roadside_warrior Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 PiPoLiNiO, łącze sie z Tobą w bólu:) Mam to samo. Hamulce br-m975, tarcza xt SM-RT79, klocki to czerwone kool-stopy. Załozyłem nowy zestaw. Przy docieraniu było ok, klocki ładnie do siebie dochodziły ale po dotarciu- masakra. Siła hamowania jest ale tarcza zaczęła wpadać w potężne wibracje, brak płynności. Nie chce Cie dołować ale męcze sie z tym juz parę miesięcy. bezskutecznie. Efekt występuje tylko z przodu, tył ok. Na 90% jestem pewien ze wina leży gdzieś w styku miedzy tłoczkiem a klockami. Chwilowa poprawę dało podklejenie klocka taśma izolacyjną, oczywiście od strony tłoczka. może pomogło by delikatne przesmarowanie tego miejsca smarem jak ktos napisał wyzej, na nie ryzykowałem. Xtr dobrze działały tylko z orginalnymi okładzinami na tytanowej płytce i uwazam ze tylko te nalezy stowować. Hamowanie super płynne, nie słuchaj opinii ze kazdy hamulec ma wibracje. Póżniej wymieniłem na zwykłe klocki Xt i zaczęły się problemy. Brak kompatybilnosci z różnymi tarczami. Po dwóch sezonach zaczęły przeciekać tłoczki. i znowu kupno nowych tarcz i klocków bo tamte juz zdążyły sie zatłuścić. Na szczeście sa firmy które dorabiają owe uszczelniacze i tanim kosztem mozna uratowac zacisk. Jestem zdania ze na shimano sie nie oszczędzi, nie warto dawac tanszych tarcz badz klocków. olej tez tylko orginalny a nie jakis lhm+ od citroenów. Napisz jak zachowuja sie z nowymi klockami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ugupu Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 To w cholerę drogie w eksploatacji te sh*tmano są skoro tylko oryginały i nic więcej żeby to jakoś działało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Akurat olej używam LHM+, mimo, iż mam Shimanowski. Jakoś mi lepiej działa pod nim:) W SLX i XT też go używałem i wszystko było OK:) Dzisiaj posmarowałem jeszcze te nowe klocki XTR (metaliczne) pastą miedzianą od spodu, bo podobno też pomaga. Niestety wczoraj tylko po podwórzu pojeździłem bo późno złożyłem wszystko, a dzisiaj niestety pogoda do pupy... Etap docierania, więc oczywiście bez wibracji. Dobrze stestuję jutro albo pojutrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roadside_warrior Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 na lhm klamki wolno mi odbijały a w temp. poniżej 0 wcale:) Może tez spróbuje tym miedzianym, choc jestem bardzo uczulony na jakiekolwiek smary w pobliżu hamulców. Niby woda nie rozmyje go ale zawsze jest ryzyko ze pójdzie na tarcze. Na docieranie hamulców nie ma lepszej pogody jak lekki deszczyk:) szczególnie metaliki, bo żywiczne z tego co pamietam tylko piszczą na deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Ja niestety oryginalne na tytanowych podstawkach od razu sprzedałem:( A próbowałes oryginalne metaliki? Czy tylko te Kool-Stop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roadside_warrior Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 po "zjedzonych" Ti kupiłem M06 sądząc ze tytanowa płytka to tylko chwyt marketingowy. Różnica w cenie była spora. Siła hamowania już o wiele słabsza, na dłuższych zjazdach wyraźnie szybciej się grzały. Myślałem że tarcze juz do wymiany. potem próbowałem innych kombinacji. kool-stopy hamuja jak złoto, najbliższe orginału ale ciągle to nie to samo. Teraz juz kupno nowych tarcz i klocków xtr to dla mnie za duza inwestycja, nie opłaca sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Wszystko super, ale pominąłeś problem wibracji. Wypisz wzystkie klocki jakie miałeś podajac czy były wibracje czy nie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roadside_warrior Napisano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 owe objawy są tylko przy kool-ach, wcześniejsze klocki po prostu nie hamowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Wsadziłem oryginalne metaliki XTR, posmarowałem je pastą miedzianą i wibracji brak:) Przynajmniej na razie, ale liczę, że tak już zostanie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Zacząłem szukać rozwiązania tego problemu na zagranicznych forach. Najczęściej pojawiającą się przyczyną wibracji jest specyficzna częstotliwość rezonansowa dla układu rama-zacisk-tarcza. Jednym ze sposobów jego rozwiązania jest dociążenie zacisku. Osobiście, w ramach testu, zamiast zacisku, owinąłem kilkakrotnie jedną rurkę ramy kawałkiem dętki (3 zwoje) i ścisnąłem ZIPem. Wibracje rzeczywiście znacząco się zmniejszyły. Wróciła modulacja i siła. Są odczuwalne ale wcześniej były tak intensywne, że aż rzucały rowerem. W najbliższym czasie nadal będę szedł w tym kierunku. Spróbuje dociążyć bezpośrednio zacisk i zobaczę czy wibracje ustaną. Osobiście wydaje mi się, że to rama, a nie zacisk lub tarcza ma wpływ na wibracje. Wcześniej użytkowałem Juicy 3 z tarczami avida i wibrację również występowały (chociaż pojawiły się dopiero po pół roku). Może to kwestia delikatnych (lecz niewyczuwalnych) luzów na łożyskach ramy? Hmmm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Niestety ale to bzdura. Dostałem nawet telefon w tej sprawie z Centrali Shimano Polska. Gość jeszcze nie wiedział, że rozwiązałem już problem i zaczął od tego, że klocki oryginalne XTR są dłuższe niż pozostałe i dlatego pojawiają się wibrację. No i tak właśnie jest, na oryginalnych klockach nie mam żadnych problemów. Super hamuje, brak wibracji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Dlaczego uważasz, że to bzdura? Tak jak pisałem - miałem ten sam problem na obecnej ramie z Avidami a teraz z Shimano SLX z tarczami Shimano i Avida. Dociążenie zacisku w bardzo dużym stopniu poprawiło pracę hamulca. Bardzo możliwe, że również masz rację. Chociaż ja zarówno z przodu jak i z tyłu nie mam oryginalnych klocków Shimano, a wibracje pojawiają się tylko z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Dostałem nawet telefon w tej sprawie z Centrali Shimano Polska. Gość jeszcze nie wiedział, że rozwiązałem już problem i zaczął od tego, że klocki oryginalne XTR są dłuższe niż pozostałe i dlatego pojawiają się wibrację. Jako, że mój "patent" nie wyeliminował całkowicie wibracji, założyłem klocki Shimano. Rzeczywiście są około 1-2mm szersze. Niestety wibracje nie ustąpiły:( Powiedziałbym nawet, że odrobinie się zwiększyły, ale to subiektywne odczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Ale wsadziłeś klocki XTR czy inne shimano? Bo klocki od XT już też mogą wibrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bros Napisano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Wstadziłem XTRy. Ale tarcze mam XT. To i tak nie powinno mieć znaczenia, bez względu na to czy kupię klocki XT, czy XTR (a oba są ze sobą kompatybilne) to hamulce powinny działać tak jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Teoretycznie:) Dziwna sprawa, u mnie klocki xtr pomogły w 100%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.