Skocz do zawartości

[błotniki] kilka porad od "zabłotnikowanych"

X-(L)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jaki z tego moral? Rower nie ma byc piekny tylko bezpieczny. Tak wiec idzcie do sklepu (chocby do marketu) i kupcie sobie zestaw blotnikow zanim komus przydarzy sie to co mnie.
Bzdury opowiadasz!

A że w oczy pryska? Od tego są okulary rowerowe :(
Właśnie.

Dla potwierdzenia przytoczę pewną historię z moim znajomym w roli głównej. Otóż jechał sobie z górki przez las i pod błotnik dostała mu się gałąź. Koło zostało zablokowane, a kolega zaliczył efektowną glebę. Gdyby nie miał błotników gałąź prawdopodobnie ześlizgnęła by się bokiem i nic by się nie stało.

Błotniki polecam jedynie do rowerów miejskich, lub zaadaptowanych na miejskie. W rowerach sportowych nie stosuje się tego wynalazku.

Napisano

No nie wiem jak z tymi okularami, przeglądając foty z błotnych maratonów/zawodów, właśnie co mnie zdziwiło mniej zawodników ma okulary niż normalnie...

• Mod Team
Napisano
Witam

Odgrzewam trochę kotlet, ponieważ mam problem z montażem błotników a'la Odi. Po zamontowaniu błotnika w tylnym uchwycie, v-hamulec ociera o błotnik powodując jego przesuwnie sad.gif Mógłby ktoś podrzucić jakieś bliskie fotki z zamotowanym tylnym błotnikiem. TIA.

Wrzuć fotkę jak to u Ciebie wygląda bo nie wiem czy dobrze rozumiem.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

witam

słuchajcie, rower unibike crossfire , rozgladalem sie za błotnikami, i polecono mi błotniki pełne stopowe SKS bluemels, jezdze głownie po asfalcie czasem lekki teren, jka sadzicie czy to dobry wybor, na allegro znalazlem cos podobnego a nieco tansze:

http://allegro.pl/item301402930_kompozytow...ekking_28_.html

czy warto montowac w ogole takie blotnii do crossa, jezeli nei to dajcie znac co macie na uwadze:)

pozrawiam

--- 01.02.08.:

no dzięki za pomoc....

Napisano

Z tego co widze, to sa blotniki typu "pelne" czyli najlepiej zabezpieczaja przed ochlapaniem. Co do crosa...masz waskie opony wiec spokojnie sie zmiescisz pod pelnymi. Kwestia czy bedzie Ci odpowiadal wyglad rumaka po zalozeniu blotochronow :)

Napisano

rymo, no niestety, zima nie ma wielkiego wyboru: albo blotniki, albo mokre gacie :). Ja bym sie nie przejmowal wygladem i bral pelne, bo w zimowce mam plastiki, z przodu troche krotkie i zawsze jak konkretnie pada to mam buty mokre. Ale bez blotnikow to w ogole sobie jazdy nie wyobrazam o tej porze roku.

Napisano

witam

dzięki panowie, błotniczki zamówione, wygląd to sprawa drugorzędna, chociaż..., no wole mieć jak żeście to ujęli "suche gacie" <lol>:P

w każdym razie jak przyjdą i przetestuje , to napisze jak się sprawują , w każdym razie wpadnę tu do was:)

dzięki za pomoc i pozdrawiam

Napisano

Klosiu mi chodzilo o wyglad pelnych B) Jak sam wiesz sa rozne typy blotnikow..ale co racja to racja..nic nie zastapi pelnych pod wzgledem suchosci jadacego :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

witam,

błotniki doszły zauważyłem tylko jedną rzecz na którą wcześniej nie zwróciłem uwagi:// i chyba to był mój wielki błąd:

a mianowicie gumy 28 x 1,6 - 700x 40 C i błotniki pełne 45mm......

założyć po wstępnej przymiarce dam radę jednak chodzi o to czy w ogóle warto to robić... ze względu na ich skuteczność , miał ktoś kiedyś taki przypadek, próbował tego,

czekam na opinie i porady :/

pozdroffka

PS wg testu do którego miałem dostęp pod błotniki SKS bluemels o szerokości 53 mm można zmieścić gumę 1,9.....1,9*25=47,5 mm czyli teoretycznie zostaje nadmiaru (błotnik jest szerszy niż guma ) ok 5mm (podobnie jak u mnie,)

co wy na to , pozdroffka

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam szanownych forumowiczow!

Temat blotnikow zainteresowal mnie szczegolnie poniewaz zawodowo zajmuje sie ich produkcja. Z gory wielkie dzieki :) za Wasze posty, szczegolnie te wytykajace wady przyczyniaja sie do ich usuwania oraz poprawiaja plany przyszłych projektów. Nic nie zastapi testu w realu, a to robicie Wy uzytkownicy.

Pozdrawiam Andrzej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...