Raffal72 Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 Witam , mam problem z bębenkiem piasty Formula disc . Gdy kręcę korbą wszytko jest ok , ale gdy korba jest w miejscu a koło się kręci to z piasty dochodzą dziwne odgłosy i korba sama chce się kręcić. Pewnie coś się stało z bębenkiem . Co zrobić rozebrać bębenek (nigdy tego nie robiłem) i zobaczyć co się stało , zostało mi jeszcze parę dni gwarancji to może go oddać do serwisu czy kupić nową piastę . Z góry dzięki za odpowiedzi .
bender999 Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 być może do bębenka dostała się woda lub jakieś zabrudzenia - wersja optymistyczna Mogło się też coś w niej rozsypać (zapadki, łożyska) Jeśli masz gwarancje to oczywiście ją wykorzystaj a jeśli już nie to rozbierz ją wyczyść i nasmaruj na nowo Wątek o rozbieraniu bębenka na pewno znajdziesz na forum nie jest to czynność skomplikowana ale trzeba trochę cierpliwości w razie problemów służę pomocą
Raffal72 Napisano 20 Marca 2011 Autor Napisano 20 Marca 2011 Mam jeszcze jedno pytanie , gdybym chciał rozebrać ten bębenek to jakiego klucza musiałbym użyć , imbus 10mm jest za mały , może ktoś z was już rozbierał taką piastę ?
moojmisiu Napisano 21 Marca 2011 Napisano 21 Marca 2011 Jeśli to taka piasta, jak w kołach bontragera (Race Disc Tubless), to peszek. Przy takich objawach na czyszczenie i smarowanie było za późno, a kupić samego bębenka nie dało rady.
kuchar Napisano 21 Marca 2011 Napisano 21 Marca 2011 Raffal zobacz mój temat, który zakładałem dawno temu. Też walczyłem z piastami Formula (jeżeli mieliśmy ten sam problem). Niestety nie odkręcałem całego bębenka, a jedynie go dokręcałem. Pozdrawiam. http://www.forumrowerowe.org/topic/73153-bebenek-jak-dokrecic/page__p__741057#entry741057
Czajnik Napisano 21 Marca 2011 Napisano 21 Marca 2011 tu jest artykuł ze zdjęciami jak serwisować bębenek na przykładzie piasty Shimano
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.