Lukasz0405 Napisano 19 Marca 2011 Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witam, posiadam rower Meride Sub-20. Od pewnego czasu zauważyłem że podczas jazdy gdy na chwilkę przestanę pedałować i znowu zaczynam to korba ma 1/5 obrotu luzu i dopiero wtedy jest przekazywana moc na koło. Czasem są to 2 pełne obroty korby i dopiero wtedy jest moc przekazywana na koło, po prostu występuje to różnie. Sprawdziłem korbę i kasetę, nie ma na nich żadnych ubytków "zębów", łańcuch też jest Ok. Po ściągnięciu koła tylnego zauważyłem że kaseta ma luzy (tak jak napisałem wcześniej moc na koło jest przekazywana w różnych odstępach). Ja uważam że jest to wina albo kasty albo piasty, lecz ja się na tym nie znam więc czekam na porady od was co mam wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 20 Marca 2011 Udostępnij Napisano 20 Marca 2011 najpredzej to padly zapadki w bebenku i poprostu musisz go wymienic. nie sadze zeby kaseta byla tutaj winna , bebenki tez sie same nie odkrecaja zeby przepuszczac, wiec to chyba raczej zapadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz0405 Napisano 21 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Słyszałem że te zapadki są ciężko dostępne, nie lepiej było by kupię cała piastę? Ale czy to rozwiąże problem? Czekam na odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 Moim zdaniem to sklejone zapadki, za dużo smaru w bębenku. Zdemontować konusy. Odkręcić bębenek. Rozebrać bębenek albo podważyć uszczelkę (jeżeli jest) i wkropić tam trochę rzadkiego oleju (wazelinowego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onkiel Napisano 21 Marca 2011 Udostępnij Napisano 21 Marca 2011 można spróbować.... trzymając rower przez zimę na balkonie , smar tężeje i poskleja to czy tamto.. jeśli nie pomoże to wymiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz0405 Napisano 29 Marca 2011 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Temat zamknięty, piasta została wymieniona. Dzięki wszystkim za info. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.