ciastek81 Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 No i OK, po świętach zamówię sobie Trail'e. Generalnie mam złe doświadczenia z Formula K-24 i mam nadzieję, że teraz nie trafię felernych hampli - choć ryzyko istnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Nie wiem o "podwieszanie" których tłoczków chodzi, jeśli o tłoki w dźwigniach to faktycznie zjawisko występowało w starszych wersjach, parę lat temu i dotykało hamulców z tłokami plastikowymi. Rozwiązaniem była wymiana na metalowe. Ja mam trzecie formule i wg mnie to hamulce nr1. Heh "dłuższy czas użytkowania" Tego chyba jeszcze nikt ocenić nie jest w stanie. Co do ryzyka to wg nie shimano są w czołówce, a przynajmniej tak było do zeszłego roku. Jeśli nowe roczniki i modele pracują tak bezproblemowo jak proste i tanie 445 to można mieć nadzieję na tendencję zwyżkową odnośnie pracy i bezawaryjności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciastek81 Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Nie wiem o "podwieszanie" których tłoczków chodzi, jeśli o tłoki w dźwigniach to faktycznie zjawisko występowało w starszych wersjach, parę lat temu i dotykało hamulców z tłokami plastikowymi. Rozwiązaniem była wymiana na metalowe. Ja mam trzecie formule i wg mnie to hamulce nr1. Jeśli chodzi o moją wersję ORO K-24 (mam model 2008) to zawiesza mi się tłoczek od strony koła w tylnym zacisku. Jak złapie trochę kurzu to przestaje wracać do pozycji wyjściowej (jak miałem metaliczne klocki to wstyd było jeździć). Doraźnie pomaga pryśnięcie smarem silikonowym. W serwisie zrobili wszystko poza wymianą samego zacisku - a niestety poszedłem w oszczędności i kupiłem OEM z Niemiec. No i jeszcze mogę dorzuć, że do póki nie zmieniłem tarcz na Shimano XT SM-RT76 to z przodu wydobywało się "metaliczne cykanie" - dwa komplety tarcz od Formuli testowałem i za każdym razem to się działo. Wydaje mi się, że tarcza wpadała w drgania bo o "biciu" nie było mowy. Heh "dłuższy czas użytkowania" Tego chyba jeszcze nikt ocenić nie jest w stanie.Co do ryzyka to wg nie shimano są w czołówce, a przynajmniej tak było do zeszłego roku. Jeśli nowe roczniki i modele pracują tak bezproblemowo jak proste i tanie 445 to można mieć nadzieję na tendencję zwyżkową odnośnie pracy i bezawaryjności. Liczę, że już ktoś uczciwie przejechał na tych hamplach ~ 1,5-2 kkm i wie co pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Tobo, czy mógłbyś rozwinąć myśl "Co do ryzyka to wg nie shimano są w czołówce, a przynajmniej tak było do zeszłego roku" - czy chodzi Tobie o to, że shimano są w czołówce niezawodności czy w czołówce ryzyka awaryjności??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 W sklepie mamy dwa rowery z zeszłego roku, jeden z chyba modelem oznaczonym 575 a drugi to chyba 486. Oba mają gumowate klamki a 575 był z przodu zapowietrzony. Oba rowery są nowe. Macałem od pojawienia się xt08 sporo sztuk tych hamulców i wiele z nich nie działało "z pudełka" tak jakbym sie spodziewał po fabrycznie nowych hamplach/ W tym roku sprzedaliśmy sporo rowerów z 445tkami, czyli chyba z grupy alivio. Żaden nie jest zapowietrzony, wszystkie mają przyjemnie twarde klamki. Tak więc zupełnie nie jak shimano z ostatnich lat. Opinie na temat nowych xtr też są pochlebne, choć te moge jedynie poznać z netu. Gdybam jednak że skoro najniższy hydraulik shimano działa tak fajnie to wyższe modele też. Wg mnie minusy nowego alivio są dwa; pierwszy to starszy model klocków (taki jak w np 535), dostępność zamienników jest mniejsza; oraz waga, która wynosi 270 gram dla przedniego hebla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 A gdzie znajdę XTR 2011 w najlepszej cenie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciastek81 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 A gdzie znajdę XTR 2011 w najlepszej cenie ? Jak szukałem ostatnio w necie, to dwie najlepsze oferty: Tu trzeba bulić za przesyłkę: http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=3214&&id_pod_kat=121&&id_kat=5 ... a tu nie, ale trzeba specjalnie zamówić: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_hydrauliczny-hamulec-tarczowy-xtr-im-9851-2011-SHIMANO__P_53174998-53010001__PZTA_1__PD_53010574.html W Wawie jak pytałem w zaprzyjaźnionym sklepie, XTRy są tylko na zamówienie wersja XC ~ 1100 zł (cena z rabatem), a Trail ~ 1180 zł (też z rabatem), ale dopiero po świętach będę dogadywał szczegóły. Oczywiście to cena bez tarcz. Zastawiałem się jeszcze nad Elixirami, nawet niezła oferta jest w: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=40209 ... no i kombinowałem też, jak załatwić coś z Harfy taniej, ale kupować coś co im "zostało", mi się nie uśmiecha - zwłaszcza, że Elixiry nie są takie niezawodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemo Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 A gdzie znajdę XTR 2011 w najlepszej cenie ? ... albo czekać na okazję: http://allegro.pl/ha...1532026959.html http://allegro.pl/ha...1532026865.html ...tyle, że można się naczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciastek81 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 ... albo czekać na okazję: http://allegro.pl/ha...1532026959.html http://allegro.pl/ha...1532026865.html ...tyle, że można się naczekać Na tych aukcjach były hample z dwoma różnymi klamkami. Też o tym myślałem, ale po dotychczasowych przygodach wolę mieć możliwość zażyczenia sobie naprawy w ramach gwarancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Tobo - dzięki za odp. Nie wiedziałem że shimano tak zeszło na psy - ja do tej pory byłem z nich zadowolony Jedno jest pewne - jeśłi chodzi o serwis (wymiana płynu i odpoiwetrzanie) to XTR bije na głowe elixity. Jak ktoś ma anielską cierpliwość to polecam elixira, jak ktoś nie chce marnować nerwów XTR'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Nie ,no chodziło mi o wersję trail ze sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Właśnie shimano obecnie (chyba) wraca do formy, stąd jestem posiadaczem nowych 445. Trudno bezpośrednio porównywać moc do formuli bo 445 mają żywiczne klocki a r1 obecnie półmetaliki i pewie dlatego są trochę słabsze; przy tym jednak łatwiej je wyczuć. Są za to chyba 5 razy tańsze za sztukę Co do trwałości trudno cokolwiek powiedzieć, do tego potrzeba z rok użytkowania i przynajmniej z jednej zimy, żeby zobaczyć jak radzą sobie w niskich temperaturach, przy silnym zanieczyszczeniu tarcz i klocków i czy postawią się soli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciastek81 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Nie ,no chodziło mi o wersję trail ze sklepu To trzeba poklikać po tych sklepach internetowych Z tego co patrzyłem ceny w necie oscylują w przedziale 1200-1250 zł (zestawy bez tarcz). Najtaniej Trail'e, chyba jednak są... ...przód http://bikecenter.pl/index.php?p4489,shimano-xtr-br-m988-trail-przod-hamulec ...tył http://bikecenter.pl/index.php?p4490,shimano-xtr-br-m988-trail-tyl-hamulec W zagranicznych sklepach nawet nie ma co patrzeć - tam sprzedawcy chyba czegoś się naćpali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Panie i Panowie - w zestawie obok hamulca shimano dało kilka interesujacych rzeczy: 1. plastikowe "chwyty" pomocne przy skracaniu hamulca - jeśli użyjemy imadała modelarskiego podtrzymują i chronią przewód, 2. adapter odpowietrzjący 3. śruba odpowietrzjąca 4. Zestaw oliwki 5. jakiś cienki drucik 6. takie coś plastikowe co się wkłąda w zacisk po wyjęciu klocków. Intrygują mnie przedmioty 2,3 oraz 5. Czy ktoś z Was rozważał zastosowanie tych elememtów sztuka po sztuce? Do czego np ma służyć ten drucik??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciastek81 Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Zamówiłem wczoraj Trail'e Heh niestety za pierwszym razem jak się pytałem w sklepie, to coś źle zanotowałem Cała impreza będzie mnie kosztować 50 zł więcej. Generalnie wg aktualnego cennika Shimano komplet hampli Trail bez tarcz kosztuje 1400 zł. Więc nie ma co liczyć na super okazje, raczej jeśli coś będzie znacznie taniej to będzie zestaw mocno "kombinowany". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Jakie wy macie na tym forum dylematy to ja pytań nie mam. Mając prawie 1,5 k zł na zakup hampli jest tylko jedna opcja. R1 ! A nie jakieś plastikowe xtry, świecące się jak wiatraki na odpuście na wsi. 1400 zł za te hamulce ? Maxymalnie 800 żł mógłbym na takie coś poświęcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Witam - jak pisałem używam hamulców jak w temacie - przedni zalany LHM+ tylny na orginalnym oleju shimano. Moje wrażenia są takie, że tylny działa mocniej. Tylnym blokuję koło nie wkładając w to dużo siły, przedniego za nic nie mogę zablokować, a przy bardzo silnym nacisku na klamkę hamulec zaczyna wydawać dzwięki potępieńcze. Przedni działa jak spowlaniacz a nie zatrzymywacz. Sądziłem, że to efekt LHM+, więc dziś zlałem z układu LHM+ i napełniłem hamulec olejme shimano i ... nic, nadal to samo Takie opcje chodzą mi po głowie: 1) robię coś źle postępując zgodnie z instrukcjami shimano (dokument zatytułowany: Dodawanie oleju mineralnego i odpowietrzanie) 2) zalałem tarcze i klocki i stąd efekt słabości hamulca połączony z tymi piekielnymi dźwiękami? 3) przedni hamulec nie jest do końca odpowietrzony? W instrukcji shimano są dwie opcje - ja korzystam z pierwszej. Chociaż wydaje się to bez sensu, ale może do pełnego odpowietrzneia koniczne jest wykoanie czynności odpowietrzających zarówno przy użyciu zaworu odpowietrzającego jak i przy użyciu śruby odpowietrzającej? Przelewam płyn wtłaczając ok 15 ml przez zacisk aż nie lecą bombelki powietrza przy klamce. Docierając do punktu w którym płyn sam przelewa się ze strzykawki zainstalowanej na klamce do butelki (woreczka) zainstalowanego do zaisku wężykiem nie widzę aby leciały bombelki powietrza??? Tylko w tym miejscu opis się nei zgadza z tym co w opisie. Resztę robię tak samo?!? Może ktoś z was miał podobne doświadczenia??? Jak usunąć ewentulane powietrze z układu (może wykorzystać zestaw jak do avidów, stosując podciśneinie???) Czy klocki i tarcza zalane płynem mogą prócz dzwięków powodować słabość hamulca??? Odpowiedzi w stylu, że nie trzeba było kupować "sh*tmano" generalnie nie posuną mnie na przód - poza tym - jak pisałem - hamulec tylny działa wzorocowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemo Napisano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Jakie wy macie na tym forum dylematy to ja pytań nie mam. Wiesz Mati199, temat jak temat. Mogą się Tobie chłopcze te hample nie podobać czy tam pomysł wydawania na nie pieniędzy, pewnie. Ale żeby się aż tak z tego powodu unosić.... trochę bez sensu . Wiesz Ramir, aby tylnie koło zablokować to nie trzeba nie wiadomo czego. Przy serwisie, czy tam w ogóle przy użytkowaniu, należy dbać aby tarcze czy klocki nie miały kontaktu z czymś tłustym. Taka substancja w drastyczny sposób mniejszy współczynnik tarcia, co odbije się na skuteczności hebli. Zaciski na przednie i tylko koło są takie same. Może spróbuj po prostu zamienić. No i przede wszystkim jeśli zabrudziłeś hample (tarcze czy okładziny) koniecznie je odtłuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 mati199: tu rowniez odpust z wiatrakami, chociaz moim zdaniem ladniejszy Do tego moze lepiej dzialajacy...?, a zapewne lzejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Tarcze już odtłuściłem, jutro może wypalę klocki. Mam nadzieję, że w tym tkwił błąd. Jak nie - ciągnę temat dalej I nadal uważam, że 1100,- za XTR to równie dobry pomysł co 1800,- za R 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciastek81 Napisano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Wygląd to pojęcie względne Dla mnie liczy się bezawaryjność. Moje ORO K24 z chęcią potraktuję młotkiem, jak tylko odbiorę nowe hample Niestety jeden felerny egzemplarz (niestety mój) zespół mi całą opinię o Formuli. Takich "jazd" jak z ORO nie miałem z Juicy 5, a katuje już drugi komplet tych hamulców. ~ramir ... zaolejenie klocków najprościej sprawdzić zapalniczką, jeśli są zaolejone na powierzchni zacznie się po prostu "gotować" olej. Jedyny problem to jak je złapać, żeby się nie poparzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemo Napisano 25 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 np. kombinerki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Witam - że są zapaćkane to bardziej niż pewne. Sądziłem jednak, że zalanie kolocków i tarcz płynem wywołuje jedynie nieprzyjemne efekty dxwiękowe a nie tak DRASTYCZNĄ utratę mocy?!? NIe mam jeszcze doświadczenia z tarczówkami - w zasadzie dopiero pierwszy sezon jestem ich użytkownikiem. Z v-kami wiedizałem w zasadzie co robić a tu muszę jeszcze szukać po omacku, ale to też duża frajda W sumie to przez ostatni miesiac poprzedniego sezonu używałem elixiry 5 - wyły i szarpały ramą od nowości. Przy nich nic nie grzebałem poza próbami przekłądania i idtłuszczania klocków. Teraz mam pierwsze doświdczenie z zatłuszonymi tarczami i klockami więc pewne symptomy są dla mnie niespodzianką. W sumie chciałem tylko napisać, że problem braku siły wynikał z ochlapania tarczy i klocków płynem. Przejechałem całość preparatem do czyszczenia hamulców w sprayu i jak na razie powrót siły znaczący. Za jakiś czas znowu wleję do układu LHM+ i przetastuję czy czuć różnicę w działaniu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 26 Kwietnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Ramir, czemu uparcie LHM? Ze względów ekperymentalno-poznawczych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramir Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Durnykocie - dokładnie względy eksperymentalno-poznawcze - mam tego LHM całą butlę i MUSZĘ się przekonać - na własnej - być może potem durnej (bez urazy) skórze. Oczywiście śledząc tematy na Naszym forum biorę jeszcze pod uwagę opcje oleum Finish Line i chyba Motorex'a. BTW jako Poznaniak mam wewnętrzną potrzebę zejścia z kosztów eksploatacji, bądź co bądź, drogiego sprzętu Oczywiście założenie: bez utraty jakości i BHP. W tej chwili uważam tak - LHM+ (skoro nie niszczy uszczelek) jest b.dobry dla kogoś kto nie ma doświdczenia z serwisowaniem tarczówek (chodzących na minerale). Buteleczka orginalnego (mam andzieję) shimano (100 ml) bez testów na LHM (1000 ml) mogłaby mi nie wystarczyć na oba hample - taki byłem rozrzutny Zanim dobrałem odp. wężyki (średnica) nie "spadywujące" albo z końcówki zaworu tudzież strzykawki, to troszeczkę potrwało (w końcu jakoś musiałem zapaprać te tercze i klocki). Biorąc pod uwagę koszty sklepowe (i terminy w sezonie): skracania przewodów, napełniania czy odpowietrzania hamulców, to i tak inwestycja była opłacalna - czasu nie liczę bo to mój czas wolny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.