał się już za krótki :) ).

Zwykle nie jeżdżę siłowo, po okolicach Krakowa, również zimą, a także kilka wypadów w góry i sporadycznie jakieś zawody.

Gość Gość

- Schimano XTR (2005),

- Schimano XTR

- Środek do smarowania łańcucha (100ml/40zł)

- 3000km

Działa doskonale bez problemowo

Widząc poprzedni post uśmiałem się trochę. Zaraz sami zrozumiecie dlaczego. :)

Mój napęd to drugi koniec skali:

Wolnobieg: Shimano MF-TZ07, czyli najtańszy markowy 7-rzędowy wolnobieg.

Łańcuch: Shimano UG-51, j.w. tylko łańcuch

Metoda trójłańcuchowa (miałem wątpliwości czy to ma sens przy niskiej klasie komponentów, ale na razie śmiga).

Środki: FL czerwony, Vexol, Fassa Bortolo Gist spray, WD-40.

Przebieg: 6.400 km i dalej działa. :)

Koszt całego napędu czyli 3 łańcuchy i wolnobieg to 59,80 (mam paragon) :)

Na razie nic nie przeskakuje i jadę dalej.

Sposób jazdy raczej spokojny, jak to w trekkingu.

Dbanie o łańcuch - sporadyczne. Czyszczenie dokładne przy przekładaniu (co 500-900 km) i smarowanie na bieżąco (nie znoszę pisku i skrzypienia). Jazda całą zimę - czyli warunki raczej szkodliwe.

EDIT: Żebyście nie myśleli, że w Poznaniu takie sknerusy - mam drugi rower z lepszym osprzętem, ale przebieg jest niższy.

U mnie jakiś wolnobieg Shimano 14-34, od nowości, przebieg coś koło 6800km, po 2800 szlifowanie zębów i zmiana łańcucha, od tej pory na tym wolnobiegu i łańcuchu IG-51 ok. 4000km, nic nie przeskakuje, jestem mile zaskoczony, czekam na wiosnę z wymianą łańcucha i być może wolnobiegu, chyba że się jeszcze zakwalifikuje do uratowania przez ponowne zeszlifowanie, w co wątpię.

Ten IG-51 traktowałem do późnej jesieni White Lightening białym na suche warunki (utrzymywał napęd w super czystości), od jesiennych słot przesiadłem się na zielony FL plus WD40 do usunięcia nalotów rdzawych (przed smarowaniem FL). Zima cała przejeżdżona, nic nie przeskakuje, nawet na najbardziej używanych trybach.

No to też coś skrobnę:

- smar Finish Line teflonowy (ten z czerwoną zakrętką)

- kaseta XT

- łańcuch Rohloff - teraz 3 (ma dopiero 0,4% zużycia)

przebieg 17 tyś. km...

Jeżdąc na 3 łańcuchy - to biorąc pod uwagę obecne zużycie (i wymieniając dwie najmniejsze zębatki)

przewiduję jakieś 40-50 tyś. na tej kasecie...

=============================

aha... zapomniałem...

Na kolarzówce mam 12 tyś przebiegu

- kaseta to jakiś tani Sun Tour, czy coś...

- łańcuch Rohloff - 0,8% zużycia

Dam sobie ręce uciąć że easyrider śmiga tylko po asfalcie i bardzo delikatnie obchodzi się ze sprzętem.

Oj, żeyś po świecie bez rączek nie chodził... ;)

No pewnie że obchodzę się delikatnie - młotkiem po roweruch nie walę... i smaruję kiedy trzeba.

I po asfalcie sobie śmigam... na kolarzówce.

Cannondale - jako że full - jeżdzi ze mną wszędzie tam, gdzie kolarzówka nie potrafi ;)

(a potrafi wiele - na korsykańskich skalistych ścieżkach dawała radę :!!: )

Już gdzieś tutaj wyjaśniałem że błotko omijam z daleka... ale to jedyna ulga dla napędu.

Jeżdżę na twardych przełożeniach, na dwie nogi (SPD), przeszkód raczej nie omijam...

(tylko ławki, bo jedna posłała mnie na miesiąc do gipsu :) )

Oczywiście że zasługą takich przebiegów jest łańcuch, nie kaseta... jest co najmniej 4 razy trwalszy niż Shimanowske serie LX/XT, jak praktyka pokazuje. No i zerwać się go nie da...

Easyrider ale napisz dokładniej jaki to model łańcucha i jak stosowałeś zmiany że aż tyle ci to wszystko przetrwało. Czy to jest ten łańcuch SLT 99? (sprawdzałem na Allegro - ładna cena tego łańcucha - 155 zł :035: ) Aha - i napisz czy wymieniałeś jakieś zębatki przy kasecie przez te 17 tys. km.

Easyrider ale napisz dokładniej jaki to model łańcucha i jak stosowałeś zmiany że aż tyle ci to wszystko przetrwało. Czy to jest ten łańcuch SLT 99?

Tak, to SLT-99.

Zmiany? No chciałem robić zmiany 3 łańcuchów... ale nie zdążyłem, bo trzeci jeszcze nie ma nawet pół procenta rozciągnięcia,

a przez przypadek zmieniam teraz cały napęd na 9 biegów. Więc zaczynam od początku... :)

Według mnie to wcale nie jest dużo - "aż tyle" to bym powiedział o kolarce - na razie 12tyś na jednym łańcuchu i kasecie... dzisiaj robiłem przegląd tego napędu, i po wyczyszczeniu (a było z czego, pierwsze czyszczenie po tylu km) doszedłem do wniosku że jeszcze drugie tyle ten napęd przejedzie... tylko jedną zębatkę (13) trzeba będzie trochę przypiłować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...