mafia Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Witam, Planuję właśnie zakup dobrego roweru, w cenie najlepiej około 1500 zł. Mam 181 cm wzrostu i 85 kg. Jeżdżę głównie po asfalcie, czasem boczne nieutwardzone drogi lub las. Trasy głównie po 39 km (do pracy) i z powrotem oraz od czasu do czasu jakieś wyprawy po 150 km. Chciałbym by rower miał 28 calowe koła, najlepiej 24 przełożenie (nieobowiązkowo), dobre podzespoły (przerzutki itd). Niekoniecznie musi posiadać błotniki, bagażnik i tego typu rzeczy, ale jak będą to dodatkowy plus. Zastanawiam się nad: Kellys Coach Kellys Axis Kellys Saphix Wyglądowo najbardziej odpowiadają mi Kellys, a teraz można kupić modele z 2010 po dobrej przecenie. Myślę także nad: Maxim Excursion Unibike GTS Viper, ale kosztuje już prawie 1,8 tys. Wolałbym się skupić bliżej 1,5 tys Eentualnie jakiś Kross lub Medano, ale może polecicie mi coś innego. Będę wdzięczny za sugestie
zupazkota Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 kolarka używana? przy trasach ~40 km w jedną stronę jest to o wiele lepsza opcja
mafia Napisano 17 Marca 2011 Autor Napisano 17 Marca 2011 kolarka używana? przy trasach ~40 km w jedną stronę jest to o wiele lepsza opcja Trochę przesadziłem - do pracy mam 25 km. Kolarki raczej bym nie chciał, bo czasem muszę zjechać z asfaltu, a po powiedzmy po lesie raczej ciężko by było. O jakimś szutrze nie mówiąc
zupazkota Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 ja Ci żadnego crossa nie polecę, a sam jednego w domowym garażu mam opory na asfalcie są porównywalne z xc na delikatnej gumie a w lesie na crossie nie da się jechać ani wygodnie ani szybko. jak dla mnie xc (kross a4/ możliwie a6) ale koniecznie sprawdź jakąś ogarnietą kolarkę, bo jak już w jakims innym temacie napisałem, jest to sprzęt przez wielu nie znany/zapomniany a jeździ się na tym całkiem inaczej i przy poważnym traktowaniu jazdy, poważnie przemyśl spd
mafia Napisano 18 Marca 2011 Autor Napisano 18 Marca 2011 kolarzówka raczej mnie nie przekonuje. Wolę fajnego crosa. Teraz Kellys Axis są ładnie przecenione - ok 1400 zł. http://allegro.pl/kellys-axis-model-2010-nowy-wyprzedaz-i1513995998.html Z drugiej strony mam jeszcze możliwość kupić Maxim Excursion 500 za 1700 zł. http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/1645/Maxim.Excursion.500/ Sprzedawca w sklepie mocno go zachwala i poleca nawet bardziej niż około 200 zł droższy model Medano. Warto dopłacać? W porównaniu z Kellys Axis to 300 zł. Jak myślicie czy różnica warta jest tej ceny? Ogólnie o tych Maxisach na forum dużo nie znalazłem informacji. Podobnie o Medano CONTOUR CR 1.1, niestety. Kolega polecił mi jeszcze - Kross Evado 1.2 http://www.mudserwis.com/kross-2011-evado-12-p-1430.html Nie zdawałem sobie sprawy, że wybór dobrego roweru to taki dylemat. Parę lat temu poszedłem do sklepu i kupiłem pierwszy lepszy, który mi się z wyglądu spodobał
Rulez Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Kellys ma niby lepszy amortyzator tylko nie wiem czy ta "lepszość" jest wyczuwalna, reszta osprzętu na bardzo podobnym poziomie. Mi wizualnie najbardziej pasuje Kross, a Ty sam musisz wybrać, niestety żeby sprawdzi który rower najbardziej pasuje pod względem zajmowanej pozycji, trzeba na nim usiąść
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.