Skocz do zawartości

[przerzutka + manetki] XTR czy X9?

Puklus

XTR vs X9  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co by?cie wybrali ??

• ty? X9 + gripy X9
    • ty? XTR 971 + Manetki XT 770

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Witam

Mam mały dylemat nie wiem co wybrac, obecnie mam naped shimano. Mysle na upgradem ale tu niewiem co wybrac.

Mam do wyboru xtr m971 + manetki XT m770 albo x9 + gripy srama x9. Cenowo bardzo podobne zestawy a niestety nie jeździlem na żadnym z wymienionych.

Jak rozważasz manetki 3x9, to możesz pomyśleć na kompletem XT. Masz tu na forum, krótki poradnik jak w 10min przerobić prawą manetkę na XTR (odblokowanie MultiRelease).

Także w ramach oszczędności polecałbym ten zestaw, no chyba, że masz kasę to XTR +100 do lansu ;)

Nie ma tu się nad czym zastanawiać, zestaw X9 + gripy X9 to wyznacznik precyzji, szybkości i niezawodności. W przypadku porównania cynglowych X9 i XT można by jeszcze polemizować nad wyższością danego producenta, w wypadku gripów konkurencja nie istnieje.

• Mod Team

W tym momencie przekonuje mnie mikroindeksacja. Naped mam wyregulowany pod nazwimy to prostą droge i lekki teren, czyli lancuch mi nie obciera o prowadnice przy przelożeniach od 3x3 do 3x8/9 i od 2/4 do 2/9. przy wjechaniu w ciezszy teren musiał bym przestawiać przerzutke przednia a przy gripach problemu nie ma.

miskov17 jeżeli wyznacznikiem precyzji i szybkości jest dla ciebie gripshift x9 to z całym szacunkiem do tego jak udzielasz się na różnych forach ale nie masz pojęcia o czym ty biadolisz

Puklus czy będziesz brał srama czy sh*tmano staraj się brać najwyższy model manetek, jeżeli zdecydujesz się na shimano i przerzutkę xtr-a i nie zależy ci tak bardzo na wyglądzie to polecam tobie RD-M970 ponieważ RD-M972 jest miękka jak kupa, polecam ci zestaw manetki x.0 i przerzutka x.9

Szczerze powiedziawszy nie wiem skąd tworzysz takie teorie, może wyjaśnisz nam na czym polega ta ogromna różnica? Ciekawi mnie, jak manetki o tej samej budowie mogą inaczej pracować, no chyba, że znaczek X0 dodaje jakiś magiczne właściwości. Jedyną przewagą X0 jest lepsze wyprofilowanie gripa...

A tak odnośnie ogólnej pracy napędu, polecam na początek kupić dobre pancerze i linki (np. Jagwire ripcord), może to dać znacznie lepsze rezultaty niż wymiana przerzutki z XT na XTR, czy X9 na X0...

• Mod Team

Heh Jak już tak bardzo LANS to X0 w wersji red :D

A tak na powaznie, mam teraz manerki RF LX 570 sa wg mnie ok ale lewa zaczyna szwankowac.

Przerzutki shimano troche mi prały po ramie, dlatego tez lekko faworyzuje srama, dla mnie to nowość i tez to sprawia ze chce sprobować.

Zawsze chciałęm mieć XTR choć X9 trochemnie bardziej przekonuje ale sprawa ciagle sie toczy

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

Na przerzutce X.9 jeździłem już chwile, bez manetek, pracowały z moimi RF i o dziwo działało to nawet sprawnie jeśli wziąć pod uwagę różnice w rotacji manetek.

Wczoraj po już irytującym czekaniu doszły manetki. Założyłem i pierwsze wrażenie było mało pozytywne. Ani to sie wyregulować nie chciały ani to na kierownicy umieścić sensownie. W końcu późną nocą wyregulowałem naped na "sucho".

Dziś pierwsza jazda w terenie. I jestem pod wielkim wrażeniem precyzji z jaką działa komplet X.9. Po regulacji pierwsze metry, praca cicha, zmiana błykawiczna - idealna. Moje RF we współpracy z kompletem LX m570 działay ładnie i precyzyjnie ale to inna bajka zupełnie. Bardzo fajna praca gripów, wszystko idelanie wyczuwalne. Problem mam tylko przy 2 zębatce z tyłu. 30t. Na całej kasecie działa idealnie ale na 2 sie gubi, ale to zapewne wina łańcucha.

Gubie sie tez w przelozeniach nie wiem czemu ale dłoń kreci odwrotnie jak mysli głowa :whistling: ale sie przyzwyczaje :D

Teraz ciekawi mnie praca kompletu XT i XTR ale nie mam możliwości tego sprawdzić niestety.

Podsumowując jestem zadowolony z wyboru :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...