Skocz do zawartości

[Blog] RIH by me

smurv

Rekomendowane odpowiedzi

po polsku umiesz pisać ? czy velospejs zawładneło Twoim mózgiem niczym fotka.pl dupami nastolatek?

na Twoje i moje szczescie fotka jest po polsku, chociaz pOdEjRzewAm zE nIe wSZysTkO taM mIMo ZE pOLsKiE bYm zRoZumIaUU.

i specjalnie dla Ciebie

Przednie kolo / Piasta / Obrecz / Opona:

Miche [niski profil] / MA3 / C UltraS black

Tylnie kolo / Piasta / Obrecz / Opona:

Miche [wysoki profil]/standard high / H+ / C UltraS black

jestem pod wrazeniem jak owe srodowisko moze byc hermetyczne i nieprzyjazne dla nowych uzytkownikow.

no mysle Kaemes ze profil i kołnierz moze byc tutaj zamiennie stosowany.

standard/piasta.

pisze sie "całkiem".

no niestety ale mam tak ciezkie 4 litery ze obrecz z niskim profilem by nie podolala.

jestem pod wrazeniem jak owe srodowisko moze byc hermetyczne i nieprzyjazne dla nowych uzytkownikow.

jestem przeca bardzo miły, a tym że komuś się coś niepodoba to się nieprzejmuj. Tylny zestaw kółek naprawde fajny. Profil przedniej obręczy jakiś taki pedalski, ale niewiem dlaczego.

Jakie zaploty?

Gadałem niedawno z kolegą który mi zaplatał już kilka zestawów i on mi powiedział że jak chcę to może mi zrobić takie coś: Obręcz czarna deepV, piasta miche primato(anodowana na jakiś kolor) i super zaplot: torowy. Od strony zębatki szprychy czarne na 4X natomiast z drugiej słoneczko ze szprych srebrnych.

Wiem ze jestes mily ale nie kazdy jak sie przekonalem taki tutaj jest :D

przod nyple/szprychy chrom + sloneczko [piasta zostaje w orginale]

tyl nyple/szprychy czarne + najprawdopodobniej 3X ale jeszcze sie nad tym zastanawiam [piasta malowana/anodowana na czarno]

nie lepiej dolozyc znowu kupe kasy i miec dwa jednakowe kola ?

wybacz ale na rower kupka kasy sie juz wyczerpuje, a cala reszte kupe kasy wole wydac na latanie

ps. zejdz ze mnie czlowieku bo Twoj rower tez nie jest wygrzebany ze smietnika.

dalej nie rozumiesz.

co to znaczy rozsądny dobór komponentów.

Po to otwierasz tu temat , gdzie opisujesz swoje doznania przy budowie roweru , aby każdy mógł dorzucić swoje 5groszy.

Jeśli Ci to nie pasuje , wrzuć fotke gotowego i milcz.

wyraziłem swoje zdanie :

a)oszpecenie ładnej ramy w oryginalnym malowaniu

b)słaby dobór drogich komponentów.

zamiast kupy kasy na tylnego hplus sona można kupić dwa accenty roadrunnery (ziomek wazy powyzej stówy i ciska po Warszawie na nich) i rower wygląda zgrabnie a nie jak Niekończąca sie opowieść.

p.s . rower w podpisie jet mało aktualny

Ty tez nie rozumiesz. Dalem szkic / wstepny projekt. I jego sie trzymam, przod w polerce, reszta w miare mozliwosci na czarno + akcent niebieski.

Nigdzie nie powiedzialem ze to jest rower z epoki, ze wszytko bedzie z jednej "grupy" np. shimano 600ex 80's.

Nie mow nic o oszpecaniu ramy skoro nie wiesz jaki jest efekt pomalowania jej.

A co za roznica ile kosztuja moje komponenty ? Jestes zazdrosny czy jak, nie wszystkie "ostre kola" musza wygladac jak wyciagniete ze smieci, jeny jaki ten kraj jest zawistny :|. A i istnieja tez inne firmy niz accent.

A tak na marginesie liczylem tutaj na konstruktywna krytyke, widzisz szkic to powiedz w jakie czesci bys go ubral a nie piszesz mi ze za H+ kupil bym dwa accenty, bo puki co wiekszosc Twoich wypowiedzi Kaemes to w moim odczuciu spam.

a teraz juz bede milczec jak Pan kaze

Ogólnie to mi wysokie profile nie grają w starych ramach optycznie, jakoś na torze w tych skrzydło ramach to jest inaczej, ale do jazdy po asfalcie lubię jak rower wygląda lekko. Sam mam w zimie ...zaraz... stylusy, ale jak tylko wymiecie pobocza z ostrego grysu to wracam na stare koła szytkowe... Zresztą do ramy z alu tak jak te chińskie za 100 dolarów, czy dzwony rurowe z mielca to duże obręcze pasują, ale do ładnej stalowej ramki nie ma nic piękniejszego niż skromne niewidzialne kółko, i piasta na ... niskim kołnierzu... Wysokie kołnierze wymuszały dochudzone lekkie obręcze szytkowe z dawnych czasów, i siła ewentualnie masa jeżdżącego przy zwykłych szprychach i obręczy śmiało można jeździć na niskim kołnierzu... Sam mam koła torowe na wysokim, czarne i są kochane ale, nie podobają mi się szczególnie w starej i podrapanej ramie Wichra

PS. Kaemes co Cię dziś ugryzło? Smurv bierz krytykę na klatę, a od konstrukcji to jesteś Ty sam nam nic do tego, a forum nie jest do lizania się po suportach :) to i lepiej, że coś iskrzy...

PS. 2. To ja jestem sekcją "kundel-rower ze śmieci" Keames raczej jest w sekcji "pudel -przystrzyżony rower ze smakiem" :)

Itr , ja już tak mam , mnie nic nie gryzie.

poprostu martwie sie że to nie bedzie ze sobą grało:(

kurde ale jestem w szoku , że ktoś wreszcie nie powiedział do mnie "ej ale istnieją inne firmy niz campa "

ACCENT.

normalnie moge zbić piontke z ryśkiem peją bo reprezentuje biedę i chwyta mnie zazdrość gdy widze chińskie(potwierdzone info)

obręcze za grube dolary :(

taki to ja jestem zły i niedobry.

Smurv nie martw się , nie bede dłużny , zaraz też zakladam temat i możesz dowoli poszydzić.

p.s open SUPa ceramic kupilem za 4dychy...

p.s2 zarzuć fotę tego 3ttt bird , bo nie ogarniam.

p.s2 zarzuć fotę tego 3ttt bird , bo nie ogarniam.

Przepraszam najmocniej z angielska nomenklatura jestem na bakier jak widac, polska jaskolka a angielskie wasy zdajsie...

dscf6720resize.jpg

dscf6724resize.jpg

3ttt polerka + dorobione korki, ktore bede musial je troszke zmienic jesli przyjdzie owijka, za sugestia Kaemes'a, przeszukalem velobase google i reszte internetu, grawerowana sygnatura firmy a takze katalog podpowiadaja ze najprawdopodobniej jest to model z 1980 "Condor" ale moge sie mylic.

edit: link do katalogu

http://www.velociao.com/?p=663

co do ramy poszukalem troche oto moje ramy, jak widac nawet w orginale nie byly z mufowanymi widlami, wiec czuje sie usprawiedliwiony swoim brzydkim widelcem :D

elanwitresize.jpg

http://www.classical-bicycles.com/Bikes%20i%20had.htm

sam0253resize.jpg

https://www.lfgss.com/thread50084.html

Co do samej firmy nie wiedzialem ze to az taka znana manufaktura:

Sporo zdjec, udanych

50321404358402c82050bre.jpg

Jeden ladny znaleziony na flickr'u :)

Jeden z wielu takich podobnych filmow, ten jednak uwazam za jeden z lepszych. [Moj naj to geekhouse :)]

I na koniec mala porcja z mojego projektu:

W roli glownej polerowana korba, Shimano 105 Golden Arrow, Model FC-S105, Daty produkcji 1983-1986, weraja 170mm, blat 52, troche zniszczony ale na poczatek taki pozostanie, szkoda ze nie mam orginalnych korkow :(

dscf6772resize.jpg

Na rowerach tej marki zdobyto 63 medale na Igrzyskach i Mistrzostwach Świata (zarówno tor jak i szosa). Nazwa po arabsku oznacza "szybszy niż wiatr".

Az tak sie nie zaglebialem ale dobrze wiedziec :)

Wiosna za oknem, czas konczyc rumaka.

Dzisiaj w roli glownej wszytkim znane San Marco Rolls. Inspiracja zaczerpnieta z http://busymanbicycles.blogspot.com Moj model pochodzi z 80's.

To zdjecie z velobase ale moje bylo w podobnym a raczej gorszym stanie:

EB42BD8C-8899-4435-9DC9-B9E622C93ADB.jpeg

Dwa dni pracy + dratwa igla klej szewski skóra z owieczki 0.8mm i duzo mierzenia [bardzo duzo], a na koniec pasta kiwi :P. Dla wszystkich chcacych obciagac siodelka od podstaw, dobra skóra to podstawa, ja swoje bylem w stanie obciagnac jak orginal a nawet lepiej, jednak zrobilem jak na zdjeciach.

dscf6795resize.jpg

dscf6819resize.jpg

dscf6826resize.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...