Skocz do zawartości

[Przerzutka tylnia] Wykrzywiła się i weszła w koło-co dalej? Jaką kupić?

pentagramsss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzisiaj po zmontowaniu całego roweru przejechałem się. Zrobiłem jakieś 15 km i nagle przerzutka tylna zaczęła świrować(przeskakiwać z biegu na inny bieg)-wcześniej zauważyłem że przerzutka ma luz(po wjechaniu w dziurę właśnie tak się działo że przeskakiwała). Podczas podjeżdżania pod górkę przerzutka zawinęła się, wygięła i weszła w koło... na szczęście jechałem wolno i koło się nie wygięło... Wygiął się jedynie hak od przerzutki i ta nieszczęsna przerzutka. Dodatkowo łańcuch się rozszczepił

Co mogło być tego przyczyną? luzy na przerzutce ?

Jaką kupić nową przerzutkę(do 50zł) na co zwrócić uwagę przy kupnie? Czy jeśli wcześniej miałem przerzutkę na hak-hak wyprostowałem już ale nie wiem czy jest idealnie prosto..... mogę kupić teraz przerzutkę doczepianą na hak do osi koła jeśli miałem na zwykły hak(śrubę)?

Pozdrawiam

Czyli mamy rozumieć, że masz przerzutkę mocowaną do aluminiowego haka ramy, który jest przykręcony śrubą do ramy, czy przerzutka jest mocowana do ramy? dobrze byłoby gdybyś zrobił zdjęcie. Przyczyn wkręcenia przerzutki w koło może być wiele np. zła regulacja, gałązka, zerwanie albo poluzowanie się linki.

tutaj są zdjęcia

http://zapodaj.net/6f7455ad7c1a.jpg.html

http://zapodaj.net/ec0f20f2714e.jpg.html

Czy muszę sprawdzać ile kaseta ma ząbek? Jakie parametry muszę znać żeby kupić nową przerzutkę?

Wypisałem sobie takie modele które cenowo mnie interesują: Shimano: Acera, Deore, Tourney -co myślicie o nich?

Przerzutkę Ci tak przemieliło, że się do niczego nie nadaje? Koledze Srama x7 dwa razy w trakcie wakacji 2010 przemieliło przez koło( przy sporej prędkości), a nadal działa ;)

Jeśli nie da się jej odratować,a masz kasę na deore, to bierz śmiało ;) Na pewno lepsza od Acery i Tourneya. Nad Alivio mógłbyś się jeszcze zastanowić jakby Deore okazała się być za droga.

Co do haka to szczerze mówiąc wątpię czy naprostowałeś hak idealnie. Może oddaj rower do serwisu, żeby naprostowali. Na krzywym haku nawet dobra przerzutka będzie źle działała :(

Prostowanie haka według DSR:

http://www.dobreskle...erzutki-tylnej/

a w domu nie ma sposóbu na prostowanie tego:(? wydaje mi się że jest prosto :(....

Dodatkowo wpadł mi taki model Altus. Co myślicie o tym? Wiadomo że deore jest z tych wszystkich najlepszy ale co powiecie o niższej półce?: które jest lepsze: altus, Acera czy tourney ?

Powtarzam pytanie: jakie parametry muszę znać żeby dopasować przerzutkę do pozostałych części napędu?

Myślę, że powinieneś poszukać minimum Alivio. Używaną Acerę (po 1000 km, sprawną lecz bez śruby regulacyjnej) mogę Ci odstąpić w zamian za koszt przesyłki. Będziesz miał na czym jeździć dopóki nie uzbierasz na lepszą. Jak jesteś zainteresowany to daj znać.

a w domu nie ma sposóbu na prostowanie tego:(? wydaje mi się że jest prosto :(....

Dodatkowo wpadł mi taki model Altus. Co myślicie o tym? Wiadomo że deore jest z tych wszystkich najlepszy ale co powiecie o niższej półce?: które jest lepsze: altus, Acera czy tourney ?

ale nie jest na tym pierwszym twoim zjeciu widac ze jest w ksztalcie banana

na tym haku nawet x0 nie bedzie dobrze chodził

a jezeli nie wierzysz podjedz do serwisu (fakt zdjecia czasem nie oddaja tego co jest naprawde ale tu jestem przekonany w 90%)

a jak sie nie ma tego narzedzia co ktos podał wyzej to przy urzyciu klucza ampulowego wkładasz go do śruby mocujaca przezutke i używasz jako dzwigni

• Mod Team

Jak sprawdzic hak? prosto tam jest taki sam gwint jak w oście piasty np shimano, wystarczy wyjąć oś z piasty i wkrecic w hak nastepnie porownać do tylnej piasty czy pa takie same kąty.

Hak może być krzywy jak tory w PKP ale jeżeli przerzutka jest przykrecona tak ze jest równolegle do kasety bedzie ok.

Ja urwałem gwint w haku niestety zespolonym z rama, kupilem inny i dokrecilem do starego, mimo przesuniecia ok 5mm przerzutkę wyregulowałem idealnie ;)

• Mod Team

Oj pawel przeciez od od początku pisze ze ma krzywy hak :P

Przerzutka sie da wyregulowac, no chyba ze hak już panu bogu w okno zaglada to juz raczej nie.

Masz stalowa rame chyba wiec prostowanie nie powinno sprawic wiele problemu, zrob jak pisałem wkrec oś jaką kolwiek np mozesz kupić w rowerowym za kilka zł i oddac bo ie pasuje :P

Oj pawel przeciez od od początku pisze ze ma krzywy hak :P

Przerzutka sie da wyregulowac, no chyba ze hak już panu bogu w okno zaglada to juz raczej nie.

Masz stalowa rame chyba wiec prostowanie nie powinno sprawic wiele problemu, zrob jak pisałem wkrec oś jaką kolwiek np mozesz kupić w rowerowym za kilka zł i oddac bo ie pasuje :P

Hak jest wyprostowany ale nie wiem czy jest idealnie prosty i równoległy do koła..

Rama nie jest stalowa tylko Cro-mo...

po co mam wkręcać oś?

• Mod Team

No tak CrMo, co nie zmiienia faktu ze nadal mareriał plastyczny w porównaniu do alu :P

Hmm poco wkręcać oś ... a poco karabin snajperski ma długa lufe ?? bo jest precyzyjniejszy i tu analogiwcznie nawet jak wydaje ci sie ze hak jest prosty a wkrecisz coś długiego np oś może okazać sie ze wcale taki prosty nie jest jak by sie wydawać mogło :P Oczywiście tak nie musi byc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...