bajker2000 Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Witam. Chciałbym dowiedzieć się waszego zdania, jako ekspertów tej dziedzinie. Mianowicie noszę się z zamiarem zakupu nowej ramy. Zastanawia mnie jeden model firmy KTM: http://allegro.pl/rama-ktm-mtb-alu-okazja-r-53cm-od-gilickibike-i1510114658.html Mnie osobiście nie zależy na wyglądzie ramy i ten minimalistyczny wygląd jest do przyjęcia, natomiast chodzi mi o jakość tego sprzętu. Rama byłaby używana do normalnej jazdy, po nawierzchniach twardych, czasami lasy itp. ale bez żadnych szaleństw. Rocznie robię ok. 2000 km, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale podaję. Nie wiem, czy w tym temacie powinienem to pisać, ale, gdybym ewentualnie po waszych opiniach zdecydował się na zakup to jakie stery + widelec do tego dokupić? Zastanawiałem się nad jakimś XTC, 1-1/8 cala a-head. Pozdrawiam i z góry dziękuje za poświęcony mi czas.
adii22 Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Unikaj tych "KTM" - był już podobny temat kiedyś, z tego co mi wiadomo, to K.T.M a nie KTM, czyli podrobki - ale moge sie mylić !
bajker2000 Napisano 17 Marca 2011 Autor Napisano 17 Marca 2011 mhmmm, to mnie teraz zaskoczyłeś. Jak widać moja wiedza nt. rowerów jest powierzchowna . W takim układzie drodzy eksperci, co innego polecacie w takiej w miarę przystępnej cenie? Nie musicie szukać po Allegro, wystarczy, że podacie mi nazwę, Byłbym zobowiązany :0 Pozdrawiam
cynamon Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Wygląda na bardzo prostą ramę, czyli zwykłe rury alu bez żadnego cieniowania. Nie ma nawet uchwytu do hamulca tarczowego. Trudno nawet być pewnym czy to KTM, chociaż dzisiaj wielu producentów zleca spawanie w tych samych fabrykach. Do zastosowania bardzo amatorskiego wystarczy ale zastanów się dobrze i zrób kalkulację czy opłaca Ci się składać rower. Gwarantuję, że finansowo się nie opłaca, chyba, że posiadasz już trochę części i musisz dokupić niewiele. Rowery składane od podstaw kosztują pewnie 2x więcej niż podobny sprzęt kupiony gotowy w sklepie. Nawet gdy poluje się na okazje, to i tak składanie wychodzi dużo drożej. Rowery składają maniacy dla których najważniejsza jest ich własna wizja, a cena jest na ostatnim miejscu. Potrzeba do tego też sporo doświadczenia. Jeżeli pytasz jaki amortyzator, jakie stery, to sądzę, że dużej wiedzy na temat budowy rowerów nie posiadasz i odradzam samodzielne składanie. Podaj cenę jaka jesteś w stanie przeznaczyć na rower, to dostaniesz tu na forum bardzo konkretne propozycje.
bajker2000 Napisano 17 Marca 2011 Autor Napisano 17 Marca 2011 Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Otóż tak naprawdę oprócz ramy potrzebowałbym tylko stery, widelec i nową sztyce (ewentualnie jeszcze linki + pancerze) Chciałem własnie z tego powodu złożyć rower. Mam raczej w miarę dobre koła, kupiłem w wakacje Alexrimsy z piastami Deore, mam kasetę 9-tkę z grupy Deore, nowy łańcuch, korbę, nowe klamkomanetki 3x9 v-brake i inne komponenty. AAA! jeszcze ew. nowy wkład suportu. Także zastanawiam się czy jest sens kupowania nowego roweru. Chciałem ponownie podkreślić, że rower eksploatuję dość często, ale o jakimś wielkim katowaniu nie ma za bardzo mowy. Pozdrawiam
cynamon Napisano 17 Marca 2011 Napisano 17 Marca 2011 Jeżeli masz już tyle szpejów, to składanie jak najbardziej jest sensowne. Będziesz potrzebował tylko trochę pomocy. Ludziki tu na forum na pewno trochę pomogą. Dobrałeś odpowiedni rozmiar ramy? Jeżeli interesuje Cię ten KTM, to stery do niej pasują zwykłe A-head 1 1/8", o wysokość amortyzatora musisz dopytać sprzedawcę i dopiero wtedy będziesz szukał konkretnie jakiegoś modelu. Suport najlepiej dobrać eksperymentalnie w dobrym sklepie lub serwisie, bo trudno powiedzieć jaka długość osi będzie potrzebna.
bajker2000 Napisano 18 Marca 2011 Autor Napisano 18 Marca 2011 Dzięki za odpowiedź. Myślisz, że można zaryzykować z tym KTM'em? Czy jakość wykonania nie będzie tragiczna? Wiem, że to nie forum wróżbiarskie, ale może po fotkach i ogólnej wiedzy tematycznej jesteście w stanie coś powiedzieć?
Darek14 Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Ten sam sprzedawca oferuje również ramy "KTM" crossowe i trekkingowe i w żadnym rowerze KTM nie ma takich ram.
cynamon Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Ten sam sprzedawca oferuje również ramy "KTM" crossowe i trekkingowe i w żadnym rowerze KTM nie ma takich ram. Nawet jeżeli nie jest to KTM, to wygląda całkiem solidnie. Pewnie była spawana w tej samej fabryce, która spawa dla KTM-a i nawet karton dostał się jej z napisem KTM. W tej cenie nie da się kupić jakiejś lepszej nowej ramy. Nawet mieleckie ramy są droższe, a ta jest bardzo podobna do mieleckich. Szkoda, że nie ma uchwytu na hamulec tarczowy. Dowiedz się jeszcze ile gwarancji daje sprzedawca. Możesz jeszcze polować na jakąś używaną ramę markową.
zeflo Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Myślę że za ok.210zł będzie ciężko kupić lepszą nową ramę. Zawsze możesz poszukac jakiejś uzywki. A co do nowej, to może zainteresuje Cię ta rama Accenta : http://allegro.pl/rama-accent-ranger-19-czarno-czerwona-i1470352492.html Troche droższa , ale masz juz mocowanie pod tarczę(teraz Ci niepotrzebne,ale w przyszłości?),ładniejsze/ciekawsze malowanie, i pewność że to Accent , a nie jak w tamtej tylko przypuszczenia że to KTM.
ugupu Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Ja bym nie kupował. Z tanich ram zastanowiłbym się nad droższą o 70pln ramą Biria http://allegro.pl/rama-biria-mtb-sport-i1498269555.html Lżejsza, z mocowaniem pod V-ki i tarcze...
Mod Team michuuu Napisano 18 Marca 2011 Mod Team Napisano 18 Marca 2011 W ubiegłym roku u tego samego sprzedawcy kupiłem taką: http://allegro.pl/ra...1501631254.html z tej samej stajni. Wykonanie niezłe. Odnoszę wrażenie że są to ramy przed ostatecznym malowaniem, w zależności od logo dociera do odpowiedniego dystrybutora. Syn jej nie oszczędza i nic się złego nie dzieje.Demon lekkości to to nie jest Fakt że za niewielką dopłatą kupisz Birie w ostatecznym malowaniu.
Darek14 Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Pewnie była spawana w tej samej fabryce, która spawa dla KTM-a i nawet karton dostał się jej z napisem KTM. A gdzie widzisz napis "KTM"? Bo ja widzę "K.T.M." co robi "małą" różnicę. I pewnie twierdzenie, że "Pewnie była spawana w tej samej fabryce, która spawa dla KTM-a" ma tyle wspólnego z rzeczywistością, ile wspólnego ze sobą maja "KTM" i "K.T.M.".
ugupu Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Na obu aukcjach Gilickiego w roli rekwizytu występuje to samo pudło.
bajker2000 Napisano 18 Marca 2011 Autor Napisano 18 Marca 2011 Bardzo dziękuje, za tyle odpowiedzi, zastanawiam się nad propozycjami użytkowników: michuuu & ugupu[/b. Może warto dołożyć te parę zł i kupić coś pewniejszego, niż pchać się w coś, co nie jest pewne? Dodatkowo jeszcze powiem, że znalazłem po okazyjnej cenie przedni widelec, który odkupiłem od znajomego za 60 zł (nowy, nieużywany) RST GILA pod VB i tarczę. Myślę, że jak na moją "wyczynową" jazdę w zupełności wystarczy. Więc w tej cenie co lepsze? ACCENT czy BIRIA? Bardzo dziękuję za dotychczas udzieloną mi pomoc.
Rulez Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Przede wszystkim rama którą podałeś w 1-szym poście nie ma 20" , bo 20" to 508 mm a nie 530 mm Ponadto główka ramy jest bardzo wysoka Do tego nietypowa średnica pod sztycę siodełka 29,8 mm. Accent czy Biria - wybierz tą która bardziej się podoba, żadnych innych istotnych różnic nie będzie .
ugupu Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 Są bardzo podobne moim zdaniem. Bierz tą, która bardziej Ci się podoba. Plusem dla Accenta jest to, że kupujesz od dużego dystrybutora więc jakby coś się działo z ramą nie będzie problemów z gwarancją. Birię sprzedaje koleś na Alledrogo który za rok może być murarzem w Londynie i z gwarancji nici. Wybór należy do Ciebie.
Rulez Napisano 18 Marca 2011 Napisano 18 Marca 2011 No jest jedna różnica , Biria jest bardzo krótka, zwłaszcza w rozmiarze 19/20" . Accent to typowa uniwersalna rozmiarówka.
ugupu Napisano 19 Marca 2011 Napisano 19 Marca 2011 Masz rację Pawle choć są to niuanse raczej dla kupującego nieistotne.
zeflo Napisano 19 Marca 2011 Napisano 19 Marca 2011 Ja osobiście brałbym Accenta. Nie tylko ze względów wizualnych , ale także (jak juz wspomniał ktos przedemną), ze wzgledu na gwarancję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.