michalbike Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 Zakupiłem dwie opony do MTB, model Schwalbe Durano (jak w temacie). Jedna z nich, założona na tył ma stosunkowo mocne bicie promieniowe. Przez 3/4 obwodu koła opona ułożona jest 'normalnie', natomiast przez 1/4 bardziej 'nurkuje' w obręczy. Mniej więcej, jak się przyjrzeć, jest to jakieś 3-4mm odchylenia, a przy ciśnieniu 6 barów, jadąc po gładkim asfalcie, tyłek lekko podskakuje. Jest to mocno odczuwalne. Walczyłem z tym, układałem, zdejmowałem, zakładałem, smarowałem rant płynem do naczyń - nie pomogło. Co byście poradzili? EDIT: Zamieniłem przód z tyłem, bicie jest cały czas na tylnym kole, lecz trochę jakby się zmniejszyło. Obręcz nie wykazuje żadnego bicia po bliższym przyjrzeniu się, a może to tylko złudzenie?
M333 Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 Jeżeli chcesz wykluczyć skrzywienie obręczy to zaznacz fragment opony, który "bije". W tym celu użyj np. kredy. Następnie zmień położenie opony względem obręczy i spójrz gdzie jest nierówno. Po obserwacji wyciągniesz wnioski czy krzywa jest opona, czy obręcz.
Logith Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 Czegoś nie rozumiem.. 1. Masz dwie opony z tej samej serii - Schwalbe Durano. 2. Tylko jedno koło "ma bicie" - tylne. 3. Wykluczasz złe ułożenie opony/dętki. (Czy na pewno masz dobrze dobrane dętki/kę?) 4. Zamieniłeś opony miejscami - przednia opona na tył i tylna na przód. 5. Problem pojawia się dalej na tylnym kole z oponą która wcześniej była na przodzie. Jak dla mnie to problem jest z obręczą a nie oponą. Czy obręcz "wskazuje na jakieś bicie" z inną oponą?, jeśli tak to o jakiej szerokości, jeśli nie to też o jakiej szerokości jest ta opona? Nie wiem o co chodzi, ale coś jest tu nie tak. Spróbuj wbić może więcej jak 6 BAR (na chwilę)i zdiagnozuj czy bicie występuje cały czas w tym samym miejscu. PS. Napompuj też same dętki i zobacz czy nie ma na nich jakichś wybrzuszeń. PS2. Czy obręcze które masz są pod 1.35? Nie wiem czy to ma związek, no ale może? Pozdrawiam serdecznie, Logith
netta1987 Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 coś mi się wydaje że ktoś ma za dużą dętkę pod te opony
kubek20 Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 Tak też może być, szczególnie w okolicy wentyla. Sprawdź to , możesz też mieć zabrudzony rant, bok obręczy w środku i opona nie wskakuje
michalbike Napisano 20 Marca 2011 Autor Napisano 20 Marca 2011 Kurczę, będę musiał pokombinować. Może faktycznie obręcz jest elipsą, a nie okręgiem. Dętki mam trzy i każda jest dobrana prawidłowo, jedna z większym, inna z mniejszym zakresem, ale każda pasuje pod oponę 1.35", tak więc ta opcja odpada. Opona natomiast bije w ćwiartce, w której nie ma wentyla. Obręcze mam szerokości wewnętrznej 17mm, a więc przyjmują teoretycznie opony nawet 1". Na tych samym obręczach użytkowałem Race Kingi 2.2, zwijane w wersji Protection. Bicia żadnego nie było, ewentualnie boczne spowodowane złym ułożeniem opony. Promieniowe bicie nie występowało.
Logith Napisano 21 Marca 2011 Napisano 21 Marca 2011 Dla pewności spróbuj włożyć jakąkolwiek inną oponę 1.35 Ja więcej już pomysłów nie mam Życzę powodzenia, M
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.