Schwefel Napisano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 5. jakiś cienki drucik Ten cienki drucik przekładasz przez dziurki w śrubkach mocujących zacisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Hmmm... przez dziurki w śrubkach mocujących zacisk??? Rzeczywiście w orginalnych śrubkach są otwory, ale nie bardzo wiem czemu ma służyć taki zabieg??? Dodatkowe zabezpieczeni przez przypadkowym odkręceniem??? Żeby ich nie zgubić??? Nie potrafię wpaść na coś konstruktywnego. Schwefel - dzięki za lekkie oświecenie i proszę o więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 27 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Ten drucik jest przykładem stosowania wysoko rozwiniętych technologii w koncerie Shimano. Dzieki niemu śruby zacisku się nie odkręcą. Rzuć okiem na tą dokumentacje http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/XTR/SI_8J70A/SI-8J70A-003-00-Eng_v1_m56577569830750010.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 to chyba jakiś zły sen albo kiepski żart - w ten sposó mocowałem kiedyś wycieraczki w ... maluchu żeby nie odpadały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m81wwski Napisano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Witam, Dzisiaj zamontowałem BR-M988 u siebie i tylko jeden problem na razie mam. Jak zmniejszyć / ustawić swobodny skok klamki. U mnie hamulce łapią ok centymetra od gripu - trochę za późno. Jak wykręciłem śrubę free stroke klamka podskoczyła do góry i punkt łapania trochę się podwyższył ale to nadal 1,5 cm od gripu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemo Napisano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Nie wiem, może masz za mało płynu w układzie. Poza tym, Triale mają pokrętła do regulacji odległości klamki od gripa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m81wwski Napisano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Udało mi się rozwiązać ten problem. Najpierw częściowo wykręciłem śrubę free stroke potem śrubą do regulacji odległości klamki odsunąłem ją na maksa od gripu i wkręciłem śrubę free stroke. Potem delikatnie skręciłem śrubę regulacji klamki i jest super. Po pracy sprawdzę jak hamuje na tarczy 180 SLX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktoto Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam, mam zamiar zakupić hamulce XTR ,czy są godne polecenia?? Obecnie mam Avid Juicy 5 i regulacja zacisku jest strasznie denerwująca ,czy w XTR też jest ten problem?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemo Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Ja tam nie mam żadnych problemów ze sowimi hamplami (XTR Trial). Jeśli muszę coś ustawić, a zdarza mi się to rzadko, to ogranicza się do delikatnego przesunięcia zacisku tak, aby tarcza znajdowała się między klockami, i trwa to dosłownie chwilę. Zwykle dotyczy to sytuacji w których zakładam ponownie koło. Może wśród innych użytkowników jest podobnie... może dlatego taka cisza w tym wątku... ktoś pisze o swoich rozterkach dotyczących zakupu hamulców, czasem decyduje się na ich zakup i ... cisza. Bo skoro wszystko działa to o czym tu pisać. Kto wie. A może jest dokładnie na odwrót? Ja tam ze swej strony mogę je polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktoto Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Dobrze słyszeć takie słowa Jeszcze pozostaję wybór wersji Jeździłeś może na modelu XC? Czuć różnicę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemo Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Wersji XC nawet na żywo nie widziałem. Różnice względem wersji Trial, jak pewnie się orientujesz, zbyt duża nie są. Polegają one na zmienionej budowie klamek, no i te radiatory przy klockach. Nie wydaje mi się, aby pod kątem niezawodności te wersje różniły się między sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktoto Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Wybiorę chyba XC bo na tyle budżet pozwala Dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Chce tera wymienic moje stre XT 775 na nowszy model I tu zastanawiam sie nad opcja XTR Trial 2011 XT 2012 (wzorowane na tych pierwszych) Mam jednak pytanie czy klocki metaliczne z polaczeniu s tarczami shimano beda piszczec zwlaszca na mokrym ? (tu mam bardzo przykre doswiadczenia z klockami i tarczami ashima - wstyd bylo ciagnac za klamkę) Czy warto doplacac do XTR skoro waga nie jest moim priorytetem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemo Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Czy warto dopłacać nie wiem, bo z nowymi XT do czynienia nie miałem. Wiem natomiast, że Triale na metalicznych okładzinach piszczą jak są mokre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Jak masz xt 775 i chcesz je z jakiegokolwiek powodu wymienić to tylko i wyłącznie R1 kolego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 jezdzilem na 4 kompletach r1 i dla mnie 4x padaka, jesli porownac do elixirow - mniejsza sila, przy dlugim hamowaniu zapada sie klamka i robia sie spowalniacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Jak masz xt 775 i chcesz je z jakiegokolwiek powodu wymienić to tylko i wyłącznie R1 kolego . Z tym ze za R1 kosztują kolo 1600 zł XTR Trail 1200 zł a XT 2012 800 zł Nie wspomniałem wcześniej o kwocie jaka chce wydać, jeszcze może na xtr bym sie szarpnął, ale te 1200 to górny pułap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Jak priorytetem nie jest waga to po co R1? Piszczy większość klocków metalicznych i to niezależnie od tarczy, choć do Shimano polecam Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eloo Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Mam jednak pytanie czy klocki metaliczne z polaczeniu s tarczami shimano beda piszczec zwlaszca na mokrym ? (tu mam bardzo przykre doswiadczenia z klockami i tarczami ashima - wstyd bylo ciagnac za klamkę) Tarcze shimano w połączeniu z klockami metalicznymi piszczą na mokrym ale tylko przez chwilę, dopóki tarcza nie oczyści się z wody - jakieś pierwsze 2-3m hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemo Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 U mnie jest inaczej.. Zestaw który ja mam - XTR Trial + tarcze XT niestety piszczą jak są mokre i już. Aby przestały hałasować muszą po prostu wyschnąć (wskutek temp. wydzielanej podczas hamowania bądź po prostu wyschnąć). Można wypróbować patent opisywany na forum z pastą miedzianą. Pokrywa się nią powierzchnie klocków stykających się z tłoczkami zacisków tak, aby nie upaćkać tarczy czy okładzin. Być może to będzie jakimś rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Września 2011 Udostępnij Napisano 1 Września 2011 W moim przypadku pasta miedziana nic nie dała. Tarcze też nie mają nic do rzeczy bo zmieniłem na XT na pająku i dalej są piski. W sumie to mi to nie przeszkadza zbytnio bo pisk jest tylko w początkowej fazie hamowania (1-2sek) a później jest cisza. Do organików/półmetalików nie wrócę, wolę hamować i słuchać piski niż spowalniać i mieć błogą ciszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.