Skocz do zawartości

[tarczówki mechaniczne]Win Zip- wrto je kupić?

Gość Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

:?: Nie wiem czy hamulec tarczowy mechaniczny Win Zip jest dobry? Wiem że jego zaletą jest to że dociskają dwa klocki równocześnie, a nie tak jak w niektórych jeden tylko.

Mam zamiar go kupić!

Czy ktoś może mi pomóc w doborze hamulca tarczowego ale taniego!! :-P

Tania tarczówka to chyba dla ozdoby

Nie obraź sie ale nie wiesz co piszesz, dla ozdoby są kolczyki a tarczówka jest do hamowania. Jak mam Black Boxa 203mm na przodzie i jest o niebo lepszy od shimano br-475 którego miałem. Win Zip jest praktycznie taki sam jak Blac Box, tylko troche tańszy.Hmulec na pewno jest warty uwagi.

Jeżeli mechanik, to Hayes lub Avid. Przy czym Hayes ma chyba lepszą modulację i jest tańszy. Innych dobrych mechaników nie znam (może są takie).

Dwa ruchome klocki w tanich mechanikach to raczej nie jest zaleta, tylko chwyt marketingowy. Nie twierdzę, że każdy hebel mechaniczny z niższej półki to chłam, ale na pewno taki zakup jest ryzykowny. Chińczycy je produkują, tak samo jak np ubrania, buty które tylko wyglądają jak wygodne, markowe, i trwałe.

Ogór, jeździłeś np na XT, albo Hayesach HFX-9 HD lub XC ?? Blokujesz przednie koło na stromym asfalcie małym palcem. Na trawesach, zakrętach możesz hamować na granicy przyczepności i w awaryjnych sytuacjach po zablokowaniu przedniego koła odzyskujesz sterowność - na mechanikach jest to przeważnie niewykonalne.

Chińczycy je produkują, tak samo jak np ubrania, buty które tylko wyglądają jak wygodne, markowe, i trwałe.

A czego oni nie produkuja ... oni wszystko produkuja ;) eot.

Nie wiem jaka jest roznica cenowa miedzy takim bb a np avidem bb5, ale wiem ze pieniadze wydane na bb5 nie beda pieniedzmi wyrzuconymi w bloto - mialem taki hamulec i to solidna zabawka - mimo tego ze mechaniczna - wlasnie taka mechanike polecam ;)

BART_osz, Avid jest bardzo mocny jak na mechanika, ale z hayesem HMX1 łatwiej kontrolowało mi się rower na trudnych zjazdach, chociaż czasami brakowało mu mocy. To zależy także od klocków. Teraz mam HFX-9 HD i kilku-kilometrowe strome zjazdy w górach to żaden problem. (W HMX1 gotował mi się smar w zacisku)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...