stypa Napisano 19 Marca 2011 Napisano 19 Marca 2011 Witam wszytkich. Otóż mam problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki SHIMANO DEORE (010) M591 (34.9mm). Problem polega na tym, że jeżeli łańcych znajduje się na przedniej NAJWIĘKSZEJ zębadce i z tyłu na NAJMNIEJSZEJ to łańcuch ociera o prowadnik ( od strony zewnętrznej). Problemu tego nie ma gdy z tyłu "wrzucę" na jedną wyrzej zębadkę. Próbowałem wyregulować śrubą wychylenie prowadnika ale już chyba dalej nie mozna. Brakuje dosłownie 1mm aby łańcuch nie ocierał o prowadnik. I teraz nie wiem...Czy ta przerzutka takma...? Niektórzy mówią, że tak jest w gripach z mikroindeksem. Macie może jakieś sugestje dotyczace tego problemu. PS. Przerzutkę regulowałem wg poradnika na forum. Pozostałe wszystkie biegi "wchodzą" bez problemu.
seker1995 Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 To normalne !!! I nie jeździ się na skrajnych przełożeniach, bo to "niezdrowe" dla łańcucha
ZeroCool Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 Od kiedy przełożenie 3x8 czy tam 9 jest skrajne??
PKDeath Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 Często powodem jest niedokładne ustawienie przerzutki na rurze - w praktyce nie da się zobaczyć, czy przerzutka jest idealnie równoległa do linii łańcucha, więc spróbuj po prostu przekręcić o kilka stopni przerzutkę na rurze ramy (względem osi pionowej) w prawo. Powinno pomóc.
Mod Team safian Napisano 20 Marca 2011 Mod Team Napisano 20 Marca 2011 Albo tak jak ugupu napisał, naciągnij linkę za pomocą śruby baryłkowej przy manetce ^^
stypa Napisano 20 Marca 2011 Autor Napisano 20 Marca 2011 Albo tak jak ugupu napisał, naciągnij linkę za pomocą śruby baryłkowej przy manetce ^^ No właśnie...z tym naciąganiem linki to do końca nie jest dobry pomysł. Chodzi o to że jak naciąglę trochę linkę to znowu jest sytuacja odwrotna. Ociera jak z tyłu juest na najwyższej a z przodu na najniższej. Do tego czasu wybralem mniejsze zło - żadko smigam na 3x9 więc wolę żeby mi ocierało na takim przełożeniu niż na 1x1... Ale ostatnio przygotowując rower do sezony znowu "przypomniałem" sobie o tym problemie... No cóż..po prostu zostawię jak jest. Może ten model tak ma, choć chyba to nie są najniższej kalsy przerzutki.
seker1995 Napisano 20 Marca 2011 Napisano 20 Marca 2011 Od kiedy przełożenie 3x8 czy tam 9 jest skrajne?? Przepraszam, moje niedopatrzenie
Zielucha Napisano 14 Kwietnia 2011 Napisano 14 Kwietnia 2011 Mam ten sam problem i tą samą przerzutkę. Śrubką ustawiłam ta żeby nie ocierało to teraz mi wogóle nie che wrzucić na najmniejszą :/ Jak ustawie żeby na najmniejszej było dobrze to znów trze na najwięszej. Może rzeczywiście to ustawienie na rurze... heh tylko teraz muszę ją tak uręcić żeby było jak dawniej
autobus Napisano 17 Kwietnia 2011 Napisano 17 Kwietnia 2011 Posiadam identyczną przerzutkę i miałem takie same objawy jak kolega z powyższego postu ale na szczęście poradziłem sobie z tym problemem. Mianowicie przerzutkę należy odpowiednio usytuować na rurze jak ustawimy ją w odpowiednim położeniu to jesteśmy w "domu" dalsza regulacja przerzutki to tylko wyregulowanie śrubkami skrajnych koronek czyli najmniejszej tarczy oraz blatu. Swoją drogą przerzutka mimo swojej ceny sprawuje się przyzwoicie automatycznie reaguje na zmianę biegu a i pod obciążeniem też świetnie sobie daje radę. Powtarzam jeszcze raz dobre ustawienie na rurze a reszta pójdzie jak składka. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 17 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 17 Kwietnia 2011 Zaczą bym od tego ze jak przerzutka jat na 3 ustawiona jej dolna krawędź, znaczy prowadnicy ma być jakieś 2 mm nad zębatką...to tyle teroii. Próbowałem wyregulować śrubą wychylenie prowadnika ale już chyba dalej nie mozna. Brakuje dosłownie 1mm aby łańcuch nie ocierał o prowadnik. Problem może leżeć w śrubach blokujących. Masz na H i L. H ogranicza wychylenie prowadnicy na 3 biegu a L na 1 biegu. Jeżeli popuścisz śrubkę H prowadnica sie przesunie o ten 1mm czy ile ci tam potrzeba.
gilgamesz Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 A co zrobic jesli łancuch ociera, ale nie o góre czy dół prowadnicy, ale o jej prawy bok(ten dalszy od ramy roweru)?. Jak lekko odsunac prowadnice na zewnatrz?
Mod Team Puklus Napisano 25 Kwietnia 2011 Mod Team Napisano 25 Kwietnia 2011 No od tego masz śrube baryłkową przy manetce. Kręcisz w lewo przerzutka w prawo i odwrotnie. Noo chyba ze nie masz śruby(a czasami sie zadaża) to masz problem
gilgamesz Napisano 25 Kwietnia 2011 Napisano 25 Kwietnia 2011 Srube przy manetce mam i tak własnie myslałem,ze to nia trzeba pokrecic. Dzieki za odpowiedz,ale byłbym jeszcze wdzieczny za uscislenie kierunków. Czy dobrze rozumiem,ze te kierunki obowiazują patrzac od strony tej sruby baryłkowej i patrzac na prowadnice przerzutki od strony przedniego koła?
paweloko Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Zawsze tak bedzię ponieważ łańcych nie może iść na skos.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.